29 mars 2022

Civilingenjörsstudenten Elova Ryegård har fått representera Sverige i det internationella ledarskapsprogrammet ”European Leadership Academy” för unga kvinnor i Nice där hon också vann titeln ”Sustainability Champion”.

Bild på student
Det var när Elova Ryegård engagerade sig i studentlivet på LiU som hon först provade att vara ledare. ”Allt började egentligen med Aktivitetsutskottet i M-sektionen”, säger hon. Nu är hon tillbaka i Linköping efter en vecka i Nice och ledarskapsutbildningen European Leadership Academy. Fotograf: JOEL_CANAVILHAS

– Det behövs fler kvinnor i ledande positioner. Det är bevisat att blandade grupper med både kvinnor och män presterar bättre och får bättre resultat, säger Elova Ryegård.   

Hon går sista terminen på civilingenjörsprogrammet i energi - miljö - management (EMM) och har ett stort intresse för teknik, hållbarhet och ledarskap. Som student har hon varit aktiv i Engineers Without Borders (tidigare Ingenjörer utan gränser) där hon varit gruppledare för Linköpings studentverksamhet. Hon har också engagerat sig i Maskinteknologsektionen, där hon varit arbetsmiljöombud och lyft frågor som rört både fler mikrovågsugnar och hur studenter ska kunna få mer balans i livet, samt varit ordförande för aktivitetsutskottet och ordnat allt möjligt från sittningar till undervattensrugby. 2021 var hon även med och planerade ett coronavänligt mottagande för nya studenter.

Skolad för ett mer jämlikt Europa

Bild på talareUnder veckan hölls flera föreläsningar. Här av Candace Johnson som är en av initiativtagarna till ett av världens största satellitsystem. Foto Joel CanavilhasNyligen var hon i Nice för att representera Sverige i European Leadership Academys vinterskola för kvinnliga ledare i den digitala eran. Det var första gången ledarskapsprogrammet hölls i Nice. Bara en gång tidigare har det genomförts och då som en sommarskola i Lissabon. Bakom utbildningen står telekombolaget Huawei i samarbete med bland annat European Training Foundation (ETF). Syftet? Att stärka kvinnligt ledarskap och göra teknikvärlden och Europa mer mångsidigt, jämlikt och inkluderande. 

Men ledarskapsutbildningen var inget Elova Ryegård kände till förrän hon i julas och mitt i mörkaste vintern såg en annons om programmet i soliga Nice på den franska medelhavskusten. 

– De sökte både jurister, ekonomer och ingenjörer och ville att man skulle skicka in en video där man pitchade sig själv och sitt ledarskap. Jag gjorde en video där jag berättade om mina erfarenheter som engagerad i studentlivet på LiU, om varför jag tycker det behövs kvinnor i ledande positioner och att jag vill kunna göra skillnad på riktigt och göra världen mer hållbar. Sen avslutade jag med en quote från Greta Thunberg om att ”no one is too small to make a difference”. 

Av över 2400 sökande valdes 28 unga kvinnor ut – en från varje EU-land samt en från de västra Balkanländerna. 

– Plötsligt en morgon vaknade jag upp till ett mejl där det stod att jag var utsedd till Sverigerepresentant och skulle vara i Nice två veckor senare.

Mer information än så fick hon egentligen inte innan resan. Hon uppmanades att lämna sina passuppgifter och säga vilken flygplats hon ville resa ifrån. Sen var det bara att börja packa. Och nätverka. 

– Jag visste ingenting om veckoprogrammet eller vilka de andra deltagarna var men vi lyckades ändå leta upp varandra på LinkedIn och två av dem mötte jag upp på flygplatsen i Wien. 

Vad krävs för att våga hoppa på något som är så här ovisst?

– Man måste vara nyfiken och lite spontan, skrattar Elova Ryegård som under resan faktiskt funderade på om hon blivit utsatt för bedrägeri. 

Bild på efterrättEn kväll serverades det macarons till efterrätt. Foto Joel CanavilhasMen det hade hon inte. Väl på plats i Nice väntade ett fullspäckat schema med föreläsningar, grupparbeten, paneldiskussioner och rundabordssamtal om allt från ekonomi, klimatförändringar och cybersäkerhet till media och kommunikation. Talare och föreläsare var både EU-kommisionärer och Europaparlamentariker samt framgångsrika entreprenörer och företagsledare.

– Varje dag hade ett särskilt tema och när det var retorik kom Louisa Baldini som varit BBC-reporter och lärde oss hur vi ska prata.

Vågade ta plats i ett palats

Tjejerna som alla var unga studenter och inte rädda för att säga sina åsikter observerades under hela veckan och filmades av fem kameramän. Skolan låg precis vid havet i ett vackert palats där de bland annat bjöds på macarons.

