06 april 2022

Linköpings universitet har utsetts till ett av världens 100 bästa lärosäten inom ämnet omvårdnad. I tre andra ämnen tillhör LiU de 200 bästa universiteten i världen. Detta enligt årets QS World University Rankings by Subject.

LiU-flaggor mot blå molnig himmel
Medvind. En stor del av LiU:s ämnen har förbättrat sin position jämfört med den förra rankningen. Anna Nilsen

Många klättrar

I den internationella jämförelse har Linköpings universitet utsetts till ett av världens främsta universitet inom 17 av sammanlagt 51 granskade ämnen. I 2022 års rankning jämförs drygt 1500 institutioner från 88 olika länder.

Sedan förra rankningen har en fjärdedel av LiU:s ämnen klättrat på listan. Vid sidan av omvårdnad är materialvetenskap, elektroteknik och utbildningsvetenskap de tre ämnen som hamnar högst på listorna. Materialvetenskap ligger på plats 101-150 och de två övriga mellan 151 och 200.

Den brittiska QS-rankningen räknas som en av de tre största och tyngsta globala rankningslistorna, vid sidan av brittiska Times Higher Education-listan och den kinesiska Shanghai-listan. Rankningen är baserad på lärosätets status och citeringar i vetenskapliga tidskrifter.

Läs mer

Senaste nytt från LiU

Man som står i en matbutik

Edvin pausade studierna och startade obemannad matbutikskedja

Edvin Johansson pausade studierna på civilingenjörsprogrammet i Industriell ekonomi för att starta AutoMat, en obemannad matbutikskedja. Nu är han tillbaka på campus med sin hittills största butik – belägen mitt i det myllrande studentlivet.

Person (Jie Zhou) pekar på en datorskärm.

Ny värld av 2D-material öppnas

Material som är extremt tunna får ovanliga egenskaper som gör dem lämpliga för bland annat energilagring, katalys och vattenrening. Nu har forskare vid LiU utvecklat en metod där hundratals nya 2D-material kan skapas.

Lakrits i skål och lakritsrot bredvid.

Liten mängd lakrits höjer blodtrycket

Det är känt att större mängder lakrits orsakar högt blodtryck. Nu visar en studie av forskare vid LiU att även små mängder lakrits höjer blodtrycket. De individer som reagerar kraftfullast visar också tecken på belastning av hjärtat.