Forskning kring halvledarmaterial vid LiU är ett starkt område med internationella mått mätt. Fokus ligger inom material som kiselkarbid, III-nitrider och grafen, material av stort intresse för svensk och europeisk industri.
Forskarna växer, simulerar och karakteriserar de olika materialen i nanoskala och undersöker även effekter av doping och olika defekter i materialen.
För kiselkarbid handlar det om framtida applikationer inom kraftelektronik med mer kompakta elektronikkomponenter och därmed lägre överföringsförluster. Applikationer finns inom områden som distribution av el och kraftöverföring i hybridbilar.
III-nitriderna i sin tur har extremt goda egenskaper vid höga frekvenser och anses därför i avgörande grad bidra till framtiden snabba dataöverföringssystem. På grund av sina goda ljusemitterande egenskaper är de också väl lämpade för nya ljuskällor som led-lampor och blå laser. Forskning sker även kring ultraviolett laser, för exempelvis vattenrening.
Grafen är även ett eget forskningsområde på LiU-webben, se nedan.
Högt rankad forskning bedrivs även kring funktionella material - elektroniska, magnetiska och optiska halvledarmaterial och nanostrukturer. Exempelvis nya spintroniska material och optiska material med stora bandgap. Målet är att få en bättre förståelse för de grundläggande fysikaliska egenskaperna i olika nanostrukturer och därmed få full kontroll över materialegenskaperna för framtidens mikro- och nanoelektronik. Inte minst gäller det utvecklingen av kvantdatorer.
Organiska halvledande material finns under forskningsområde Mjuka material, se nedan.