06 april 2022

Linköpings universitet har utsetts till ett av världens 100 bästa lärosäten inom ämnet omvårdnad. I tre andra ämnen tillhör LiU de 200 bästa universiteten i världen. Detta enligt årets QS World University Rankings by Subject.

LiU-flaggor mot blå molnig himmel
Medvind. En stor del av LiU:s ämnen har förbättrat sin position jämfört med den förra rankningen. Fotograf: Anna Nilsen

Många klättrar

I den internationella jämförelse har Linköpings universitet utsetts till ett av världens främsta universitet inom 17 av sammanlagt 51 granskade ämnen. I 2022 års rankning jämförs drygt 1500 institutioner från 88 olika länder.

Sedan förra rankningen har en fjärdedel av LiU:s ämnen klättrat på listan. Vid sidan av omvårdnad är materialvetenskap, elektroteknik och utbildningsvetenskap de tre ämnen som hamnar högst på listorna. Materialvetenskap ligger på plats 101-150 och de två övriga mellan 151 och 200.

Den brittiska QS-rankningen räknas som en av de tre största och tyngsta globala rankningslistorna, vid sidan av brittiska Times Higher Education-listan och den kinesiska Shanghai-listan. Rankningen är baserad på lärosätets status och citeringar i vetenskapliga tidskrifter.

Läs mer

Senaste nytt från LiU

En kvinna i vit blus.

Barn med NPF-diagnoser gynnas av riktad fritidsverksamhet

Barn med neuropsykiatriska diagnoser har ofta svårt att delta i öppna fritidsaktiviteter.  I en ny doktorsavhandling från LiU studeras den riktade verksamheten KFUM Funkis i Linköping. Resultatet visar på utmaningar men framförallt på möjligheter.

LiU:s rektor lyssnar på en konferens genom hörlurar i sällskap med andra.

LiU:s rektor med på konferensen Choose Europe

Rektor Jan-Ingvar Jönsson är i Frankrike på inbjudan av president Macron och EU:s ordförande Ursula von der Leyen för att diskutera Europas vetenskapliga ambitioner i det geopolitiska läget. En fråga är hur Europa kan attrahera amerikanska forskare.

Manlig forskare gestikulerar i diskussion i kontorsmiljö.

Vad rör sig i huvudet på en designer?

Allt börjar vid ritbordet. Även slöseri med resurser, miljögifter och utsläpp av växthusgaser. Den insikten gav professor Tomohiko Sakao idén till en ny studie: Han vill undersöka designers hjärnor under den kreativa processen.