06 april 2022

Linköpings universitet har utsetts till ett av världens 100 bästa lärosäten inom ämnet omvårdnad. I tre andra ämnen tillhör LiU de 200 bästa universiteten i världen. Detta enligt årets QS World University Rankings by Subject.

LiU-flaggor mot blå molnig himmel
Medvind. En stor del av LiU:s ämnen har förbättrat sin position jämfört med den förra rankningen. Anna Nilsen

Många klättrar

I den internationella jämförelse har Linköpings universitet utsetts till ett av världens främsta universitet inom 17 av sammanlagt 51 granskade ämnen. I 2022 års rankning jämförs drygt 1500 institutioner från 88 olika länder.

Sedan förra rankningen har en fjärdedel av LiU:s ämnen klättrat på listan. Vid sidan av omvårdnad är materialvetenskap, elektroteknik och utbildningsvetenskap de tre ämnen som hamnar högst på listorna. Materialvetenskap ligger på plats 101-150 och de två övriga mellan 151 och 200.

Den brittiska QS-rankningen räknas som en av de tre största och tyngsta globala rankningslistorna, vid sidan av brittiska Times Higher Education-listan och den kinesiska Shanghai-listan. Rankningen är baserad på lärosätets status och citeringar i vetenskapliga tidskrifter.

Läs mer

Senaste nytt från LiU

Per Frankelius och Karolina Muhrman på en åker framför en jordbruksmaskin.

Nationellt kunskapsnav för jordbrukets digitalisering hamnar på LiU

Jordbruksverket utser Linköpings universitet att ansvara för ett nytt nationellt kunskapsnav för digitalisering inom jordbruket. Projektet sträcker sig över 3 år och har en budget på 20 miljoner kronor.

LiU-professor bidrar till en ny ISO-standard i världen

Det finns hundratals definitioner av cirkulär ekonomi i världen, vilket skapar förvirring. LiU-forskning med professor Mattias Lindahl i spetsen, har bidragit till att en ny ISO-standard kan råda bot på detta.

Specialistkompetens med nytt masterprogram i socialt arbete

Med start hösten 2024 finns ett nytt masterprogram i socialt arbete på Campus Norrköping. Här förbereds studenter för att kunna arbeta med övergripande utvecklings- och förändringsprocesser och kvalificerade utredningar inom socialt arbete.