08 februari 2019

Två bolag med rötter från Linköpings universitet – Skira AB och Edvira AB – har utsetts till vinnare i en nationell tävling för företag som tar sig an samhällsutmaningar. Bolagen arbetar med transparent handel för lantbrukare respektive inkluderande programmering i skolan.

Bilder på programmering i skolan och från lantbruk
Fotograf: LiU Holding

Både Skira AB och Edvira AB startades och drivs av tidigare studenter vid Linköpings universitet.

Skira AB har utvecklat en sajt där lantbrukare kan köpa och sälja spannmål. Det gör det möjligt för lantbrukare att öka sin lönsamhet genom att de på ett tryggt sätt kan handla direkt mellan varandra. Fler får möjlighet att leva på lantbruket vilket skapar en levande landsbygd och bevarar det landskap och natur vi är vana att se i Sverige.

Bild på medarbetare i Skira ABSkira AB, från vänster: Niclas Ericsson, Matilda von Rosen,Joel Glemme och Felicia Bindekrans.I hård konkurrens tog Skira AB hem andra platsen i finalen av Swedbank Rivstart, en tävling för samhällsentreprenörer. För detta får de 350 000 kronor och ett anpassat affärsutvecklingsprogram.

– Det är roligt att uppmärksammas i ett forum med fokus på hållbarhet. Vi har alltid varit övertygade om att Skira bidrar till ökad hållbarhet, men det är roligt att fler ser hur viktig denna förändring är ur ett samhällsperspektiv och att det kan leda till att det produceras bättre mat till fler människor, säger Felicia Bindekrans, marknadschef på Skira AB.

Inte heller Edvira AB gick lottlösa från tävlingen. Samtliga tio finalister fick en prissumma på minst 200 000 kr var samt ett anpassat affärsutvecklingsprogram.

Edvira AB arbetar för att lärare ska kunna skapa en inkluderande klassrumsmiljö, där alla får en positiv bild av programmering. De har bland annat tagit fram en skräddarsydd lärarutbildning i programmering för Linköpings universitet och jobbat med ett sommarläger med 50/50-fördelning av tjejer och killar tillsammans med Science Park Mjärdevi.

– Genom Rivstart vinner vi ett affärsutvecklingsprogram som gör att vi kan utveckla vår verksamhet och erbjuda det vi redan gör till fler utbildningschefer, kommuner och lärare runtom hela Sverige, berättar Linnea Rothin, VD på Edvira AB.

Senaste nytt från LiU

Florian Trybel

Samarbetet tänjer på fysikens gränser

Teoretikern Florian Trybel har en central roll i skapandet av nya material. Tillsammans med sin kollega inom experimentell forskning i Skottland siktar han på att utöka möjligheterna för material i extrema förhållanden.

Ung kvinna öppnar en dörr

Från teori till terapi

På Psykologmottagningen vid LiU får studenter på psykologprogrammet chans att göra skillnad på riktigt. Utöver en unik möjlighet att omsätta teori i praktik hjälper de patienter med allt från stresshantering, sömnbesvär, nedstämdhet, oro och fobier.

Kaiqian Wang.

Upptäckt om smärtsignalering kan bidra till bättre behandling

LiU-forskare har ringat in den exakta platsen på ett specifikt protein som finjusterar smärtsignalers styrka. Kunskapen kan användas för att utveckla läkemedel mot kronisk smärta som är mer effektiva och har färre biverkningar.