29 april 2021

Lilla Residenset 2021 tilldelas formgivare och konstnär Alice Kettle. Det Alice skapar berör och ger oss upplevelser med alla sinnen. Hon skapar möten med skogen och ser möjligheterna som spirar där. Lilla Residenset ingår i Wood Art Residence Bodafors, som är ett internationellt program för konstnärer med koppling till trä.

Alice Kettle
Lilla Residenset tilldelas i år konstnären och formgivaren Alice Kettle. 

Motiveringen lyder:

"Alice Kettle är formgivare med en kandidatutbildning vid Edinburgh College of Art och en nyligen avlagd masterexamen från HDK Steneby, programmet Wood Oriented Furniture Design. Alice har fått stor uppmärksamhet för sitt verk ”When I am among the trees” där hon arbetat med pilflätning i stor skala och en nära nog arkitektonisk framtoning. I Bodafors vill Alice utveckla sitt pilprojekt men betonar att det är skogen och platsen som blir hennes utgångspunkt. Att ta hand om, inte bara uppleva, är en ledstjärna för Alice Kettle vilket syns och känns i flertalet av hennes projekt. Det kan handla om att bryta människans självupptagenhet och i stället möta naturen och naturens material med ärlighet och värdighet. Respekt för resurser och natur och att låta ett verk ta tid. Alice Kettle vill ge oss upplevelser där alla sinnen är med. Hon vill skapa möten med skogen och med möjligheterna som spirar där och leda oss fram till något som berör och till upplevelser som ger hopp."

Konstprojekt av Alice KettleKonstprojekt "When I am among the trees" av Alice Kettle.

Läs mer om Alice Kettles formgivning och konstprojekt

Wood Art Residence Bodafors

Wood Art Residence Bodafors är ett nyinstiftat internationellt program för konstnärer med koppling till trä. Det vänder sig till utövare inom konsthantverk, slöjd, möbelsnickeri, formgivning, instrumentbygge, bild- och formkonst, musik, litteratur, facklitteratur, journalistik.

Residenset drivs av Kulturgatan i Bodafors i samarbete med Malmstens Linköpings universitet och har möjliggjorts tack vare ett storartat bidrag från Familjen Kamprads stiftelse. Kulturgatan i Bodafors är en del av Stiftelsen Lehmanns Verkstad i Bodafors.

Under fem år från och med år 2020 kommer en urvalskommitté att årligen utse stipendiater för det Stora Residenset. Varje år utlyses samtidigt ett sökbart residens, Lilla Residenset, som innebär residens under en månad med fri bostad och verkstad/ateljé i Villa Svea i Bodafors samt ett stipendium på 25.000 kr. Med utgångspunkt i den unika platsen, dess historia och nutid, ges stipendiaten möjlighet till fördjupat undersökande och konstnärligt utvecklande arbete i en miljö med historia och framtid.

Stipendiekommitté

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Världens första ISO-standarder för cirkulär ekonomi klara

Flera forskare från LiU har deltagit i arbetet med att ta fram världens första ISO-standarder för en cirkulär ekonomi. Målet är ett mer hållbart samhälle.

Orkester står utomhus med instrumenten i luften

Akademisk högtid med rymdfärd och Harry Potter

Årets akademiska högtid vid Linköpings universitet äger rum den 31 maj–1 juni. Den bjuder på hedersdoktorsföreläsningar med bland andra astronauten Marcus Wandt, en festkonsert med barnens värld som tema och en högtidlig ceremoni.

Porträtt av man (Carl Fredrik Graf)

Carl Fredrik Graf får LiU:s förtjänstmedalj

Avgående landshövding Carl Fredrik Graf tilldelas Linköpings universitets förtjänstmedalj för ”sin vilja och förmåga att samla regionens olika krafter i arbetet för en positiv samhällsutveckling”. Medaljen delas ut vid den akademiska högtiden 1 juni.