15 november 2024

Johan Scheer har tilldelats årets Mogrenpris i medicin – Sveriges största utmärkelse för kliniskt verksamma läkare. Priset ges för hans insatser att utbilda läkare i att hantera svåra samtal med patienter, särskilt i situationer där den medicinska bedömningen går på tvärs med vad patienten själv vill.

Läkaren Johan Scheer står i en operationssal
Fotograf: Abraham Engelmark (pressbild)
I dag utbildar Johan Scheer tillsammans med psykiatrikern Åsa Kadowaki både aktiva läkare och läkarstudenter i hur de kan möta patienter med kronisk smärta på ett empatiskt, ansvarstagande och tryggt sätt.

Förmedla svåra besked tryggt och empatiskt

I sitt kliniska arbete som ortoped vid Linköpings universitetssjukhus har Scheer i många år arbetat med patienter som lider av kronisk smärta och hjälpt dem att finna sätt att leva med smärtan. Samtidigt har han utbildat läkare i att kunna förmedla svåra besked på ett tryggt och empatiskt sätt.

– Sjukvården måste organiseras så att patientens bästa alltid ligger till grund för beslut. Johans envisa arbete med att hjälpa läkare att ta de svåraste samtalen, våga stå för sin medicinska och empatiska bedömning och inte behandla av fel skäl är livsviktigt för såväl patienterna som hela vården, säger Fabian Mogren, ordförande för Mogrenstiftelsen.

Läkares samtalsförmåga enormt viktigt

– Att möta en människa i fruktansvärd smärta och meddela att ingenting kan göra dig bra är de svåraste och viktigaste samtalen som finns. Om vi läkare gör det mötet bra bidrar det till att de vågar lämna sjukvården och kan gå vidare med sina liv – därför är läkares samtalsförmåga så enormt viktig, säger Johan Scheer i ett pressmeddelande.

Prissumma på en kvarts miljon

Mogrenpriset, som delas ut av Mogrenstiftelsen, uppmärksammar varje år läkare som bidrar till en mer empatisk vård. Prissumman är på 250 000 kronor och delas ut den 13 november 2024 på IVA Konferenscenter.


Se intervju med Johan Scheer i TV4:s Nyhetsmorgon

Han prisas för medmänsklighet – vinner en kvarts miljon: "Trodde det var lurendrejeri"

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Kvinnlig forskare och buss.

Forskning ska spara pengar och miljö i kollektivtrafiken

Är bussbiljetten för dyr? Det kan bero på att de offentliga upphandlingarna inom kollektivtrafiken ställer allt högre krav på entreprenörerna. I ett fyraårigt projekt ska LiU-forskare studera hur upphandlingen kan bli mer cirkulär.

Två kvinnor inomhus

Dold marknad för barnavård i nytt ljus

Under 1900-talet fanns en marknad i Sverige där barn föddes och vårdades mot betalning. Forskarna Johanna Sköld och Johanna Sjöberg avslöjar hur kommersiella förlossningshem och barnpensionat fungerade parallellt med välfärdsstatens framväxt.

Två män i laboratorium.

Han fick se sitt studentprojekt skjutas ut i rymden

I våras blev han färdig civilingenjör, bland annat efter ett projektarbete som skulle tåla en rymdfärd. Sent i november 2024 stod han på den svenska rymdbasen Esrange i Kiruna och fick se raketen lyfta.