20 september 2022

Sjuksköterskan Gunilla Lööf har i över 25 år kämpat för barns rätt till bra förberedelser inför möten med sjukvården och bland annat grundat den innovativa vårdsajten Narkoswebben. Konstnären och filmregissören Salad Hilowle arbetar för att människor med afrikanskt ursprung ska bli en självklar del av svensk kulturhistoria. De är Årets alumner 2022 vid Linköpings universitet.

Två personer ler in i kameran.
Gunilla Lööf och Salad Hilowle är Årets alumner 2022 vid Linköpings universitet. Fotograf: Thor Balkhed
Alltsedan sjuksköterskeutbildningen vid Linköpings universitet har Gunilla Lööf utgjort ett levande exempel på problembaserat lärande, den pedagogiska modell som LiU var först i Sverige med. Hon har i över 25 år arbetat för att göra mötet med vården lättare för barn och familjer i Sverige och världen. En person sitter i en stol i en trädgård.Gunilla Lööf var med och startade Operation Smile i Sverige och har bland annat grundat den innovativa kunskapssajten Narkoswebben.
Gunilla Lööf är anestesisjuksköterska på Astrid Lindgrens barnsjukhus och forskare vid Karolinska Institutet. Hon var med och startade Operation Smile Sverige, som arbetar för att ge barn som föds med läpp-käk-gomspalt en kostnadsfri och livsavgörande operation, och har grundat den innovativa kunskapssajten Narkoswebben som hjälpt och förberett tusentals barn inför en operation. Hösten 2022 lanserar Gunilla Lööf nästa stora projekt, vårdsajten MediPrep med medicinsk information helt anpassat för barn- och ungdomar.

Möjligheter till förändring

Salad Hilowle, alumn från programmet Kultur, samhälle, mediegestaltning vid LiU, är konstnär och filmmakare med en mastersexamen från Kungliga konsthögskolan i Stockholm som gör snabb karriär i den svenska konstvärlden.
Han har skapat utställningar och filmer som synliggör afrosvenskar i svensk konst och kultur, bland annat den hyllade debututställningen Vanus Labor.En person sitter med en kamera på en sten.Konstnären Salad Hilowle synliggör afrosvenskar i svensk konst och kultur, bland annat den hyllade debututställningen Vanus Labor. Salad Hilowle arbetar för att människor med afrikanskt ursprung ska bli en självklar del av svensk kulturhistoria och genom att lyfta fram historiska ojämlikheter och stereotyper visar han på möjligheten till förändring. Han har bland annat tilldelats Engmansstipendiet, Svenska Konstakademiens Bernadottestipendium och Svenska Filmakademiens stipendium till minne av Kurt Linder.

Årets alumner firas i Linköping

Den 7 oktober tar Årets alumner emot utmärkelsen i Berzeliussalen på Campus US (Universitetessjukhuset) i Linköping. Ceremonin kommer även att livesändas på Youtube för att så många som möjligt ska kunna ta del av alumnernas berättelser.
Linköpings universitet utser varje år två Årets alumner för att uppmärksamma tidigare studenters insatser och engagemang.

Läs mer om Årets alumner

Läs mer om utmärkelsen

Senaste nytt från LiU

Nätverk för att mäta enighet bland forskare växer

2023 gick LiU med i ett världsomspännande försöksprojekt för att mäta hur eniga forskare är i brännande vetenskapliga frågor. Efter ett lyckat test har antalet lärosäten som anmält intresse mer än fördubblats. Samtidigt har projektet sina kritiker.

Jonatan Forslund och Emma Lundberg står vid ett bord och tittar på materialprover.

Hundratals material – i ett och samma rum

I Linköpings universitets eget materialbibliotek finns möjlighet att lära sig mer om olika material, dess egenskaper – och hur de känns. Med över 1500 prover samlade i ett och samma rum ger det LiU:s studenter en stor fördel.

Manlig person på stadsgata.

Förmånsbilar leder till fler och större fordon

När bensinpriset skjuter i höjden så är det medelinkomsttagare som först ändrar beteende. Det visar en landsomfattande studie vid LiU och VTI. Forskning visar även att skatterabatten på förmånsbilar leder till ökat bilinnehav samt större bilar.