08 april 2024

Erik Sandewall, professor emeritus och grundare av Institutionen för datavetenskap (IDA) har gått bort efter en kort tids sjukdom. "Erik var en unikt kreativ, visionär och internationellt välkänd forskare", säger Henrik Eriksson, prefekt vid IDA.

Erik Sandewall 1945-2024. Magnus Johansson

Efter studier vid Uppsala universitet, Stanford University Artificial Intelligence Laboratory (USA), och gästforskare vid MIT -  Massachusetts Institute of Technology Artificial Intelligence Laboratory (USA), blev Erik Sandewall Sveriges första professor i datalogi 1975. Tillsammans med Harold Lawson grundade han sedan Institutionen för datavetenskap vid Linköpings universitet 1983.

Erik Sandewall är mest känd för sitt arbete med icke-monotona resonemang, resonemang om handling och förändring, och kognitiv robotik. Han var också en av grundarna av IJCAI, the International Joint Conference on AI.

— Erik var en unikt kreativ, visionär och internationellt välkänd forskare. Förutom viktiga bidrag till forskningen inom datalogi och artificiell intelligens, och hans bidrag till den globala AI-gemenskapen, var han betydelsefull för utvecklingen av ett flertal datavetenskapliga utbildningar vid Linköpings universitet, säger Henrik Eriksson, prefekt vid IDA.

Genom åren mottog Erik Sandewall ett imponerande antal utmärkelser och priser, däribland:

• Kungliga vetenskapsakademin, KVA, Outstanding Young Researcher, 1969.
  • Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, Chester Carlson prize, 1985.
  • Riddare av Hederslegionen, Frankrike.
  • Hedersdoktor vid Université Paul Sabatier, Toulouse, Frankrike.
  •  IJCAI Donald E. Walker Distinguished Service Award, 2016.
  • H.M Konungens medalj för betydande insatser inom datavetenskaplig forskning med särskild inriktning på artificiell intelligens, 2024.

Han var ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien (KVA) och i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).

Erik efterlämnar hustrun Margareta och sönerna Anton och Örjan med familjer.

Curriculum vitae för Erik Sandewall

Erik Sandewall föreläsning 2023-06-19

En roll för IDA

Erik Sandewall, professor emeritus vid Institutionen för datavetenskap (IDA) vid Linköpings universitet talade om institutionens rötter och utvecklingen inom artificiell intelligens när IDA firade 40 år med en konferens i Stockholms skärgård.