21 mars 2025

När Wendy Davis började sin forskarutbildning vid Edith Cowan University i Perth, drabbades världen av COVID-19. En utmaning som fördröjde hennes resa till Linköpings universitet med många år, där hon skulle få hjälp att analysera sina forskningsprover.

En bild på Wendy Davis & Evalotte Mörelius
För första gången får Wendy och Evalotte träffas i verkligheten.

- Efter fyra år av Zoom-möten var det fantastiskt att träffa Evalotte Mörelius personligen, berättar Wendy.

Evalotte Mörelius var en av Wendys handledare och är professor vid HMV, institutionen för hälsa, medicin och vård vid Linköpings universitet. Under fyra år höll de kontakten digitalt via videomöten, men det fanns en sak de inte kunde göra – arbeta i Evalottes labb på Campus US.

Världsledande inom forskning om salivkortisol

Linköpings universitet är väldigt framgångsrika inom forskning om salivkortisol. Evalotte har genomfört omfattande forskning om stress hos för tidigt födda barn och deras familjer. Här har man även utvecklat en unik metod för att mäta salivkortisol i mycket små volymer av saliv.

-Att kunna arbeta i detta laboratorium, med lång erfarenhet och rätt utrustning, var en dröm för varje forskare, säger Wendy.

Wendys forskning fokuserar på stress hos personer som arbetar med cybersäkerhet. Det är ett krävande jobb där experter dagligen övervakar tusentals datapunkter och letar efter

cyberhot. I en värld där kritisk infrastruktur och IoT-enheter är i riskzonen, blir deras arbete ännu viktigare. Det är en arbetsmiljö präglad av ständiga attacker och en global brist på experter inom området.
En bild på Wendy Davis

Med saliv i bagaget

För att få hjälp med analysen blev Wendy inbjuden till LiU:s labb, men det var ingen lätt resa. Hon behövde transportera sina salivprov i handbagaget under en 33 timmar lång resa från andra sidan jordklotet.

En bild på Wendy Davis

- Proverna förvarades vid -80 grader i Australien, men när jag skulle åka, var det värmebölja i Perth och 37 grader varmt, berättar Wendy.

För att hålla proverna kalla köpte Wendy 20 kg torris och reste i ett sträck med flyg via Hongkong och Zürich innan hon nådde Stockholm och slutligen Linköping. Efter allt arbete och slit känner hon att det var värt varenda minut.

- Att besöka ett labb med så mycket erfarenhet och expertis, och där allt är förberett för att börja arbeta, är en dröm för varje forskare. Jag känner mig privilegierad att ha fått vara här, avslutar Wendy.

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Personer med ansiktsmasker

Framtidens krisberedskap bör bygga på öppenhet och transparens

En forskargrupp vid Linköpings universitet har undersökt pandemihanteringen i nordiska kommuner. Resultatet sammanfattas i boken Crisis Management, Governance and COVID-19, som belyser lärdomar för framtida kriser.

En silikonliknande lapp (batteri baserat på ledande plast och lignin) som dras åt olika håll.

Batteriet som kan få vilken form som helst

Med hjälp av elektroder i vätskeform har forskare vid LiU utvecklat ett batteri som kan anta vilken form som helst. Tack vare formbarheten kan batteriet integreras på helt nya sätt i framtidens teknik. Studien är publicerad i Science Advances.

En surrande 3D-printer

Från sömnad till 3D-printing

Digimaker är en unik plats på Linköpings universitet där kreativitet och teknik möts. Här testar studenter och anställda allt från 3D-printing till programmering, lär sig mer om Excel och att skapa filmer och podcasts.