05 februari 2024

Kungen har beslutat att tilldela Erik Sandewall, professor emeritus vid Institutionen för datavetenskap (IDA), H.M Konungens medalj i 8:e storleken i Serafimerordens band. 

Erik Sandewall Fotograf: Magnus Johansson

Erik Sandewall, Sveriges första professor i datalogi (1975) och medgrundare av IDA (1983), har tilldelats H.M konungens medalj "för betydande insatser inom datavetenskaplig forskning med särskild inriktning på artificiell intelligens".

Varma gratulationer till medaljen! Hur känns det att förlänas en medalj av kungen?

— Min direkta känsla var ju bara förvåning, ungefär som ”vem, jag?” När jag sedan funderade på medaljens motivering tänkte jag att den borde hellre vara riktad till vår grupp och alla som gjort jobbet där, men å andra sidan skulle det väl då vara svårt att dra gränsen för vilka som ska anses ha ingått. Och för övrigt ges medaljer bara till enskilda individer såvitt jag vet. Så jag kommer att ta emot medaljen med stor tacksamhet, och min tacksamhet är också riktad till alla som bidragit i vårt arbete vilket har resulterat i den här utmärkelsen, säger Erik Sandewall.

Medaljen förlänades den 28 januari och tas emot vid ett senare tillfälle.

Läs mer om medaljen och årets mottagare på hovets hemsida.

Läs mer om Erik Sandewall

AI vid LiU och Institutionen för datavetenskap

Senaste nytt från LiU

Många vill läsa program på LiU - antagningsbeskedet är här

Intresset för LiU:s utbildningsprogram har ökat, men totalt sett har något färre antagits jämfört med förra hösten. Samtidigt har vissa program, som Sjuksköterskeprogrammet och Läkarprogrammet, tagit in fler studenter.

Studenter från kursen From Lab to Market deltar i rundvandring i labbet

Från labb till marknad med studenters hjälp

I takt med att världen söker hållbara energilösningar har grön vätgas seglat upp som en nyckelspelare i omställningen. Vid Linköpings universitet får studenter nu chansen att arbeta med verkliga utmaningar kopplade till denna teknik.

Valentin Polishchuk.

Miljonstöd till forskningsprojekt som stärker Norrköping och universitetet

Tre projekt vid Campus Norrköping får 3,9 miljoner kronor från Norrköpings fond för forskning och utveckling för att stärka lokal samhällsutveckling och universitetets forskningsmiljö.