15 juni 2021

Ett forskningsprojekt som koordineras från LiU får drygt 15 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för att utvärdera vaccination mot covid-19.

vaccination.Forskare ska följa upp vaccinationer mot covid-19 i ett nytt projekt. Foto Plattform– Vi kommer bland annat att undersöka varaktigheten i vaccinskyddet mot covid-19 och vaccinationstäckning i olika grupper, men också försöka utveckla modeller som kan möjliggöra utvärdering av detta i realtid. Även om den senaste vågen av covid-19 nu är klart på väg nedåt och vaccinerna tycks vara effektiva mot nuvarande virusvarianter så återstår säkerligen flera utmaningar framöver där våra resultat kan bli betydelsefulla, säger Thomas Schön professor vid LiU och överläkare vid infektionsklinikerna i Kalmar och Östergötland, huvudsökande för projektet.

I projektet ska forskarna koppla samman uppgifter om covid-19-vaccinering med befintliga befolknings- och vårddata inom Östergötlands, Jönköpings och Kalmars län (Sydöstra sjukvårdsregionen). Inom detta område bor drygt 1,3 miljoner människor. Informationen analyseras med hjälp av systemmodellering och maskininlärning. Det tvärvetenskapliga koordineras av Toomas Timpka, professor vid Institutionen för hälsa, medicin och vård (HMV) vid LiU.

– Projektet bygger på den informationsplattform för sjukvården som gemensamt byggts upp av forskare och tekniker under de senaste två decennierna. Plattformen ger möjlighet för epidemiologiska analyser med mycket korta ledtider. I ett bredare perspektiv ger metodiken helt nya förutsättningar för praktiskt folkhälsoarbete där nya hälsofaror upptäcks tidigt och interventioner kan utvärderas kort efter att de genomförts, säger han.

 

Projektet, med namnet ”Realtidsutvärderingar av Covid-19-vaccination i svenska sjukvårdsregioner baserat på en informationsplattform som stöder systemmodellering och maskininlärning”, är ett av totalt sex som får dela på 100 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för uppföljningsstudier av vacciner mot covid-19.

 

– Att få anslaget ger en fantastisk möjlighet till fördjupat samarbete inom covid-19-området mellan de medicinska och tekniska fakulteterna inom LiU och hela den Sydöstra sjukvårdsregionen. Resultaten kommer förhoppningsvis inom en snar framtid att optimera vaccinationsstrategier både till nytta för sjukvården och inte minst medborgarna, säger Thomas Schön.

Mer om forskningen

Senaste nytt från LiU

Alex Enrich Prast i Amazonas skogar.

Träden överraskar – tar bort metan från atmosfären

Att träd är bra för klimatet genom att de tar upp koldioxid ur atmosfären är väl känt. Men nu står det klart att träden har ytterligare en viktig roll.

En person sitter och ler.

LiU-alumner hjälper industrin att spara pengar och energi

Han lämnade ett högavlönat jobb i gas- och oljeindustrin i Indien för en masterutbildning i hållbarhet och energiteknik på LiU. Sajid Athikkay ångrar inte u-svängen. Nu driver han ett företag som hjälper industrier att spåra och spara energi.

En man i kostym håller en grön växt i handen.

LiU med i megastudie om klimatbeteende

Vilket är bästa sättet att få oss människor att bete oss mer klimatvänligt? Forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet har bidragit till en världsomspännande studie för att ta reda på det.