12 december 2024

År 2016 utvecklades och senare implementerades ett fysioterapeutiskt vårdprogram för omhändertagande av ryggbesvär (Bättre Rygg) i Region Östergötlands primärvård.

Blåtonad grafikbild som visar ryggen på en människa. Skelettet syns och det är rött runt ländryggen.
Ryggsmärta i ländryggen. Fotograf: Wavebreakmedia Ltd

Projekt finansierades under flera år av LiU, Vetenskapsrådet, FORSS och Region Östergötland och har nu utvärderats brett med i nuläget 8 publicerade artiklar och 2 avhandlingar med spridning på nationella och internationella konferenser och hemsidan Bättre Rygg.

Nu har det publicerats en första översiktsartikel som granskar kvalitén av publicerade vårdprogram vid ryggbesvär i primärvård och här lyfts Bättre Rygg fram som det enda vårdprogrammet som har en strukturerad utvärdering av sin implementeringsstategi som också är baserad på teorier med en bred utvärdering av patient, organisation- och implementeringsutfall.

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Charlotte Löthman tittar ut genom ett fönster.

Inte självklart att förskolan underlättar integration

Förskolan har pekats ut som en viktig plats för att nyanlända barn ska integreras i det svenska samhället. Men fri lek och det traditionella sättet att undervisa främjar inte alltid integration. Den slutsatsen dras i en ny doktorsavhandling från LiU.

Hugo Wärner står inne i en stor industrilokal.

LiU-alumn med på resan mot fossilfritt stål

Sedan tre år tillbaka jobbar LiU-alumnen Hugo Wärner på SSAB i Oxelösund. Med expertis inom metallografi och forskning bidrar han till företagets resa mot fossilfritt stål.

Bianca Suanet.

Så kan vi minska ensamheten bland äldre personer

”Vi behöver förstå varför vissa individer blir ensamma och ge dem stöd på olika nivåer i samhället innan det sker”, säger Bianca Suanet som är professor vid LiU och forskar om ett inkluderande samhälle för äldre personer.