22 augusti 2024

En av LiU:s mest uppmärksammade studenter och medarbetare, Fredrik Löfgren, har hastigt gått bort i en olycka.

Fredrik Löfgren med robot
Fredrik Löfgren
Under sin tid vid Linköpings universitet blev han bland annat känd som Robot-Fredrik från SVT, en av landets främsta AI-experter och en verklig eldsjäl, bland annat för särbegåvade ungdomars rätt till en god skolgång. Ett bevis på det senare var de Mattekollo som han varje sommar arrangerade på campus för ungdomar från hela landet.

Fredrik Löfgren uttryckte sitt engagemang med orden ”jag vill inspirera andra att leka med vetenskap och teknologi. Det är mitt sätt att bidra till att rädda världen”. Fredriks energi och engagemang för möjligheterna med AI, balanserades av hans öppenhet kring de utmaningar som teknologin också medförde. I sina föreläsningar, samtal och inlägg gjorde han det komplicerade och svåra till något spännande och nyanserat.

– Fredrik Löfgren har varit drivande i att bygga upp LiU:s verksamhet med humanoida robotar och att engagera barn och unga kring robotik och AI. Han var en otroligt viktig glädjespridare, allmänbildare och framtidsskapare. Nu är det upp till oss att fortsätta det han började med och se till att skapa den positiva framtid han levde för, säger professor Fredrik Heintz vid Institutionen för datavetenskap.

Minnesstunden 29 augusti 2024

LiU-nyheter med Fredrik Löfgren

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Florian Trybel

Samarbetet tänjer på fysikens gränser

Teoretikern Florian Trybel har en central roll i skapandet av nya material. Tillsammans med sin kollega inom experimentell forskning i Skottland siktar han på att utöka möjligheterna för material i extrema förhållanden.

Ung kvinna öppnar en dörr

Från teori till terapi

På Psykologmottagningen vid LiU får studenter på psykologprogrammet chans att göra skillnad på riktigt. Utöver en unik möjlighet att omsätta teori i praktik hjälper de patienter med allt från stresshantering, sömnbesvär, nedstämdhet, oro och fobier.

Kaiqian Wang.

Upptäckt om smärtsignalering kan bidra till bättre behandling

LiU-forskare har ringat in den exakta platsen på ett specifikt protein som finjusterar smärtsignalers styrka. Kunskapen kan användas för att utveckla läkemedel mot kronisk smärta som är mer effektiva och har färre biverkningar.