15 november 2024

Johan Scheer har tilldelats årets Mogrenpris i medicin – Sveriges största utmärkelse för kliniskt verksamma läkare. Priset ges för hans insatser att utbilda läkare i att hantera svåra samtal med patienter, särskilt i situationer där den medicinska bedömningen går på tvärs med vad patienten själv vill.

Läkaren Johan Scheer står i en operationssal
Fotograf: Abraham Engelmark (pressbild)
I dag utbildar Johan Scheer tillsammans med psykiatrikern Åsa Kadowaki både aktiva läkare och läkarstudenter i hur de kan möta patienter med kronisk smärta på ett empatiskt, ansvarstagande och tryggt sätt.

Förmedla svåra besked tryggt och empatiskt

I sitt kliniska arbete som ortoped vid Linköpings universitetssjukhus har Scheer i många år arbetat med patienter som lider av kronisk smärta och hjälpt dem att finna sätt att leva med smärtan. Samtidigt har han utbildat läkare i att kunna förmedla svåra besked på ett tryggt och empatiskt sätt.

– Sjukvården måste organiseras så att patientens bästa alltid ligger till grund för beslut. Johans envisa arbete med att hjälpa läkare att ta de svåraste samtalen, våga stå för sin medicinska och empatiska bedömning och inte behandla av fel skäl är livsviktigt för såväl patienterna som hela vården, säger Fabian Mogren, ordförande för Mogrenstiftelsen.

Läkares samtalsförmåga enormt viktigt

– Att möta en människa i fruktansvärd smärta och meddela att ingenting kan göra dig bra är de svåraste och viktigaste samtalen som finns. Om vi läkare gör det mötet bra bidrar det till att de vågar lämna sjukvården och kan gå vidare med sina liv – därför är läkares samtalsförmåga så enormt viktig, säger Johan Scheer i ett pressmeddelande.

Prissumma på en kvarts miljon

Mogrenpriset, som delas ut av Mogrenstiftelsen, uppmärksammar varje år läkare som bidrar till en mer empatisk vård. Prissumman är på 250 000 kronor och delas ut den 13 november 2024 på IVA Konferenscenter.


Se intervju med Johan Scheer i TV4:s Nyhetsmorgon

Han prisas för medmänsklighet – vinner en kvarts miljon: "Trodde det var lurendrejeri"

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

En man och en kvinna i en park.

Så kan fastighetsägare jobba för att förebygga översvämningar

Risken för kraftiga skyfall och stora översvämningar ökar i takt med klimatförändringarna. Men fastighetsägare – oavsett storlek – underskattar ofta sitt eget ansvar. Forskare vid LiU kan nu visa hur man kan gripa sig an det förebyggande arbetet.

Porträtt (Gustaf Hendeby).

När forskning och försvar flyter samman

Spänt politiskt läge i världen, krig i Europa och ett vardagsliv med allt fler hot mot vår säkerhet – vad gör då forskningen? Mer än vad du kanske tror och det kommer att bli mer. Försvarsforskningen är mer aktiv än någonsin.

Män som besöker LiU.

De första M-teknologerna vet hur M:et kom på plats

De var några av de första studenterna på M-linjen vid Linköpings tekniska högskola, LiTH. Nu ordnar de ett jubileum för maskinteknologerna under åren 1969−1975. Och de får hjälp av dagens M-studenter.