25 april 2025

Spänt politiskt läge i världen, krig i Europa och ett vardagsliv med allt fler hot mot vår säkerhet – vad gör då forskningen? Mer än vad du kanske tror och det kommer att bli mer. Försvarsforskningen är mer aktiv än någonsin.

Porträtt (Gustaf Hendeby).
 Gustaf Hendeby följer elektromagnetiska fält i labbet. Hans forskning kan användas både civilt och militärt och Linköpings universitet vill nu stärka sin position inom försvarsforskningen.  Fotograf: Olov Planthaber

Gustaf Hendeby disputerade 2008, åkte till Tyskland som postdok och kom tillbaka till Sverige för att jobba på Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI. Under några år var han adjungerad forskare, alltså anställd både på FOI och LiU, innan han gick över till LiU på 100 procent 2016.

– Det var bra att vara adjungerad. Jag kunde arbeta med kunskapsöverföring i praktiken och problemställningar som verkligen är relevanta. Mobilitetsprogram är bra, som forskare får du se hur dina resultat fungerar i verkligheten, säger Gustaf Hendeby.

Han forskar inom signalbehandling och sensorfusion. Översatt till vardagssituationer kan det vara att ge en lägesbild för en självkörande bil eller hantera GPS-störningar. Lösningar som naturligtvis också kan användas militärt. Förr var det den militära tekniken som utvecklades först och som sedan kunde användas civilt. Nu är situationen den omvända.

– Erfarenheterna från kriget i Ukraina visar att det ofta är civil teknik som anpassas, appliceras och används. Och det fungerar väldigt bra, se bara på drönarna, konstaterar Gustaf Hendeby.

Täta forskningssamarbeten

Försvarsföretaget Saab var en viktig faktor vid LiU:s tillkomst och det finns omfattande samarbeten med FOI, företag som Sectra, världsledande inom cybersäkerhet, och aktörer som Nationellt forensiskt centrum och Försvarsmaktens Cyberförsvarsförband som helt eller delvis ägnar sig åt innovationer inom försvarsområdet. Företagsinkubatorn LEAD har dessutom nyligen utsetts till Sveriges accelerator-kandidat för NATO:s innovationsprogram DIANA.

– Vi tror att det finns ett gyllene tillfälle att nyttja all den kompetens och kunskap som finns på Linköpings universitet för att bidra med innovationer som gagnar både vår säkerhet och ett starkare försvar. Satsningarna på totalförsvar och försvar måste få högre prioritering och tempot måste drivas upp, säger rektor Jan-Ingvar Jönsson.

Ett universitet kan nog hitta forskningsområden för att stärka totalförsvaret. Men hur kommer enskilda forskare att reagera på utvecklingen? Svaret är individuellt, men påverkas troligen av säkerhetsläget i världen.

– Jag har full förståelse för att det kan vara ett etiskt dilemma för den enskilde forskaren men min tanke är att jag gör det för något gott, för ett säkrare samhälle, säger Gustaf Hendeby.

Kontakt

En artikel från LiU magasin

Senaste nytt från LiU

Män som besöker LiU.

De första M-teknologerna vet hur M:et kom på plats

De var några av de första studenterna på M-linjen vid Linköpings tekniska högskola, LiTH. Nu ordnar de ett jubileum för maskinteknologerna under åren 1969−1975. Och de får hjälp av dagens M-studenter.

Pristagaren: "Genetik är lite som Vilda västern"

Colm Nestor har utsetts till 2025 års mottagare av Onkel Adams pris för framstående forskning vid Medicinska fakulteten. Han forskar om genetiska förklaringar till varför autoimmuna sjukdomar och infektioner drabbar kvinnor och män i så olika grad.

Claudia Tazreiter berättar om sitt arbete.

Den migrerande professorn

Som barn på 1970-talet emigrerade Claudia Tazreiter från Österrike till Australien tillsammans med sin familj. Sedan drygt tre år är hon tillbaka i Europa. Nu som professor vid LiU. Det är inte en slump att hennes område är migration.