16 april 2024

Intresset för att studera vid LiU ökar, i flera fall rejält. Det visar siffrorna när anmälan till höstterminen stängde vid midnatt den 15 april. 

Studenter på campus.
Ansökningarna till LiU har med nära 12 procent jämfört med 2023. Magnus Johansson

Från 47 113 sökande förra året till 52 692 i år, en ökning med 5579 eller 11,8 procent. Det är det glädjande resultatet av ansökningssiffrorna för LiU till hösten. Med det ligger LiU över riksgenomsnittet för universiteten och högskolorna som var 8 procent.

En snabb genomgång visar stora positiva förändringar för framför allt medicinska, filosofiska och tekniska fakulteterna på LiU för flera program och fristående kurser.
Det kraftigt ökade söktrycket är gemensamt med de flesta av landets övriga universitet och högskolor. Universitets- och högskolerådet förklarar detta med den försämrade arbetsmarknaden och möjligheten till omställningsstöd för personer mitt i arbetslivet.

– Det är mycket positivt att vi står oss så bra nationellt och att vi ökar på bred front både vad gäller program och fristående kurser. Glädjande att civilingenjörsprogrammen, många kandidat- och yrkesprogram samt de svenskspråkiga masterprogrammen ökar stort. Vi har också 11 procent fler förstahandssökande till programmen i Norrköping, vilket är jättekul. Sökande till fristående kurser ökar med 14 procent och en del av den ökningen är högst troligt relaterad till det ökade intresset för livslångt lärande, säger Karin Axelsson, prorektor med ansvar för LiU:s utbildningar

Läs på om ansökningssiffrorna på UHR

Senaste nytt från LiU

Förmultnat löv.

En kemisk gåta löst – reaktionen som förklarar stora kolsänkor

En gåta som gäckat forskarvärlden i 50 år har nu fått sitt svar. Forskare från bland annat LiU har visat att en särskild typ av kemisk reaktion kan förklara varför organiskt material i sjöar och vattendrag är så motståndskraftigt mot nedbrytning.

Flaggor vajar utanför Studenthuset.

LiU:s nya universitetsdirektör – en erfaren och driven chef

Anna Thörn blir ny universitetsdirektör vid LiU. Hon jobbar för närvarande som regiondirektör i Region Dalarna och har tidigare haft flera chefsbefattningar i Östergötland, bland annat som kommundirektör i både Norrköping och Söderköping.

Studentsångare tågar på Valborg

Valborgstradition fyller 50 år

På valborgsmässoafton blir det som traditionen bjuder, vårsånger, vårtal och mösspåtagning med manskören Linköpings Studentsångare på Borggården utanför Linköpings slott. I år firar traditionen 50-årsjubileum.