LiU firar första jubeldoktorerna vid akademisk högtid

Den årliga akademiska högtiden vid Linköpings universitet äger rum 26–27 maj och får nu ett nytt inslag. För första gången promoveras jubeldoktorer, det vill säga de som blev doktorer vid den allra första promotionen i Linköping för 50 år sedan.

En kvinna sätter en doktorshatt på en mans huvud Doktorspromotion hösten 2022. Hedersdoktor Åke Axelsson promoveras av Maria Huge-Brodin, promotor Tekniska fakulteten. Peter Holgersson AB

Som brukligt börjar den akademiska högtiden med föreläsningar av årets hedersdoktorer. Lennart Nordenfelt är seniorprofessor i hälso- och sjukvårdens teori och etik vid Marie Cederschiöld högskola. Hans föreläsning har titeln ”Om mänsklig värdighet". Charlotta Sund är vd och koncernchef för Tekniska verken i Linköping och kommer att tala om infrastrukturens betydelse för att möjliggöra det globala resurseffektiva samhället. Föreläsningarna hålls fredagen den 26 maj. De är liksom resten av programpunkterna kostnadsfria och öppna för alla.

Firandet fortsätter på kvällen den 26 maj med akademisk festkonsert i Linköping Konsert & Kongress. Årets festkonsert har sin utgångspunkt i poesin och mötet med pianisten och kompositören Elise Einarsdotters skaparkraft och musikaliska formuleringskonst. Titeln "Hemligheter på vägen ..." är hämtad från Tomas Tranströmers dikt med samma namn. Östgöta Kammarkör, en av LiU:s körer, framträder tillsammans med sångerskan Katarina Henryson och musikerna Elise Einarsdotter, Olle Steinholtz och Svante Henryson under ledning av director musices Christina Hörnell.

Doktorspromotion och professorsinstallation äger rum i Linköping lördagen den 27 maj. 22 nya professorer installeras och forskaren India Morrison tar emot Onkel Adams pris för framstående forskning vid Medicinska fakulteten. Sedan promoveras årets jubeldoktorer, hedersdoktorer och nya doktorer.

Välkommen att vara med när LiU firar

Hedersdoktorsföreläsning Medicinska fakulteten: Om mänsklig värdighet

Lennart Nordenfelt, seniorprofessor i hälso- och sjukvårdens teori och etik vid Marie Cederschiöld högskola. Om mänsklig värdighet. Föreläsningen är gratis och öppen för alla.

Börjar 26 maj 2023 kl. 10.00
Slutar 26 maj 2023 kl. 11.00
Plats Hasselquistsalen, Campus US
Kontakt Hanna Agardh
013-28 23 32

Hedersdoktorsföreläsning Tekniska fakulteten: Infrastruktur för resurseffektivt samhälle

Charlotta Sund, VD och koncernchef för Tekniska verken i Linköping. Infrastrukturens betydelse för att möjliggöra det globala resurseffektiva samhället. Föreläsningen är gratis och öppen för alla. Mingel med kaffe och kaka från 10.30, föreläsningen startar 11.00.

Börjar 26 maj 2023 kl. 10.30
Slutar 26 maj 2023 kl. 12.00
Plats Zero hus Zenit, Campus Valla
Kontakt Margareta Johansson
013-28 23 98

Akademisk festkonsert: Hemligheter på vägen...

Välkommen till årets akademiska festkonsert och en resa i Elise Einarsdotters musikaliska landskap. Tillsammans med sångerskan Katarina Henryson, kontrabasisten Olle Steinholtz och cellisten Svante Henryson möter hon Östgöta kammarkörs klang i texter av bland annat Tomas Tranströmer, e e cummings och Karin Boye. Konserten produceras av Musik vid LiU under ledning av Director Musices Christina Hörnell. Konserten har fritt inträde.

Börjar 26 maj 2023 kl. 19.00
Slutar 26 maj 2023 kl. 21.00
Plats Crusellhallen, Linköping Konsert och Kongress
Kontakt Christina Hörnell
013-28 40 18

Läs mer om festföremålen och högtiden

Senaste nytt från LiU