04 oktober 2021

I september 2021 meddelade Vetenskapsrådet vilka forskningsprojekt som kommer att få bidrag till forskningsinfrastruktur. Ett av bidragen gick till Kemiskt biologiskt konsortium. Maria Lerm och Fredrik Elinder leder LiUs nod i projektet.

Maria Lerm David Einar

I september 2021 meddelade Vetenskapsrådet vilka forskningsprojekt som kommer att få bidrag till forskningsinfrastruktur detta år. Ett av bidragen gick till projektet Kemiskt biologiskt konsortium. Maria Lerm och Fredrik Elinder, professorer vid institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper (BKV), är en del av projektet, som med hjälp av finansieringen kommer att expandera och utvecklas. 

- Konsortiet tillhandahåller bland annat bibliotek av hundratusentals små molekyler som kan användas i läkemedelsutveckling, säger Fredrik Elinder. 

 Fredrik Elinder. Fredrik Elinder. Foto Thor BalkhedPengarna går också till att köpa apparatur som kan användas för att analysera effekten av dessa molekyler. 

- Vi kommer också att kunna köpa en maskin för automatisk elektrofysiologiska mätningar, säger Fredrik Elinder.

Finansieringen gör att Maria Lerm kan anställa en person som gör att labbet nationellt kan tillhandahålla expertis inom utveckling av screening av substansbibliotek för att hitta nya medel mot bakterier och virus. 

- Detta görs med hjälp av avancerad utrustning som gruppen arbetar med inne i säkerhetslaboratoriet där man kan odla farliga virus och bakterier, säger hon.

Projektet ska knyta ihop sex stycken lärosäten utspridda i Sverige, med varandra, och med Science for Life Laboratory, Sveriges största infrastruktur som enbart ägnar sig åt ”life science”. Bland annat kommer det att bildas noder på de lärosäten som ligger utanför de ursprungliga lärosätena, som ligger i Stockholm och Umeå. Samarbetet mellan universitet är en viktig faktor till finansieringen, tror Fredrik Elinder.

- Det är en infrastruktur av nationellt intresse. Jag tror även att det var viktigt med att många lärosäten är inblandade, säger han. 

 

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Orkester står utomhus med instrumenten i luften

Akademisk högtid med rymdfärd och Harry Potter

Årets akademiska högtid vid Linköpings universitet äger rum den 31 maj–1 juni. Den bjuder på hedersdoktorsföreläsningar med bland andra astronauten Marcus Wandt, en festkonsert med barnens värld som tema och en högtidlig ceremoni.

Porträtt av man (Carl Fredrik Graf)

Carl Fredrik Graf får LiU:s förtjänstmedalj

Avgående landshövding Carl Fredrik Graf tilldelas Linköpings universitets förtjänstmedalj för ”sin vilja och förmåga att samla regionens olika krafter i arbetet för en positiv samhällsutveckling”. Medaljen delas ut vid den akademiska högtiden 1 juni.

Jennifer Chepkorir

Från fattigdom till självständighet och självförsörjning

På uppdrag av regeringen tillsammans med Sida, skapar Matematiska institutionen och Linköping universitet möjlighet till livsavgörande förändringar för individer och världen. Jennifer från Kenya är en av dem.