Psykologi

Psykologi är en vetenskaplig disciplin som kretsar kring mänskligt beteende och mentala processer. 

Psykologin försöker beskriva människans innersta tanke- och känsloliv, våra motiv och drivkrafter. Liksom förklara hur vi människor känner, tänker och handlar och hur vi påverkar varandra.

Forskarna vid LiU fokuserar på många olika områden inom psykologi. Ett område är internetterapi, det vill säga att klienter har kontakt med en psykolog eller psykoterapeut via internet eller en mobilapp och på så sätt behandlas för till exempel ångest, depression eller tinnitus. 

Ett annat område fokuserar på små barn och hur tidigt de kan minnas saker. För att ta reda på detta använder man sig av ett så kallat ERP-labb, där man kan mäta hjärnans aktivitet. 

Hur människor fungerar i grupp är också något sin intresserar forskare vid LiU. Hur samarbetar man, vad kan ställa till problem och hur kan man arbeta för att få en grupp att fungera bättre? 

Inom ämnet psykologi finns också kognitionspsykologiska studier om så skilda saker som beslutsfattande och varför man tar de beslut man tar, och perspektiv på hur barn lär där man bland annat studerar arbetsminnets betydelse vid inlärning. I studierna om hur barns lärande har man även ett socialpsykologiskt perspektiv.

Att vetenskapligt studera psykologi ger oss användbar kunskap inom områden som är centrala för människors hälsa och välbefinnande. Vid Linköpings universitet finns forskning inom socialpsykologi, klinisk psykologi, utvecklingspsykologi, kognitiv psykologi, neuropsykologi och pedagogisk psykologi.

Forskning

En skolklassens vänskapsnätverk uppdelat efter ursprung.

Kamratpåverkan eller diskriminering? Att förstå mekanismerna bakom etniska skillnader i skolprestationer.

Detta projekt utforskar skolprestationsklyftor mellan elever med olika etnisk bakgrund. Genom att analysera data från europeiska ungdomar och svenska register, strävar vi efter att öka medvetenheten om partiskhet i utbildningssystemet.

En kvinna ligger i skiktröntgen.

JEDI-lab

Målet med vår forskning är att förstå vardagligt beslutsfattande och dess bakomliggande processer, både på individnivå och på samhällsnivå. Vi undersöker samspelet mellan intuition, reflektion och emotion i ekonomiskt beslutsfattande.

Bild från en stad med människor som sitter vid ett bord.

Forskningsmiljön Åldrande och social förändring

Forskningsmiljön Åldrande och social förändring bedriver forskning om centrala sociala, politiska och kulturella aspekter av åldrandet. Miljön erbjuder studier inom fältet och bidrar till en ökad kunskap om åldrandet utifrån ett samhällsperspektiv.

Nyheter

Porträtt av professor Gustav Tinghög.

Forskare överskattar sin egen hederlighet

Den genomsnittlige forskaren tycker sig vara bättre än kollegorna på att följa god forskningssed. De tycker även att det egna forskningsfältet är bättre än andra. Det visar en studie som forskare vid Linköpings universitet gjort.

Gerhard Andersson på sitt kontor.

Forskning ska hjälpa oss att hålla våra nyårslöften

Förra året gav professor Gerhard Andersson sig själv i nyårslöfte att regelbundet åka skateboard. Nu drar han igång en forskningsstudie för att undersöka vad som kan få oss att hålla det vi lovar vid tolvslaget.

Porträttbild av professor Gustav Tinghög.

Känslorna besegrar oftast förnuftet vid prioriteringar i vården

Känslorna tenderar att ta överhanden vid beslut i sjukvården. Det visar en studie vid Linköpings universitet. Det kan förklara varför det är så trögt att få till ett effektivt resursutnyttjande inom vården, menar forskarna.

Närliggande forskningsområden