16 april 2024

Intresset för att studera vid LiU ökar, i flera fall rejält. Det visar siffrorna när anmälan till höstterminen stängde vid midnatt den 15 april. 

Studenter på campus.
Ansökningarna till LiU har med nära 12 procent jämfört med 2023. Fotograf: Magnus Johansson

Från 47 113 sökande förra året till 52 692 i år, en ökning med 5579 eller 11,8 procent. Det är det glädjande resultatet av ansökningssiffrorna för LiU till hösten. Med det ligger LiU över riksgenomsnittet för universiteten och högskolorna som var 8 procent.

En snabb genomgång visar stora positiva förändringar för framför allt medicinska, filosofiska och tekniska fakulteterna på LiU för flera program och fristående kurser.
Det kraftigt ökade söktrycket är gemensamt med de flesta av landets övriga universitet och högskolor. Universitets- och högskolerådet förklarar detta med den försämrade arbetsmarknaden och möjligheten till omställningsstöd för personer mitt i arbetslivet.

– Det är mycket positivt att vi står oss så bra nationellt och att vi ökar på bred front både vad gäller program och fristående kurser. Glädjande att civilingenjörsprogrammen, många kandidat- och yrkesprogram samt de svenskspråkiga masterprogrammen ökar stort. Vi har också 11 procent fler förstahandssökande till programmen i Norrköping, vilket är jättekul. Sökande till fristående kurser ökar med 14 procent och en del av den ökningen är högst troligt relaterad till det ökade intresset för livslångt lärande, säger Karin Axelsson, prorektor med ansvar för LiU:s utbildningar

Läs på om ansökningssiffrorna på UHR

Senaste nytt från LiU

Florian Trybel

Samarbetet tänjer på fysikens gränser

Teoretikern Florian Trybel har en central roll i skapandet av nya material. Tillsammans med sin kollega inom experimentell forskning i Skottland siktar han på att utöka möjligheterna för material i extrema förhållanden.

Ung kvinna öppnar en dörr

Från teori till terapi

På Psykologmottagningen vid LiU får studenter på psykologprogrammet chans att göra skillnad på riktigt. Utöver en unik möjlighet att omsätta teori i praktik hjälper de patienter med allt från stresshantering, sömnbesvär, nedstämdhet, oro och fobier.

Kaiqian Wang.

Upptäckt om smärtsignalering kan bidra till bättre behandling

LiU-forskare har ringat in den exakta platsen på ett specifikt protein som finjusterar smärtsignalers styrka. Kunskapen kan användas för att utveckla läkemedel mot kronisk smärta som är mer effektiva och har färre biverkningar.