Evenemanget fokuserade främst på akademisk forskning av unga forskare (doktorander och post docs). Den omfattade också forskning från industrin (Saab, Siemens och Freemelt) och saker att tänka på när man samarbetar inom forskning vid universitet. Till exempel hur man implementerar forskningsresultaten i ett industriellt sammanhang.
”Vi är glada över att vi har fått chansen att anordna den här årliga konferensen på LiU. Deltagarantalet på konferensen är ungefär samma som tidigare år. Totalt var det cirka 60 deltagare och cirka 25 presentationer som täckte många olika discipliner involverade inom AM. Det visar att additiv tillverkning av metaller fortfarande är ett intressant forskningsområde”, säger Johan Moverare, forskningsledare inom additiv tillverkning vid LiU och arrangör av konferensen.
Nätverk
Syftet med konferensen som hålls årligen på olika platser är att förstärka nätverket av forskare från Sverige inom området additiv tillverkning av metaller (3D-utskrifter). Evenemanget stöddes av Svenska föreningen för materialteknik (SFMT):
− SFMT-konferenser som denna är av stor relevans för att stödja kunskapsöverföring mellan industri, akademi och institut. I det här fallet inom metall-AM, och med det slutliga målet att främja svensk materialkonkurrenskraft”, säger Sten Johansson, professor emeritus, och ordförande för SFMT.
− Det är också av stor vikt att stötta unga från akademi och industri med intressen för materialteknik, tillägger han.
Mattias Calmunger, professor, och chef för avdelningen för konstruktionsmaterial vid Linköpings universitet, deltog i konferensen och mötte deltagarna. Han noterade vikten av både presentationerna och småpratet däremellan.
"Inspirerande"
”Det är väldigt inspirerande att höra alla briljanta forskare presentera intressanta resultat och diskussionerna som följde på presentationerna och i pauserna däremellan. Jag är säker på att konferensen kommer att resultera i flera innovativa idéer för nya forskningsprojekt och gemensamma publikationer baserade på de livliga diskussionerna under kaffe- och lunchrasterna, och speciellt vid middagen, säger Mattias Calmunger.