15 december 2020

Hur påverkas plugg och studentliv av corona? Hur håller man det sociala livet igång när man inte kan träffa sina kursare lika ofta som vanligt, när kårhus och andra mötesplatser är stängda och det mesta sker digitalt? Här berättar tre studenter om sin nya verklighet.

Bild på student som pluggar till ämneslärare

Amanda Brämerson studerar till ämneslärare i gymnasiet och sitter för det mesta hemma med sina katter och pluggar.

– Oftast sitter jag i soffan. För mig funkar det bäst att sitta bekvämt och mysigt, men om det är ett viktigt möte sitter jag vid köksbordet.

Filip Hansson, student på civilingenjörsprogrammet i energi, miljö och management, sitter också ofta hemma i lägenheten och pluggar.

Bild på klassfadderFilip Hansson tror att det kommer vara ett lugnt och begränsat studentliv under våren, fast med digitala alternativ till normala aktiviteter, fram till restriktionerna lättats.– Ibland sitter jag själv men mestadels pluggar jag tillsammans med de andra i min studiegrupp hemma hos någon av oss.

Under hösten har de haft en del projekt- och grupparbeten där de har behövt jobba tillsammans.

– Dessutom tycker jag att det är skönt att genomföra lektionerna tillsammans med några andra. Det har också nästan alltid varit samma kursare som jag pluggat tillsammans med, säger Filip.

Umgås online eller i mindre grupper

I början av höstterminen 2020 var en del av kurserna på plats i form av lektioner och labbar. Kårhus, pubar och andra mötesplatser var öppna och det fanns stora möjligheter att träffa kompisar. Nu när undervisningen sker digitalt och mycket är stängt eller inställt tycker både Amanda och Filip att det är en utmaning att hålla det sociala livet igång.

– Men man får försöka att hålla kontakten med sina kompisar digitalt istället för fysiskt och drömma framåt, säger Amanda.

– Det är väldigt smidigt att kunna höras över nätet. Men man kan försöka träffas i en liten grupp för att plugga hemma hos någon också, säger Filip .

Bild på student i korridorElliott Larsson tycker inte att man ska känna sig begränsad av att sitta hemma och plugga. – Det finns jättebra verktyg för att plugga tillsammans på distans, och samtidigt hålla kontakt med sina vänner. Man kan även köra spel eller se en film eller en tv-serie ihop på distans, säger han. – Det är mysigt att även bara vara hos någon och se en film eller något, säger Elliott Larsson. Han går andra året på kandidatprogrammet Kommunikation, samhälle och medieproduktion och tycker inte att det har varit svårt att hålla det sociala livet igång under pandemin.

– Jag är aktiv och håller kontakten med vänner genom att prata på Zoom och Messenger eller så träffas vi i mindre grupper och gör saker hemma hos varandra. Man behöver inte vara ute för att fortsätta umgås, säger han.

Det Elliott saknar är att träffa folk från andra program, något han enkelt kunde göra på fester när kårhusen var öppna.

– Jag saknar även bara att se andra studenter när de sitter och pluggar. Det är en speciell känsla då man känner en slags gemenskap.

Han längtar efter att sitta på campus eller på ett café och plugga men konstaterar att hemma är bästa platsen att vara på just nu.

– Men med en studentlägenhet på 25 kvm finns det inte så mycket plats att sprida ut sig och ibland känns det trångt och det kan vara svårt att hålla fokus, säger Elliott. 

Självdisciplin, kreativitet och kakor

Det svåraste med att allt sker online tycker Amanda är att inte få träffa alla sina kursare och få möjlighet att bearbeta föreläsningar och seminarier efteråt såsom man ofta gör i vanliga fall när man flockar ut ur salarna. 

– Nu lämnas man lite ensam med sina tankar för när det är slut så är det slut, och då är alla på sitt eget håll. Det går dock givetvis att lösa genom att man har digital kontakt med sina kursare, även om det givetvis inte är helt samma sak, säger hon. 

Elliott är inne på samma spår. En del kursare har han inte sett på flera månader eftersom de inte längre ses i de stora föreläsningssalarna. 

– Även fast jag saknar att ses i verkligheten så har jag samtidigt vant mig vid detta nu och det har till och med blivit lite bekvämt på ett sätt. Behöver jag träffa någon, exempelvis min kompis som jag skriver uppsats med, kan jag göra det på platser där det inte är mycket folk, hemma hos någon eller via Zoom. Där går också att bolla idéer eller hjälpa varandra om fokuset försvinner. 

För Elliott har det svåraste varit att få till praktiska moment i utbildningen som att producera film, göra en utställning eller en ljudproduktion, även om det också inneburit att få vara kreativ och hitta nya lösningar.

– Vi var exempelvis tvungna att ha en utställning digitalt nu i vår när pandemin slog till, berättar han. 

Det som Filip tycker är svårast med att inte ha föreläsningar och dylikt på plats är att det är lätt att mista sin självdisciplin hemma.

