Vi står inför ett flertal hållbarhetsutmaningar i samhället, bland annat gällande hanteringen av naturresurser. Linjära affärsmodeller, fokus på kärnverksamheter och kortsiktiga ekonomiska resultat, samt snäva perspektiv i beslutsfattandet, är exempel på faktorer som ligger bakom denna utveckling. Som en reaktion på det linjära beteendet (utvinn, använd, släng) menar grundarna av begreppet Industriell Ekologi att verksamheter i företag och offentliga organisationer borde ha naturens slutna flöden som förebild. Det ligger i linje med idéer om kretsloppssamhällen och cirkulär ekonomi.
Industriell och urban symbios syftar till ökad resurseffektivitet genom att aktörer samarbetar lokalt/regionalt. Det är ett viktigt komplement till den ofta dominerande orienteringen mot produktivitet, tillverkningskedjor och enskilda sektorer. Inom området är det stort fokus på värdehöjning av underutnyttjade material- och energiresurser (avfall, restprodukter), som kan nyttjas av andra aktörer inom nätverket. Men samarbeten kan också innefatta gemensamma infrasystem för försörjning och service, kunskapsbyggande, innovation och marknadsföring.
Att öppna dörrar för lokal/regional samverkan och skapa synergier rymmer fortfarande mycket outnyttjad potential. Genom industriell och urban symbios kan lokala och regionala aktörer samarbeta och gemensamt skapa ekonomisk, miljömässig och social nytta, vilket stärker konkurrenskraften för både enskilda aktörer och kollektivet.