08 december 2022

Närbild på händer som lägger ett pussel. En äldre person och en yngre.
Arbetsterapiforskning. Fotograf: Robert Kneschke

En ny studie från Linköpings universitet har studerat dagverksamheters betydelse för äldre personers hälsa och välmående. Resultatet visar att dagverksamheter medför en struktur (och något att göra) i vardagen, är en social arena där möjlighet att socialisera med andra ges samt att personalen som jobbar vid dessa dagverksamheter uppfattas vara ett trygghetsnät som finns runt den äldre personen när de är i behov av stöd.

Studien har genomförts av Johannes Österholm, Maria Andreassen, Martha Gustavsson och Åsa Larsson Ranada, verksamma vid Institutionen för hälsa, medicin och vård.

Ta del av studien här https://doi.org/10.1080/11038128.2022.2130423

Fullständig referens

Österholm, J., Andreassen, M., Gustavsson, M., & Larsson Ranada, Å. (2022). Older people’s experiences of visiting social day centres: The importance of doing and being for health and well-being, Scandinavian Journal of Occupational Therapy,
DOI: 10.1080/11038128.2022.2130423

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Män som besöker LiU.

De första M-teknologerna vet hur M:et kom på plats

De var några av de första studenterna på M-linjen vid Linköpings tekniska högskola, LiTH. Nu ordnar de ett jubileum för maskinteknologerna under åren 1969−1975. Och de får hjälp av dagens M-studenter.

Pristagaren: "Genetik är lite som Vilda västern"

Colm Nestor har utsetts till 2025 års mottagare av Onkel Adams pris för framstående forskning vid Medicinska fakulteten. Han forskar om genetiska förklaringar till varför autoimmuna sjukdomar och infektioner drabbar kvinnor och män i så olika grad.

Claudia Tazreiter berättar om sitt arbete.

Den migrerande professorn

Som barn på 1970-talet emigrerade Claudia Tazreiter från Österrike till Australien tillsammans med sin familj. Sedan drygt tre år är hon tillbaka i Europa. Nu som professor vid LiU. Det är inte en slump att hennes område är migration.