24 oktober 2024

I juni 2024 blev Linköpings universitetssjukhus tillsammans med Linköpings universitet ackrediterat som ett Comprehensive cancer center enligt Organisation of european cancer Institutes (OECI) standard.

Invigning av LCCC den fjärde september 2024 på US i Linköping.
Invigning av LCCC av den fjärde september 2024 på US i Linköping.

Ackrediteringen av Linköping comprehensive cancer center (LCCC) bekräftar att sjukhuset såväl som universitetet uppfyller de höga kraven som Organisation of european cancer Institutes (OECI) ställer på både cancervårdens och forskningens kvalitet. Linköping är nu Sveriges fjärde ackrediterade cancercenter.

Invigning av LCCC den fjärde september 2024 på US i Linköping.
Certifikatet som bekräftar ackrediteringen av Linköping comprehensive cancer center (LCCC).

Arbetet med ackrediteringen startade 2021 efter ett beslut i regionstyrelsen. Syftet var att samla och gemensamt leda vård, forskning och utbildning inom cancerområdet i Region östergötland och vid Linköpings universitet. Målen är att bygga en mer personcentrerad cancervård, öka patientinflytandet och förbättra alla delar av cancervårdsflödet samt att stärka cancerforskningen.

– Vi försöker knyta ihop alla delar av vård och forskning på ett nytt sätt. Det här sättet att arbeta med en gemensam ledning, kommer att hjälpa oss att se våra styrkor och svagheter både inom vården och forskningen. Vi kommer kunna se var vi behöver satsa och var vi kan kraftsamla och bygga ut framför allt inom forskningen, säger Charlotta Dabrosin, professor i onkologi vid Linköpings universitet och överläkare vid onkologiska kliniken.

Nytt akademiskt råd

För att bli ackrediterat har Linköping genomgått en omfattande granskning av OECI, som har undersökt allt från infrastruktur och rutiner till forskningssatsningar och patientvård. Ackrediteringen markerar också ett åtagande om kontinuerlig utveckling och förbättring av både vård och forskning.

– Det här är ett långsiktigt utvecklingsprojekt där vi nu, efter ackrediteringen, måste arbeta vidare med att stärka både vår kliniska och akademiska verksamhet. Vi har till exempel tillsatt ett akademiskt råd som har som uppgift att stärka forskningen på ett övergripande sätt. Rådet ska till exempel arbeta strukturerat med att försöka öka beviljandegraden av externa forskningsansökningar inom cancerområdet.

Nära samarbete

Med ackrediteringen förstärks Linköpings position som ett nav för forskning och vård inom cancerområdet, där det nära samarbetet mellan regionen och universitetet spelar en central roll.

– I det korta perspektivet är ackrediteringen framför allt en vinst för patienterna i regionen, men i det långa perspektivet är det här oerhört viktigt för universitetet både vad gäller forskning och utbildning. Jag är övertygad om att det strukturerade arbetssättet som är infört inom LCCC kommer stärka både den basvetenskapliga och den kliniska forskningen inom cancer, säger Charlotta Dabrosin.

Styrkeområde

Organisation

Senaste nytt från LiU

Claudia Tazreiter berättar om sitt arbete.

Den migrerande professorn

Som barn på 1970-talet emigrerade Claudia Tazreiter från Österrike till Australien tillsammans med sin familj. Sedan drygt tre år är hon tillbaka i Europa. Nu som professor vid LiU. Det är inte en slump att hennes område är migration.

Fler sökande till program på LiU

När anmälan till höstterminen stängde hade 411 200 personer skickat in minst en anmälan. Det är en ökning med en procent jämfört med 2024. På LiU ökar antalet sökande till program med tre procent.

Tre personer står på en bro och lutar sig mot räcket

Drygt 20 miljoner till välfärdsforskning vid LiU

Tre projekt från LiU får totalt 20,9 MKR från Forte i utlysningen ”Tillämpad välfärdsforskning”. Ett av projekten ska belysa villkoren för de som har trillat mellan stolarna i välfärdsstaten. Projektet leds av Centrum för kommunstrategiska studier.