05 februari 2024

Kungen har beslutat att tilldela Erik Sandewall, professor emeritus vid Institutionen för datavetenskap (IDA), H.M Konungens medalj i 8:e storleken i Serafimerordens band. 

Erik Sandewall Magnus Johansson

Erik Sandewall, Sveriges första professor i  datalogi (1975) och medgrundare av IDA (1983), har tilldelats H.M konungens medalj "för betydande insatser inom datavetenskaplig forskning med särskild inriktning på artificiell intelligens".

Varma gratulationer till medaljen! Hur känns det att förlänas en medalj av kungen? 

— Min direkta känsla var ju bara förvåning, ungefär som ”vem, jag?” När jag sedan funderade på medaljens motivering tänkte jag att den borde hellre vara riktad till vår grupp och alla som gjort jobbet där, men å andra sidan skulle det väl då vara svårt att dra gränsen för vilka som ska anses ha ingått. Och för övrigt ges medaljer bara till enskilda individer såvitt jag vet. Så jag kommer att ta emot medaljen med stor tacksamhet, och min tacksamhet är också riktad till alla som bidragit i vårt arbete vilket har resulterat i den här utmärkelsen, säger Erik Sandewall.

Medaljen förlänades den 28 januari och tas emot vid ett senare tillfälle.

Läs mer om medaljen och årets mottagare på hovets hemsida.

Läs mer om Erik Sandewall

AI vid LiU och Institutionen för datavetenskap

Senaste nytt från LiU

En man i kostym håller en grön växt i handen.

LiU med i megastudie om klimatbeteende

Vilket är bästa sättet att få oss människor att bete oss mer klimatvänligt? Forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet har bidragit till en världsomspännande studie för att ta reda på det.

LiU-flaggor framför Kårallen på Campus Valla.

Distanskurser ökar mest när antagningen till hösten är klar

Det första antagningsbeskedet är här. LiU fortsätter att locka studenter och framför allt antagningen till fristående kurser och utbildningar på distans har ökat sedan tidigare år.

Möjligt att förutse nervskador av cancerbehandling

Många kvinnor som behandlats för bröstcancer med en typ av cytostatika, taxaner, får ofta biverkningar på nervsystemet. Nu har forskare vid LiU utvecklat ett verktyg som kan förutsäga hur stor risken är för den enskilda individen.