Språk och kommunikation

Språk är det huvudsakliga medlet för mänsklig kommunikation. Vid Linköpings universitet studerar vi både språkstruktur och språkanvändning. 

Linköpings universitet har en stark profil inom samtals- och interaktionsforskning. Förutom det talade språket analyserar vi kroppslig kommunikation såsom blickar, gester och användning av rummet, till exempel det sociala samspelet i olika pedagogiska sammanhang, från traditionella klassrummet till dans- och körskolelektioner. Vi vill få en mer realistisk förståelse av språket som en aspekt av mänskligt beteende, men också bättre bedöma och lära ut specifika språkkunskaper till olika grupper i samhället.

Vid sidan av svenska forskar vi på franska, tyska, engelska och estniska. Vi studerar även översättning. 

Språkforskningen vid LiU handlar också om relationen mellan språk, kultur och samhälle. Till exempel tittar vi på hur människans samtalsmönster påverkats av olika sätt att möblera vardagsrum genom tiderna, eller hur budskapet i oljereklam har ändrats på grund av växande oro för klimatförändringar.  

Framstegen underlättar för personer

En del personer har svårigheter med röst-, tal-, språk-, svälj- och kommunikation. Inom logopedin fördjupar vi förståelsen av tillstånden, förbättrar bedömning och diagnoskriterier och skapar tillförlitliga behandlingsmetoder. Vår hörsel spelar en viktig roll i kommunikationen med andra. Vid Linnécentrum HEAD tar fram ny kunskap som underlättar för personer med hörselnedsättning i deras vardag. 

Analyserar språk med hjälp av modeller 

Inom datavetenskapen studerar vi kommunikation utifrån ytterligare ett perspektiv: här utvecklar vi algoritmer och system för att analysera språk. Våra forskare tar fram datormodeller av språkliga processer som till exempel kan användas vid informationssökning, lättläst text, översättning och terminologiarbete.

Forskning

En person i jeansjacka och händerna i knät sitter mittemot någon som gestikulerar med händerna.

Utredande barnsamtal i praktiken

När barn möter socialtjänsten har det rätt till delaktighet och att få sin röst hörd. I det här projektet studeras barns delaktighet, vad det är och hur det kan se ut, i utredande samtal som genomförs i socialtjänsten.

Le mur des je t'aime. Place des Abbesses, Paris. By Britchi Mirela [CC BY-SA 3.0  (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons.

Forskningsmiljön Språk och kultur

Forskningsmiljön Språk och kultur är en mötesplats för språk- och litteraturvetenskaplig forskning, som förenas av intresset för samspelet mellan språk och kultur i vardagliga, litterära, mediala eller professionella kontexter.

Person med svart jacka sitter med en mobiltelefon i handen

Man up! Open up? Tonårspojkars förståelse av budskapet om psykisk hälsa i sociala medier

Pojkar som lider av psykisk ohälsa är mer benägna att vända sig till sociala medier än till traditionella vårdgivare. Vilka budskap om psykisk hälsa möter tonårspojkar i sociala medier, och hur tolkar de innehållet?

Nyheter

Emile Farmer Bellewes.

Emile Farmer Bellewes efterlyser ökad granskning av ekologiska skildringar

"Vi befinner oss i en biodiversitets- och klimatkris. Samhället måste kunna både kritisera och hylla narrativ som rör vår relation till naturen. Därför  spelar Ekolingvistik stor roll, den bör integreras i utbildningar på universitet och i skolor."

Katt.

Humorpris till LiU:s kattforskning

Lingvisten Robert Eklund får tillsammans med två andra forskare IG Nobelpriset för sin forskning om katters sätt kommunicera med oss människor. Det annorlunda nobelpriset går till forskning som först får oss att skratta – och sedan tänka.

High five! Det går att skapa närhet online

Trots fysiskt avstånd kan närhet skapas mellan familjemedlemmar på olika platser, det visar en studie från LiU som undersökt videosamtal. Närheten i samtalen byggs med hjälp av kroppen och sinnena, som genom en digital high five.

Närliggande forskningsområden