Forum för genusvetenskap och jämställdhet har i uppdrag att tillgängliggöra forskning och att skapa mötesplatser mellan forskning och praktik inom genus- och jämställdhetsområdet. Forum är en centrumbildning vid Linköpings universitet som både fungerar som en intern strategisk resurs för alla fakulteter och delar av organisationen, och bedriver ett omfattande externt samverkansarbete.
Forum för genusvetenskap och jämställdhet har funnits vid LiU sedan 1985 och har lång erfarenhet av att arbeta med arrangemang som riktar sig både inåt mot LiUs verksamhet och ut till allmänheten. Vi samarbetar med flera genusmiljöer och aktörer inom och utanför vid LiU.
Vill du veta mer om vilken genusforskning som finns vid LiU?
Vill du öka genusmedvetenheten i din verksamhet?
Hur kan genusforskning bidra till jämställdhet?
Vill du samarbeta kring arrangemang som syftar till att utveckla genusmedvetenheten?
Är du intresserad av uppdragsutbildning inom genus- och jämställdhetsområdet?
Har du idéer och tankar kring genus- och jämställdhetsområdet?
Kontakta oss!
Urval av tidigare händelser
2024
Barnavård till salu: Lunchföreläsning och boksläpp
Välkommen att lyssna på författarna Johanna Sköld och Johanna Sjöberg berättar om den nya boken Barnavård till salu – Förlossningshem och barnpensionat 1900–1975.
Evenemanget anordnas av Tema Barn och Forum för genusvetenskap och jämställdhet.
Om boken
"1 juni öppnas å det natursköna Rönninge ett mindre barnpensionat." Annonsen, publicerad 1915 i Dagens Nyheter, utlovar god vård och lantlig miljö på Syster Majas Barnpensionat som är "särdeles lämpligt för barn, vars föräldrar ej äro i tillfälle att medfölja de små". Pris: 3 kronor per dygn.
Ända fram till 1970-talet kunde föräldrar inackordera sina barn på barnpensionat när de skulle åka på semester, lediga från "de små", och barn kunde födas i hemlighet på privata förlossningshem. Vilka var entreprenörerna bakom? Vilka föräldrar riktade de sig till? Och vilken syn på barn vittnar dessa verksamheter om?
Barnavård till salu handlar om den marknad för barnavård som existerade i Sverige parallellt med att välfärdsstaten byggdes upp. Det är en berättelse om dem som inte hade råd med barn. Det är också en berättelse om de resursstarka som kunde köpa sig egentid och bekosta vad som marknadsfördes som en lycklig och stärkande barndom. I förgrunden står de oftast kvinnliga företagare som erbjöd föräldrar möjligheten köpa sig fria från sina barn, tillfälligt eller för alltid.
Om författarna
Johanna Sköld (f. 1976) är fil dr i ekonomisk historia och professor i Tema Barn vid Linköpings universitet. Hon har forskat om fosterbarnsvårdens historia, marknader för barnavård samt hur erfarenheter av vanvård i fosterhem och på institution hanteras i politiska upprättelseprojekt idag.
Johanna Sjöberg (f. 1976) är universitetslektor och docent i Tema Barn, Linköpings universitet. Hennes forskning berör barn och barndom i relation till frågor om konsumtion, visuell kultur och kulturarv.
Arrangörer: Forum för genusvetenskap och jämställdhet och Tema Barn vid Institutionen för Tema
Panelsamtal inför Pride
LiU deltar i EastPride och Linköping Pride genom föreläsningar som Forum för genusvetenskap och jämställdhet arrangerar om aktuell forskning. Att delta i Prideparaden är ytterligare ett sätt för LiU att synliggöra HBTQI-frågor. Hur kan universitetet arbeta med frågor som rör HBTQI-personers rättigheter under resten av året? Hur skapas en inkluderande arbetsplats för studenter och anställda?
Medverkande
Karin Axelsson, prorektor, ordförande i Lika Villkors- och jämställdhetsgruppen vid LiU
Sofia Elwe, centralt arbetsmiljöombud, StuFF
Andrea Eriksson, lektor och docent i ergonomi, KTH
Parasto Rosencrantz, jurist och likavillkorsspecialist, Stockholms universitet
Arrangörer: Forum för genusvetenskap och jämställdhet, StuFF
Birgitta Dahl och Barbro Westerholm i samtal om framgångar och motstånd i politiken
På den internationella kvinnodagen 2022 arrangerade Forum tillsammans med Lands-och stiftsbiblioteket i Linköping ett samtal med gästerna Barbro Westerholm (f.1933, d. 2023) och Birgitta Dahl (f 1937 d. 2024). Samtalet leddes av Ann-Sofie Kall, verksam vid Jönköping University och blev ett av de sista offentliga framträdandena för de båda gästerna.
Westerholm representerade Liberalerna i Riksdagen under åtta mandatperioder, men hann även vara generaldirektör för Socialstyrelsen, där hon bland annat låg bakom beslutet om att homosexualitet inte längre skulle klassas som en sjukdom. Dahl representerade Socialdemokraterna i Riksdagen under 11 mandatperioder där hon legat bakom många viktiga reformer på jämställdhetsområdet. Utöver det hann hon både vara minister och blev den första kvinnan i rollen som Riksdagens talman.
I det här samtalet talar de båda om sina politiska gärningar och om hur det är att vara pionjär. Det tar tid och det behövs tålamod innan man övertygat majoriteten menar båda. Dahl säger att vägen till framgång i politiken är ”patiens and passion – att aldrig ge upp och att inte avvika från sina värderingar”. Westerholm säger att man behöver lokalisera sina vänner i och utanför Riksdagen ”man kommer inte i mål ensam”, och menar att sociala rörelser också spelar en viktig roll för det politiska arbetet.