En dag när det var hållbarhet som tema var Elova Ryegård extra aktiv. Under ett panelsamtal där de diskuterade policys för att främja digitalt användande ställde hon sig upp och ifrågasatte hur man tar fram policys. 

– Ofta saknas ingenjörer när policys ska tas fram. Men ingenjörer behövs för att den tekniska utvecklingen ska var möjlig och därför borde de vara med redan i policystadiet tycker jag. Vid ett annat tillfälle ifrågasatte jag framtida energisystem och sa att solpaneler kanske inte är lösningen på alla problem. 

För sitt engagemang den dagen vann hon titeln ”Sustainability Champion” och kommer att få åka till Italien i juni för att jobba med biodiversiteten i våtmarkerna där. 

Nyttjade varandras kompetenser

Bild på grupparbeteEn gruppuppgift var att ta fram en policy för att förbättra den digitala världen. Att ta vara på alla i gruppens kompetenser blev ett vinnande koncept. Foto JOEL_CANAVILHASEtt annat pris hon och hennes grupp vann var veckans ”Dreamteam”.

– I grupper skulle vi ta fram policys för att förbättra den digitala världen som sen skulle pitchas för en jury som bestod av politiker, forskare och projektledare. Min grupp valde att fokusera på hur man kan motverka förfalskade videor och deepfake. Vinsten var att få åka till Bryssel och genomföra policyn på plats på riktigt. Vi vann inte men däremot blev vi utsedda till det bästa teamet eftersom vi var de som hade nyttjat varandras kompetenser bäst. 

Att alla ska bli hörda är något som är viktigt för Elova Ryegård, liksom alla aspekter av hållbarhet. 

– Allt hänger ihop. Det måste vara både miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbart. Men att göra världen mer hållbar går inte att göra ensam. Därför är jag otroligt glad för allt jag fått lära mig och alla nya kontakter jag fått. Jag har nu en kompis i varje land i EU! Jag har träffat otroligt många likasinnade personer med ett driv att gå ut i arbetslivet och göra den här världen lite bättre. 

Bild på studenterVeckan i Nice gav Elova Ryegård (längst till höger) nya insikter och många kontakter. Foto JOEL_CANAVILHAS

Mer om Elova Ryegård

Bakgrund: Född i Västerås men uppvuxen i Tyskland och Belgien. Gick ABB:s industrigymnasium och gjorde praktik i Singapore innan hon började på LiU. 2021 var hon en av tio finalister i det svenska ledarskapsprogrammet Female Leader Engineer för kvinnliga civilingenjörer. 

Nuläge: Går sista terminen på civilingenjörsprogrammet i energi – miljö – management. Studentmedarbetare på Tekniska verken där hon undersöker vätgas som ett alternativ till fossila bränslen och möjligheter till industriell symbios, vilket handlar om att nyttja en industris restflöden som en resurs till en annan industri. Det hon tittar särskilt på är restprodukter från kraftvärmeverket. Samtidigt skriver hon på sitt ex-jobb som handlar om förgasningstekniker. ”Jag läser Hållbart företagande som masterprofil och trodde aldrig att jag skulle göra ett sådant tekniskt ex-jobb. Men man måste förstå det tekniska och ha systemtänket för att kunna lyfta hållbarhet och miljöaspekter på ett bra sätt”. 

Framtid: Ser sig i en managementroll i framtiden. Den globala arenan lockar. ”Vi behöver fortsätta arbeta med jämställdhet och hållbarhet i Sverige även fast vi kommit långt om man jämför med andra länder. Samtidigt behöver man ta steget ut i Europa och även våga ge sig in i de stora tunga branscherna och bryta manlighetsnormerna där. Det är där arbetet behövs som mest.”

Läs mer om utbildningen

Senaste nytt från LiU

Ung kvinna öppnar en dörr

Från teori till terapi

På Psykologmottagningen vid LiU får studenter på psykologprogrammet chans att göra skillnad på riktigt. Utöver en unik möjlighet att omsätta teori i praktik hjälper de patienter med allt från stresshantering, sömnbesvär, nedstämdhet, oro och fobier.

Kaiqian Wang.

Upptäckt om smärtsignalering kan bidra till bättre behandling

LiU-forskare har ringat in den exakta platsen på ett specifikt protein som finjusterar smärtsignalers styrka. Kunskapen kan användas för att utveckla läkemedel mot kronisk smärta som är mer effektiva och har färre biverkningar.

Universitetslektor Jonathan Josefsson mot en grå himmel.

Ojämlika villkor för unga vid FN:s klimatmöten

Unga kan idag få delta vid FN:s stora klimatmöten. Men ojämlika villkor och byråkrati gör det omöjligt för många, visar en studie gjord vid Linköpings universitet.