Avdelningen för inflammation och infektion (II)

Avdelningen för inflammation och infektion (II) består av ett flertal kliniska ämnesområden som immunologi, allergologi, reumatologi, patologi och mikrobiologi.

Vårt mål är att bedriva undervisning och forskning inom dessa ämnesområden, vilka har kroppens försvarssystem som gemensam nämnare, på ett så högkvalitativt vis att en gedigen förståelse för inflammationens och mikrobernas betydelse för hälsan och en nyfikenhet att delta i forskningen ska uppnås.

Forskning

Blodprover till allergiforskning.

Strategier för att bekämpa allergi-epidemin: Kan vi förutse och förebygga allergier hos barn?

Kan vi bekämpa allergi-epidemin? Betydelsen av moderns mikrobiella exponering under graviditeten för omprogrammering av barnets immunologiska utmognad och allergiutveckling.

Frysta provrör.

GraBB – Biobank för graviditetsprover

I ett samarbete mellan LiU, Kvinnokliniken i Linköping och Linköpings Universitetssjukhus har en biobank skapats med blodprover från 8 000 gravida kvinnor i samband med inskrivning på mödrahälsovården i Linköping.

Maria Lerm.

Det finns i ditt DNA - din kropps upplevelser präntas in i arvsmassan

Målet med vår forskning är att förstå hur våra kroppar reagerar när de utsätts för olika typer av stress. I första hand studerar vi infektioner så som tuberkulos och covid-19.

Nyheter

En fästing på en karta över Sverige med texten SWEtick.

SWEtick-studien

SWEtick är en prospektiv multicenterstudie (observationsstudie) om nya, mindre kända fästingburna infektioner. Studien startar under 2023 och beräknas pågå till och med 2030.

Christopher Sjöwall visar upp boken Reumatologi.

Christopher Sjöwall i redaktionskommittén för ny upplaga av lärobok i reumatologi

Christopher Sjöwall, professor vid Institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper, har deltagit i redaktionskommittén för den nya upplagan av läroboken Reumatolog. En viktig resurs för studenter och yrkesverksamma inom medicin och vård.

PULMO logo och grafik.

PULMO

I denna studie kommer vi att bygga en provsamling med prover tagna från blod, munsvabb och upphostat material som senare används för att framställa DNA. Vi söker nu efter personer som vill delta i studien.

Kontakta oss

Medarbetare

Organisation