– Det finns inga trollspön, utan det handlar om kunskap och utbildning. Det är naturligtvis också en fråga om attityder. Det har betydelse hur seniora forskare agerar, hur de leder sina forskargrupper och handleder sina doktorander. Det handlar om vilka signaler de skickar, men även om meritering och tjänstetillsättningar, och om vad som är betydelsefullt för den enskilde forskaren som vill fortsätta med forskning. Det är viktigt att förstå att var och en har ett eget ansvar att känna till och följa lagen.
– En bidragande orsak till att människor sysslar med forskningsfusk är troligen de tuffa krav som gäller inom den akademiska karriären. Den här typen av omoraliska beteenden beror ofta på att människor känner stor press. De kan ha hamnat i tidsnöd eller så klarar de kanske inte av att leva upp till bilden av att vara en begåvad och framgångsrik forskare. Om forskningsresultaten inte blir så som forskaren önskade kan frestelsen att ta till fusk bli stark, helst om upptäcktsrisken är låg. Detta är förstås förkastligt. Själva forskningsprocessen i sig kan du lära dig mycket av även om forskningsresultaten inte blev som du önskade. Jag tycker att vi ska se på forskarutbildningen och det ung forskare gör som ett körkort. Det viktiga är att lära sig metoder och förhållningssätt i stället för att fokusera på forskningsresultaten.
– Tyvärr finns det en industri internationellt som sysslar med lågkvalitativ och fejkad forskning. Det går att köpa fejkade vetenskapliga artiklar, så kallade ”Predatory scientific journals", för mellan 1.000 och 10.000 kr. Detta är en sorts plagiering som ibland är ganska sofistikerad och svår att upptäcka eftersom tiotusentals vetenskapsartiklar publiceras varje vecka. Även om detta fusk är en internationell företeelse vore det naivt att tro att det inte förekommer någon svensk i de här sammanhangen. Det är jag rätt övertygad om att det gör.
– Förra våren genomförde Npof tillsammans med Sveriges universitets- och högskoleförbund en konferens om forskningsetiska frågor. Under konferensen tog vi upp de utmaningar forskare och den goda forskningsseden ställs inför i den moderna, digitala miljön. Vi hoppas kunna återupprepa konferensen, men frågorna måste fortsätta att diskuteras i olika forum och seminarier. Npof:s årsrapport är tänkt att fungera lite som en väckarklocka. Titta i den och upptäck att universiteten agerar på olika sätt. Kanske vi kan lära lite av varandra.