Psykologi

Psykologi är en vetenskaplig disciplin som kretsar kring mänskligt beteende och mentala processer. 

Psykologin försöker beskriva människans innersta tanke- och känsloliv, våra motiv och drivkrafter. Liksom förklara hur vi människor känner, tänker och handlar och hur vi påverkar varandra.

Forskarna vid LiU fokuserar på många olika områden inom psykologi. Ett område är internetterapi, det vill säga att klienter har kontakt med en psykolog eller psykoterapeut via internet eller en mobilapp och på så sätt behandlas för till exempel ångest, depression eller tinnitus. 

Ett annat område fokuserar på små barn och hur tidigt de kan minnas saker. För att ta reda på detta använder man sig av ett så kallat ERP-labb, där man kan mäta hjärnans aktivitet. 

Hur människor fungerar i grupp är också något sin intresserar forskare vid LiU. Hur samarbetar man, vad kan ställa till problem och hur kan man arbeta för att få en grupp att fungera bättre? 

Inom ämnet psykologi finns också kognitionspsykologiska studier om så skilda saker som beslutsfattande och varför man tar de beslut man tar, och perspektiv på hur barn lär där man bland annat studerar arbetsminnets betydelse vid inlärning. I studierna om hur barns lärande har man även ett socialpsykologiskt perspektiv.

Att vetenskapligt studera psykologi ger oss användbar kunskap inom områden som är centrala för människors hälsa och välbefinnande. Vid Linköpings universitet finns forskning inom socialpsykologi, klinisk psykologi, utvecklingspsykologi, kognitiv psykologi, neuropsykologi och pedagogisk psykologi.

Forskning

En äldre man och ett litet barn tittar på en mobiltelefon tillsammans. De sitter på en soffa i ett väntrum på ett sjukhus.

Att växa upp i en digital värld

Låter vi våra barn använda digitala media för mycket och för tidigt i livet? Innebär tillgången till den digitala världen en hjälp för små barn att lära sig om hur världen fungerar? Den är studien följer 100 barn från spädbarnsåldern och uppåt.

Bild från en stad med människor som sitter vid ett bord.

Forskningsmiljön Åldrande och social förändring

Forskningsmiljön Åldrande och social förändring bedriver forskning om centrala sociala, politiska och kulturella aspekter av åldrandet. Miljön erbjuder studier inom fältet och bidrar till en ökad kunskap om åldrandet utifrån ett samhällsperspektiv.

En bild på näringsrik mat

Smärta och nutrition

Många patienter med komplex smärtproblematik har också dålig nutrition (icke-optimal kroppsvikt, dåligt näringsintag och ohälsosamma matvanor).

Nyheter

Gustav Tinghög

Strimman tillbaka med nytt grepp: ”Vill göra forskning kul”

Strimman är tillbaka med ett nytt spännande program. Den här säsongen bjuder LiU-professorerna Gustav Tinghög och Daniel Västfjäll in gäster till samtal, en form av ”live-forskning”, om hur vi fattar beslut i föränderliga tider.

Porträtt av professor Gustav Tinghög.

Forskare överskattar sin egen hederlighet

Den genomsnittlige forskaren tycker sig vara bättre än kollegorna på att följa god forskningssed. De tycker även att det egna forskningsfältet är bättre än andra. Det visar en studie som forskare vid Linköpings universitet gjort.

Gerhard Andersson på sitt kontor.

Forskning ska hjälpa oss att hålla våra nyårslöften

Förra året gav professor Gerhard Andersson sig själv i nyårslöfte att regelbundet åka skateboard. Nu drar han igång en forskningsstudie för att undersöka vad som kan få oss att hålla det vi lovar vid tolvslaget.

Närliggande forskningsområden