29 april 2021

Lilla Residenset 2021 tilldelas formgivare och konstnär Alice Kettle. Det Alice skapar berör och ger oss upplevelser med alla sinnen. Hon skapar möten med skogen och ser möjligheterna som spirar där. Lilla Residenset ingår i Wood Art Residence Bodafors, som är ett internationellt program för konstnärer med koppling till trä.

Alice Kettle Lilla Residenset tilldelas i år konstnären och formgivaren Alice Kettle. 

Motiveringen lyder:

"Alice Kettle är formgivare med en kandidatutbildning vid Edinburgh College of Art och en nyligen avlagd masterexamen från HDK Steneby, programmet Wood Oriented Furniture Design. Alice har fått stor uppmärksamhet för sitt verk ”When I am among the trees” där hon arbetat med pilflätning i stor skala och en nära nog arkitektonisk framtoning. I Bodafors vill Alice utveckla sitt pilprojekt men betonar att det är skogen och platsen som blir hennes utgångspunkt. Att ta hand om, inte bara uppleva, är en ledstjärna för Alice Kettle vilket syns och känns i flertalet av hennes projekt. Det kan handla om att bryta människans självupptagenhet och i stället möta naturen och naturens material med ärlighet och värdighet. Respekt för resurser och natur och att låta ett verk ta tid. Alice Kettle vill ge oss upplevelser där alla sinnen är med. Hon vill skapa möten med skogen och med möjligheterna som spirar där och leda oss fram till något som berör och till upplevelser som ger hopp."

Konstprojekt av Alice KettleKonstprojekt "When I am among the trees" av Alice Kettle.

Läs mer om Alice Kettles formgivning och konstprojekt

Wood Art Residence Bodafors

Wood Art Residence Bodafors är ett nyinstiftat internationellt program för konstnärer med koppling till trä. Det vänder sig till utövare inom konsthantverk, slöjd, möbelsnickeri, formgivning, instrumentbygge, bild- och formkonst, musik, litteratur, facklitteratur, journalistik.

Residenset drivs av Kulturgatan i Bodafors i samarbete med Malmstens Linköpings universitet och har möjliggjorts tack vare ett storartat bidrag från Familjen Kamprads stiftelse. Kulturgatan i Bodafors är en del av Stiftelsen Lehmanns Verkstad i Bodafors.

Under fem år från och med år 2020 kommer en urvalskommitté att årligen utse stipendiater för det Stora Residenset. Varje år utlyses samtidigt ett sökbart residens, Lilla Residenset, som innebär residens under en månad med fri bostad och verkstad/ateljé i Villa Svea i Bodafors samt ett stipendium på 25.000 kr. Med utgångspunkt i den unika platsen, dess historia och nutid, ges stipendiaten möjlighet till fördjupat undersökande och konstnärligt utvecklande arbete i en miljö med historia och framtid.

Stipendiekommitté

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Forskarnas tre förslag för att klara EU:s klimatmål

Chansen att nå EU:s klimatmål stärks genom satsning på nya tekniker som tar bort koldioxid ur atmosfären. Problemet är att det idag är olönsamt, men det finns lösningar på det. Det skriver forskare från bland annat Linköpings universitet.

Luciatåg utomhus på kvällen

Mörk Lucia: Linneornas luciatåg med urkraft

Sent på kvällen på luciadagen bjuder Den akademiska damkören Linnea på ”Mörk Lucia”. Det är en ny tradition, men byggd på gamla traditioner, som är på väg att etableras.

Person (Qilun Zhang) i blå labbrock arbetar i dragskåp.

Trämaterial ger pålitliga organiska solceller

En rå variant av ett av naturens vanligaste organiska material – lignin – kan användas för att skapa stabila och miljövänliga organiska solceller. Det visar forskare vid LiU och KTH i en studie publicerad i Advanced Materials.