04 april 2025

Lärare och studenter på Civilekonomprogrammet vid Linköpings universitet har anledning att sträcka på sig lite extra. Segertåget av LiU-studenter som tar hem första pris i CFA Research Challenge bara fortsätter. Först ut var dock Pontus Ferno, Fredrik Hellman, Philip Lilja och Anders Backman som vann tävlingen 2013/2014.

Gruppbild med vinnarna av CFA Research Challange; Fredrik Hellman, Anders Backman, Pontus Ferno och Philip Lilja.
Fredrik Hellman, Anders Backman, Pontus Ferno och Philip Lilja vann CFA Research Challange 2014.

År efter år vinner LiU-studenter den prestigefyllda CFA Research Challenge, eller som tävlingen även brukar kallas i Sverige; SM i företagsvärdering för studenter. Det är studenter som läser civilekonomprogrammets fjärde år och som väljer inriktning mot finans, som får möjlighet att delta i tävlingen. Totalt sett har nio lag från Linköping tagit hem första pris.

Pontus Ferno, Fredrik Hellman, Philip Lilja och Anders Backman bor och jobbar på olika platser i Stockholm. 2013/2014 läste de det fjärde och sista året på sina utbildningar och blev då utvalda att representera LiU i tävlingen. Philip Lilja minns att det kändes både stort och allvarligt.

– Vi tog det på allra största allvar och tyckte nog själv att det var ett väldigt bra sätt att få en känsla för vad en aktieanalytiker faktiskt gör på jobbet, säger han, och får medhåll från Pontus Ferno:

– Vi har inte samma möjligheter att göra praktik som dem som pluggar i Stockholm, det är praktiskt mycket svårare. Så det här var ett sätt att bevisa sig på något sätt, säger han.

Hur kändes det att vara första laget från LiU som vann?

Otroligt. Det var en stor grej för oss där och då, och för ekonomlinjen, säger Philip Lilja och fortsätter:

– Sen har det visat sig att det har rullat på som tåget – Öystein (Öystein Fredriksen, universitetslektor) har gjort ett jättejobb tillsammans med de andra lärarna. Det kändes jättekul. Ett väldigt roligt sätt att få använda teori till något praktisk, och få spänna musklerna lite – både mot andra skolor och hemma.

Förutom ett starkt plus på CV:t fick flera i gruppen erbjudanden om arbetsintervjuer efter vinsten. Pontus Ferno konstaterar att tävlingen är en väldigt bra introduktion för den som vill jobba inom finans. Idag jobbar han som värderingsansvarig och har varit chef och manager för nyexaminerade LiU-studenter. Han erfar att nya medarbetare som deltagit i tävlingen kan börja jobba nästan direkt – det är inte ovanligt med endast 3-4 veckors startsträcka innan de är igång på egen hand, menar han.

Tävlingen är en språngbräda

– Tävlingen öppnar möjligheter, men du måste gå vidare därifrån, säger Pontus.

Han berättar att effekten av att ha varit med i tävlingen är relativt kort – det finns dock fler fördelar som är mer bestående; gemensamma kontaktpunkter med andra vinnare, samt de lärdomar och erfarenheter man får med sig. Under tävlingen får man till exempel känna på att presterat under press och att sälja sitt perspektiv.

– Över långa loppet har man mer nytta av det än att det står på CV:t, säger Pontus.

Lagarbete – ett vinnande koncept

Lagets framgång i tävlingen berodde till stor del på ett lyckat lagarbete och ett välkomponerat team, tror Pontus och Philip.

– Pontus var väldigt duktig värderingstekniskt. Anders var en självklar säljare, Fredrik och jag var väl motorer och höll ihop det. Det svåra, och det vi gjorde bra, var nog att vi jobbade som ett lag. Att vi använde varandras styrkor och gjorde det till någonting bra, säger Philip.

Hur har utbildningen på LiU hjälpt er i arbetslivet?

– Den stora grejen är alla nära vänner som jag har fått under min tid på LiU. Det är bland mina fyra bästa år. Utbildningsmässigt måste jag ge cred till Öystein och Göran Hägg (universitetslektor), säger Philip, som tycker att det var en väldigt bra balans mellan praktik och teori i masterutbildning.

– Mycket tack vare CFA- tävlingen såklart. Sen är en ekonomiutbildning vad en ekonomiutbildning är, det är en grundutbildning. Jag älskade det studentikosa. Det har gett mig jättemycket, säger han.

– Det finns väldigt mycket på campus om man är intresserad att engagera sig i olika saker och lära sig mer. Så gjorde i alla fall jag. Både Filip och jag var i ekonomföreningen, säger Pontus Ferno.

Tips till studenter

Philip och Pontus tips till LiU-studenter som ska delta i tävlingen:

  • Kolla på tidigare års presentationer och ta inspiration från det. "Uppfinn inte hjulet igen för det är så pass lite tid och såpass mycket man måste göra".
  • Skapa ett balansera team med samma värderingsgrund, men gärna olikt tänkande eller olika personligheter.
  • Lägga ner tid och kraft, men ha kul på vägen.
  • Träna väldigt mycket på den muntliga presentationen.
  • Hitta equity story och var bekväm i att sälja den.

Mer om utbildningen och tävlingen

CFA Research Challenge

  • CFA Research Challenge 2024/25 är en tävling där studenter som läser inriktning finns och företagsvärdering erbjuds ett riktigt börsföretag att analysera, i syfte att beräkna ett värde på hela bolaget. Den omfattande värderingsanalysen bifogas CFA som granskar beräkningarna och väljer sedan ut 4 lag till final.  Dessa lag erbjuds sedan att presentera sin analys inför en jury där de blir grillade med frågor. 
  • Deltagare 2025: Göteborgs Universitet, Luleå Tekniska Högskola, Umeå Universitet, Högskolan i Väst, Handelshögskolan i Stockholm och finallagen KTH samt Linköpings Universitet. 
  • Finalen ägde rum den 19 februari på Nasdaq i Stockholm. 
  • Vinnare blev LiU-studenterna Erik Löfman, Mattias Sellin, Filippa Hermansson samt Hannes Martinsson.  
  • Silvermedaljörer blev LiU-studentena Jakob Bergström, Camilla Naumburg, Fredrik Nilsson, Carl Furusten samt Daniel Flores Englert.

Kontakta oss och läs mer

Senaste nytt från LiU

Forskarstuderande på lärarutbildningen för folkhögskollärare.

Klart för fler forskande folkhögskollärare

Vid LiU finns Sveriges enda utbildning för folkhögskollärare. 2021 gav regeringen pengar till att även starta en forskarutbildning för folkhögskolans lärare. Efter en oviss tid står det nu klart att utbildningen får fortsätta ytterligare fyra år.

Läkarstudenter undersöker en simulerad patient som ligger i en sjukhussäng.

Läkarstudenter väl förberedda för evidensbaserat patientarbete

En nyligen genomförd enkätstudie med sistatermin-studenter från sex svenska lärosäten visar att läkarstudenter vid LiU är särskilt väl rustade för att basera sitt kommande patientarbete på vetenskapliga grunder.

Anett Sundqvist utomhus på Campus Valla, Linköping.

Engelska på skärmen – sämre för svenska barns språk

Fem-åringar som konsumerar mycket digitala medier på engelska får sämre språkförmåga på svenska. Det visar ny forskning från LiU. Därför borde debatten handla mer om innehållets kvalitet och språk än om skärmtid, menar forskarna.