12 december 2024

År 2016 utvecklades och senare implementerades ett fysioterapeutiskt vårdprogram för omhändertagande av ryggbesvär (Bättre Rygg) i Region Östergötlands primärvård.

Blåtonad grafikbild som visar ryggen på en människa. Skelettet syns och det är rött runt ländryggen.
Ryggsmärta i ländryggen. Fotograf: Wavebreakmedia Ltd

Projekt finansierades under flera år av LiU, Vetenskapsrådet, FORSS och Region Östergötland och har nu utvärderats brett med i nuläget 8 publicerade artiklar och 2 avhandlingar med spridning på nationella och internationella konferenser och hemsidan Bättre Rygg.

Nu har det publicerats en första översiktsartikel som granskar kvalitén av publicerade vårdprogram vid ryggbesvär i primärvård och här lyfts Bättre Rygg fram som det enda vårdprogrammet som har en strukturerad utvärdering av sin implementeringsstategi som också är baserad på teorier med en bred utvärdering av patient, organisation- och implementeringsutfall.

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Studenter från kursen From Lab to Market deltar i rundvandring i labbet

Från labb till marknad med studenters hjälp

I takt med att världen söker hållbara energilösningar har grön vätgas seglat upp som en nyckelspelare i omställningen. Vid Linköpings universitet får studenter nu chansen att arbeta med verkliga utmaningar kopplade till denna teknik.

Valentin Polishchuk.

Miljonstöd till forskningsprojekt som stärker Norrköping och universitetet

Tre projekt vid Campus Norrköping får 3,9 miljoner kronor från Norrköpings fond för forskning och utveckling för att stärka lokal samhällsutveckling och universitetets forskningsmiljö.

Målvakt med armarna i kors

Hon får både fotboll och studier i mål

Som målvakt i IFK Norrköping har Sofia Hjern varit med på klubbens resa från division ett till damallsvenskan. Nu har hon även kallats till A-landslaget – samtidigt som hon läser beteendevetenskap vid Linköpings universitet.