04 oktober 2024

Den bilaterala workshopen om smarta sensorteknologier och applikationer ägde rum på Linköpings universitet, den 1-2 oktober 2024. Evenemanget organiserades av Italiens ambassad i Sverige och Linköpings universitet, i samarbete med Linköpings kommun och Linköping Science Park.

Italiens ambassadör för Sverige talar på workshopen.
H.E. Michele Pala, Italiens ambassadör i Sverige, öppnade workshoppens andra dag och hälsade deltagarna välkomna Fotograf: Olov Planthaber

Workshopen fokuserade på verkliga tillämpningar, samhällspåverkan och hållbarhet, och syftade till att erbjuda en nätverksmöjlighet för forskare, entreprenörer och beslutsfattare från Sverige och Italien att diskutera nya trender, genombrott och framtida perspektiv inom området smarta sensorteknologier.

Tvärvetenskaplig plattform för experter

Det primära målet med workshopen var att skapa en multisektor och tvärvetenskaplig plattform av experter från båda länderna. Dessa experter arbetar med innovativa och tillämpningsorienterade enheter, material, metoder, processer, system och strategier inom områden som hälsa, livsvetenskaper, jordbruk, ljudteknik och hållbarhet.

Donatella Puglisi är fokuserad på en presentation.
Donatella PuglisiFotograf: Olov Planthaber

Evenemanget samlade omkring 50 deltagare och 20 talare som diskuterade nya trender, utmaningar, affärsstrategier och möjligheter att driva innovation och bygga hälsosammare och mer hållbara samhällen. Donatella Puglisi, en av organisatörerna, uttryckte tillfredsställelse med resultaten och betonade workshopens roll i att presentera banbrytande koncept, vetenskapliga upptäckter och innovativa idéer inom ett område som är avgörande för många teknikbaserade sektorer i samhället.

Viktigt att ligga i framkant av innovation

Samarbetet mellan svenska och italienska forskare inom området sensorer och ställdon är viktigt för teknikdrivna områden som medicinsk diagnostik och ljudteknik. Linköpings borgmästare Mikael Sanfridson, och tillförordnade näringslivsdirektören Erik Åqvist betonade vikten av europeiskt samarbete för att ligga i framkant av innovation. Både Sverige och Italien ser vikten av sensorteknologier och hållbarhet och är engagerade i att innovera för samhällets och industrins behov, säger Donatella Puglisi. Detta initiativ möjliggjorde jämförelse av erfarenheter från både forsknings- och industrivärlden, samt från finansieringsorgan som stödjer forskning i Italien och Sverige om innovativa material, enheter och processer för applikationer inom hälsa, livsvetenskaper, jordbruk och industri.

Workshopen erbjöd en möjlighet att främja interaktion och stärka befintliga bilaterala samarbeten mellan Italien och Sverige. Den stimulerade också nya samarbeten och lade grunden för partnerskapsprogram och uppföljande internationella initiativ.

Gruppbild på deltagarna i worshopen.

Ladda ner Booklet of abstracts här https://www.openaccessrepository.it/record/211858.

Kontakt

Senaste nytt från LiU

LiU får kvalitetsstämpel av EU

Linköpings universitet har tilldelats EU-kommissionens utmärkelse HR Excellence in Research Award. Det är en kvalitetsstämpel som visar att universitetet arbetar systematiskt med att förbättra forskarnas arbetsvillkor.

Studenter på kursen Scholars at risk student led workshop

Akademisk frihet i praktiken

Den lilla gruppen master-studenter vid programmet Etnicitet och Migration på Campus Norrköping är unik. De är först i Sverige att gå en universitetskurs i hur man skapar en kampanj till stöd för en fängslad forskare och för den akademiska friheten.

Porträtt av man vid strömmen

Mathias Fridahl nominerad till Klimatpolitiska rådet

Mathias Fridahl, forskare vid Linköpings universitet, har nominerats till Klimatpolitiska rådet, en myndighet som utvärderar hur regeringens politik förhåller sig till Sveriges klimatmål.