Linköpings kommun startade förra året kampanjen ”Ta snacket” som en del av kommunens arbete mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. I arbetet med kampanjen vände de sig till Forum för genusvetenskap och jämställdhet vid LiU, en centrumbildning som arbetar med jämlikhetsfrågor baserat på forskning.
- Det är inte den första kampanjen i sitt slag men det är ändå ett nytt område och det saknas kunskap om detta. Det var därför extra viktigt att få kopplingen till den senaste forskningen, säger Åsa Åbom utvecklingsstrateg på Linköpings kommun.
Kampanjen lanserades med en film i sociala medier som handlade om sexistiska skämt i fikarumsmiljö och vikten av att säga ifrån. Åsa-Karin Engstrand, som forskar om bland annat jämställdhet och jämlikhet, gjorde en analys av de kommentarer som filmen fick på Facebook. Hon kunde bland annat se hur ”nättroll” tog över diskussionen och drev sina egna agendor. Men att det också fanns ett motstånd mot dessa troll.
- Det här är ett väldigt spännande forskningsområde. Men organisationer måste ställa sig frågan: vad gör de på Facebook? Vad är syftet, och uppnår man det genom sin närvaro där, säger Åsa-Karin Engstrand.
Nästa steg i kampanjen var en film som lanserades i november 2020 där man riktar sig till våldsutövare för att få dem att söka hjälp för att ändra sitt beteende. Åsa Åbom menar att Forum för genusvetenskap och jämställdhet, med sitt engagemang och kunskap, haft en viktig roll när det gäller förarbetet till filmerna. Studien, som gjordes av Åsa-Karin Engstrand, har fått direkta effekter på kommande kampanjaktiviteter.
- Med de lärdomar som vi har fått med oss valde vi att visa den senaste filmen i kanaler där det inte finns möjligheter till att kommentera då dessa skulle kunna motverka syftet med filmen, säger Åsa Åbom.
Nästa år fokuserar kampanjen på hedersrelaterat våld och förtryck. Kampanjen, som pågår under fyra år, kommer att följs och analyseras av Åsa-Karin Engstrand.