Högkvalitativ forskning och utbildning hör ihop
Lena Johansson hade dessförinnan inlett kvällen med att hälsa alla välkomna och lyfta en del av det arbete som pågår vid fakulteten, vad man vill uppnå och vad som väntar framöver.-Vi ska inte vara enbart som utbildnings- och forskningsfakultet, utan vi ska vara starka som båda två. Det är vår självbild som också utgör en dragningskraft som ska locka både studenter, likväl som nya medarbetare. Högkvalitativ forskning och högkvalitativ utbildning hör ihop. De är sammanlänkade och vi ska också synliggöra forskningen för våra studenter.
Bland de saker som också lyftes från fakultetsledningen var bland annat den nya publiceringsstrategin. Den fortsatta ambitionen att satsa på högkvalitativa infrastrukturer som ska främja och synliggöra den starka forskningen och att det gäller att identifiera och stödja unga forskare och forskarlöften.
-Vi ska fortsätta att medfinansiera våra starka forskningsmiljöer och våra forskargrupper och utforma strategiska satsningar som verkligen gör skillnad.
Julsånger med LiThösen
Fakultetskollegiet avslutades med kaffe, lussebulle och pepparkaka samtidigt som Linköpings Studentsångerskor, kören LiHtösens, vackra julsånger ljöd genom Växthuset.Hälsofondens utdelning 2024
Cecilia Jönsson tilldelas 200 000 kronor för projekt ”Metabol flödesanalys i human levervävnad för ökad insikt i progressionen av fettleversjukdom”.
Ida Eriksson tilldelas 160 000 kronor för projekt ”UV-strålningens betydelse för utveckling och spridning av malignt melanom”.
Charlotte Sahlén Helmer tilldelas 90 000 kronor för projekt ”Vidare utvärdering, utveckling och spridning av tidig samspelsintervention för föräldrar och deras för tidigt födda barn”.
Bästa avhandling 2024
Medicinska fakultetens utmärkelse Bästa avhandling 2024 tilldelades Mattias Törnudd för avhandlingen ”Protamine, Platelet Function and Coagulation in Cardiac Surgery” med motiveringen:”Mattias Törnudd har skrivit ett mycket informativt och intressant arbete bland annat genom att lyfta historiska exempel och knyta dessa till pågående verksamhet.
Hans avhandling har en vetenskaplig bredd men framför allt en stark klinisk relevans där resultat kan implementeras direkt i klinisk verksamhet. Det finns en kombination av klinkemisk basvetenskaplig nyfikenhet och värdefull klinisk kunskap i de presenterade studieresultaten som har en direkt praktisk användbarhet för dagens CBP-patienter.
Arbetet påvisar en imponerande bredd men behåller en mycket tydlig röd tråd. Sammantaget anser vi att projektet är mycket relevant och inspirerande.”
Andreas Rousseaus pris för årets bästa föreläsning på läkarprogrammet
Tilldelades Anna Bergendahl Sandstedt för föreläsningen ”Sjukdomar i benmärg, lymfom och leukemi” med motiveringen:
”Det var troligtvis den bästa föreläsningen på hela läkarprogrammet hittills. Med en bra struktur skapade Anna ordning i ämnet och stort deltagande från åhörare genom att ställa bra frågor till oss studenter. Seminariet i detta gjorde även att säcken knöts ihop.
Anna är engagerad och vill lära ut. Hon är tydlig och ger oss möjlighet till reflektion på en hög nivå. Vi får tänka och ha en diskussion som Anna lägger på rätt nivå sett till var i vår utbildning vi befinner oss. Hon förmedlar tydligt med sitt sätt att föreläsa att det är okej och bra att ställa frågor - till och med ifrågasätta läraren är okej, vilket för lärandet framåt genom goda diskussioner i klassen.”
Docenter 2024
- Jenny Jacobsson Folkhälsovetenskap inriktning hälsa inom idrott
- Lina Wirestam Experimentell reumatologi
- Joakim Henricson Experimentell akutsjukvård
- Emmanouil Charitakis Kardiologi
- Pierre Hakizimana Cellbiologi
- Constantinos Zambirinis Experimentell kirurgi
- Johan Lundgren Omvårdnad
- Johanna Raffetseder Experimentell immunologi
- Åsa Larsson Ranada Arbetsterapi
- Johanna Simmons Geriatrik
- Lavanya Moparthi Cell- och molekylärbiologi
- Sofia Sederholm Lawesson Kardiologi
- Sara Agnafors Barn- och ungdomspsykiatri
- Lovisa Tobieson Neurokirurgi
- Jakob Paues Infektionsmedicin
- Jahan Abtahi Käkkirurgi
- Ida Blystad Neuroradiologi
- Walker Jackson Neurobiologi
- Francisca Lottersberger Molekylär genetik
- Anne Fältström Fysioterapi
Joanna Cocozzas stiftelse för barnmedicinsk forskning
Totalt bidrar stiftelsen i år med drygt 13 miljoner kronor till forskning inom barnmedicin. Se separat artikel här.
2024 års forskningsanslag tilldelas dessa forskare och deras forskningsprojekt:
Maria Jenmalm, professor i allergologi, får 1,2 miljoner kronor till att utforska om mikrobiella och dietära interventioner till mor och barn kan förebygga astma- och allergiutveckling.
Thomas Abrahamsson, professor i pediatrik, får 1,2 miljoner kronor till två studier om bröstmjölksberikning baserad på bröstmjölk och probiotikatillskott till extremt för tidigt födda barn.
Neda Haj Hosseini, universitetslektor, forskar om att använda artificiell intelligens i precisionsmedicin vid hjärntumörer hos barn. Hon får 800 000 kronor.
Heléne Sundelin, adjungerad universitetslektor, får 800 000 kronor till forskning om tidig upptäckt och intervention av stroke och cerebral pares hos nyfödda.
Pontus Henriksson, biträdande professor, forskar om långtidseffekter av blodtrycket under ungdomen på åderförfettning och hjärt-kärlhälsa i medelåldern. Han får 800 000 kronor.
Johnny Ludvigsson, professor i pediatrik, får 600 000 kronor till forskning om utveckling av probiotika för förebyggande av typ-1 diabetes och kanske även andra autoimmuna sjukdomar.
De flesta av forskningsbidragen löper över två år. Utöver de tre miljoner kronor som ovanstående forskningsprojekt får under 2024, betalar stiftelsen också ut bidrag till de forskargrupper som beviljades 2-åriga bidrag i fjol.
Dessutom fortsätter finansieringen av en professur, som innehas av professor Ulrika Ådén. Hennes forskargrupp får också 3,8 miljoner kronor till inköp av en specialbyggd kuvös som kan användas för undersökningar av nyfödda i en magnetkamera, eller magnetresonanstomograf (MR).