– Ofta finns det andra saker hemma man kan göra och det egna schemat eller veckoplaneringen kan lätt förändras eller skjutas upp. Det gäller då att ha just självdisciplin och att komma ihåg att allt på sin veckoplanering måste hinnas göras.

Han gör själv en veckoplanering varje söndag och bockar därefter av de uppgifter han klarat av under dagarna. Hans bästa tips för att få distansstudierna att funka är att se till att så långt som möjligt hålla sig till planeringen som om det skulle ha varit undervisning som vanligt. 

– Det ger iallafall mig en skön struktur i vardagen. Det har också varit viktigt för mig att komma ut någon gång under dagen, då det gjort att jag både blivit piggare och fått en naturlig paus i plugget.

Bild på hemmapluggMys med kaffe, kakor och tända ljus är Amanda Brämersons recept på lyckade hemmastudier.Amandas bästa tips för distansstudier är att göra plugget till en mysig del av vardagen.

– För vissa funkar det att dela upp plugget och resten av vardagen men jag tycker att det är mer än okej att dricka kaffe och äta kakor till frukostföreläsningen eller tända levande ljus under eftermiddagsseminariet – på det viset kan charmen med distansstudier få utrymme att framträda lite, menar hon.

Fördelen med att plugga hemifrån tycker Amanda  är att man kan medverka även om man är lite krasslig och att man inte behöver ta sig ut när det är busväder.

– Jag tycker också att det är lite charmigt att vakna tio minuter innan föreläsningen och ta sig upp till soffan för att kolla på en föreläsning i pyjamas.

Filip håller med om att det finns flera fördelar med digital undervisning.

– Man kan styra över sin tid och planera veckan på ett annat sätt än vad man hade kunnat en vanlig vecka. Nu finns ju en del av föreläsningarna som inspelningar och då kan man välja att skjuta upp en föreläsning en timme eller två för exempelvis ett tandläkarbesök.

Digital mottagning

I höstas var Filip klassfadder och var med och genomförde mottagningen, som till skillnad mot tidigare år hade färre aktiviteter och med mindre grupper.

– Höstens mottagning var olik mottagningen året innan men den blev trots covid bättre än förväntat. Jag tycker att mottagningen var välplanerad på ett sätt där alla nya studenter hade chansen att lära känna varandra, genom coronavänliga aktiviteter, utan att man behövde oroa sig för att restriktioner inte skulle hållas. Handsprit, handsprit och mer handsprit var ledorden.

Vårens mottagning kommer att bli helt digital. Det är dock inget som Filip tror kommer påverka möjligheten för nya studenter att lära känna sina studiekamrater och faddrar.

– Jag kan tänka mig att alla inte känner sig bekväma med att träffa och prata med nya människor över typ Zoom, vilket kan göra det lite svårare i början. Men med en massa glada faddrar som lugnar nerverna tror jag att det bara är en tidsfråga innan de nya studenterna känner sig bekväma och vågar lära känna varandra mer, säger han.

Han tipsar också nya studenter om att våga bjuda på sig själva och vara med på så många roligheter som möjligt.

– Det är helt okej att vara nervös första tiden, det var jag själv, men man är inte ensam om att vara nervös. Så våga prata med de nya i din klass och var med på så många digitala aktiviteter som du kan!

– Det är verkligen ens eget ansvar att försöka lägga energi på att försöka lära känna folk, men även för att se till så att ingen känner sig utanför och blir glömt i det digitala havet. Såklart lär man inte känna varandra på samma sätt, men alla är i samma situation och vill lika mycket som du skaffa vänner, säger Elliott.

– Våren 2021 kommer säkerligen vara annorlunda jämfört med "vanliga" år – men samtidigt kommer de nyantagna studenterna in i en verksamhet som har gjort sitt yttersta för att göra distansläget och andra anpassningar så bra som möjligt. Redan nu finns det stabila rutiner, så våren 2021 kommer säkerligen bli smidig oavsett var undervisning och examinationer sker, säger Amanda. 

Läs mer om vårens mottagning

Senaste nytt från LiU

Person (Robert Forchheimer) med mobiltelefon.

Gratisapparnas dolda kostnader – mer än personliga data

Prokrastinering, minskad sömn och försämrat fokus är en del av priset vi betalar för kostnadsfria appar till mobilen. Det menar forskare vid LiU och Rise som undersökt vilka kostnader som egentligen döljer sig bakom gratisapparna.

Vatten framför en bro och en byggnad. Blå himmel och ett träd i höstfärger.

LiU klättrar i global rankning

Linköpings universitet tar sig upp till plats 201–250 när brittiska Times Higher Education släpper sin årliga rankning för världens lärosäten.

Poddsuccén gjorde historieläraren till folkkär folkbildare

Daniel Hermansson är gymnasieläraren som blev en stor folkbildare. Oavsett om det är i podd, tv eller bokform berättar Årets alumn om vår historia lika initierat som underhållande.