21 september 2021

Cecilia Bödker Pedersen är generalsekreterare för organisationen Storasyster. Hon hjälper de som utsatts för sexuella övergrepp och kämpar för ett samhälle fritt från sexuellt våld. Martin Hultman, docent vid Chalmers tekniska högskola, forskar om varför vi inte agerar starkare i klimatfrågan – trots att vi har känt till problemen med klimatförändringar i över 30 år. De är Årets alumner 2021 vid Linköpings universitet.

Två porträttfoton, en kvinna och en man
Årets alumner är Cecilia Bödker Pedersen, generalsekreterare för organisationen Storasyster, och Martin Hultman, docent vid Chalmers tekniska högskola. Charlotte Perhammar & Anna Nilsen

Cecilia Bödker Pedersen har läst till socionom vid LiU och tillträdde som generalsekreterare för Storasyster 2014. Under hennes ledning har organisationen vuxit och fått stort genomslag i såväl sociala som traditionella medier. Hon uppmärksammas för att hon bidragit till stöd för många drabbade och ökad kunskap om det sexuella våldet.

 

Varje år anmäls över 20 000 sexualbrott, framför allt mot tjejer och kvinnor. Mörkertalet är stort och troligen rör det sig om en halv miljon som utsätts för sexuella övergrepp årligen, enligt Storasyster. Det kan handla om att få oönskade bilder på könsorgan, att bli kallad hora, att tvingas se en porrfilm eller att bli våldtagen.

Leder första globala forskarnätverket

Martin Hultman är alumn från programmet Samhälls- och kulturanalys och forskarutbildningen vid Tema Teknik och social förändring. Han får utmärkelsen Årets alumn för att han är drivande i att sätta ljuset på viktiga frågeställningar om klimatförnekelse och har uppmärksammats både nationellt och internationellt.

 

Sedan 2018 är Martin Hultman ledare för världens första globala forskarnätverk inom området, CEFORCED (Centre for Studies of Climate Change Denialism). Forskarna undersöker vilka idéer och intressen som ligger bakom klimatförnekelsen, med särskilt fokus på högernationalism, utvinningsindustri och konservativa tankesmedjor.

Årets alumner firas i Norrköping och digitalt

Den 8 oktober tar Årets alumner emot utmärkelsen. I år delas den ut på Campus Norrköping, där båda studerat. Liksom förra året kommer ceremonin att livesändas på Youtube för att så många som möjligt ska kunna ta del av alumnernas berättelser.

Linköpings universitet utser varje år två Årets alumner för att uppmärksamma tidigare studenters insatser och engagemang. 

Läs mer om Årets alumner och utmärkelsen

Senaste nytt från LiU

LiU-flaggor framför Kårallen på Campus Valla.

Distanskurser ökar mest när antagningen till hösten är klar

Det första antagningsbeskedet är här. LiU fortsätter att locka studenter och framför allt antagningen till fristående kurser och utbildningar på distans har ökat sedan tidigare år.

Möjligt att förutse nervskador av cancerbehandling

Många kvinnor som behandlats för bröstcancer med en typ av cytostatika, taxaner, får ofta biverkningar på nervsystemet. Nu har forskare vid LiU utvecklat ett verktyg som kan förutsäga hur stor risken är för den enskilda individen.

Kvinna i bygghjälm.

Hennes uppdrag är svårt – men kul och fullt möjligt

Vi är mitt uppe i en tuff omställningen som ska rädda vår miljö och leda till en mer hållbar utveckling. Då behövs innovationskraft och kunskap, menar Marie Trogstam, LiU-alumnen som nu är chef för hållbarhet och infrastruktur hos Svenskt Näringsliv.