15 september 2020

En utställning med fokus på hållbarhet av unga svenska formgivare gästar nu LiU. Studenter och medarbetare har en unik chans att vara först i Sverige att se den kringresande utställningen, Sustain Able Voices.

Mats Nåbo färdigställer det sista till utställningen i Mekoteket.
Mats Nåbo färdigställer det sista till utställningen i Mekoteket. Fotograf: Per Thelaus

Sustain Able Voices är en utställning med hållbart tema som ställer frågor och ger förslag till lösningar på nutidens samhällsutmaningar. I samarbete med Ikea-museum har föreningen Svensk Form tagit fram utställningen som består av utvalda verk från unga svenska formgivare som medverkat i Ung Svensk Form från 2004 till idag. Mekoteket i A-huset står som värd från och med tisdagen den 15 september. Det är dessutom Sverigepremiär för utställningen, även om de fysiska föremålen som fotografierna föreställer tidigare visats på Ikea-museum i Älmhult.

"Föremål unga lagt ner sin själ i"

Ikea-museum har producerat materialet som består av fotografier på föremål samt en hel del rörliga bilder på olika skärmar.
Det är väldigt roligt att vi har fått hit den här utställningen som visar föremål som unga människor lagt ner sin själ i. Det ställs många spännande frågor här med utgångspunkt i hållbarhet och det finns många utmaningar. Det är något vi också arbetar mycket med inom våra utbildningsprogram här vid IEI, säger Mats Nåbo, universitetsadjunkt och lärare i design och produktutveckling vid Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI).

Mats Nåbo färdigställer det sista till utställningen i Mekoteket.Mats Nåbo visar stolt upp utställningen i regi av Svensk Form. Foto Per Thelaus

Fokus på framtida utmaningar

Utställningen visar framtidens utmaningar för nya produktutvecklare, ingenjörer och designers och har en konstnärlig ambition där det estetiska är viktigt.
Det är kanske inte det estetiska man lägger mest energi på här i A-huset. Därför kan det vara lite främmande, men jag tror att våra studenter är vakna för det här och tycker att det är intressant, säger Nåbo.

Arrangören, Svensk Form, som tidigare hette Svenska Slöjdföreningen, fyller också 175 år i år.
När föreningen startade 1845 så var den med att bygga upp designundervisning i Sverige, även om man inte pratade om ordet design på den tiden. Många av de designutbildningar vi har idag har rötter i den här föreningen och därför är det väldigt kul att kunna visa upp det här för våra studenter.

Utställningen går att se i A-huset till och med fredag den 18 september.Utställningen går att se i A-huset till och med fredag den 18 september. Foto Per Thelaus

Coronasäkert

LiU fick husera utställningen då flera anställda är engagerade i föreningen. IEI har också passande lokaler som råkade vara tillgängliga för en säker utställning, så här i Coronatider. Max sexton personer kan under veckan vara i Mekoteket samtidigt. Vid ingången finns "boardingpass", brickor att ha runt halsen under tiden man vistas i lokalen. När brickorna är slut så får nya besökare vänta tills någon annan kommer ut.

Jag hoppas många kommer och tittar. Det är också ett bra tillfälle att få se den här delen av A-huset med sina verkstäder och andra inspirerande rum.

Utställningen går att se i Mekoteket i A-huset till och med fredag den 18 september. Den ska sedan visas under kulturveckan i Norrköping och även på Skylten i Linköping, innan turnén fortsätter till andra platser i Sverige.

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Serverrum,data på svart skärm.

Maskinpsykologi – en brygga till generell AI

AI som är lika intelligent som människor kan bli möjlig tack vare psykologiska inlärningsmodeller, kombinerat med vissa typer av AI. Det menar Robert Johansson som i sin avhandling har utvecklat begreppet maskinpsykologi.

Forskning för hållbar framtid får nära 20 miljoner i bidrag

Ett oväntat samarbete mellan materialvetenskap och beteendevetenskap. Utveckling av bättre tjänster för att hantera klimatförändringarna. Det är två forskningsprojekt vid LiU som får stora stöd från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.

Innovativ idé för effektivare cancerbehandlingar prisas

Lisa Menacher har tilldelats Christer Giléns stipendium 2024 inom området statistik och maskininlärning för sin masteruppsats. Hon har använt maskininlärning i ett försök att göra val av cancerbehandling mer effektivt.