Seminariet ingår i kursen Gestaltning och globalitet (15 hp) som har sin utgångspunkt i olika globala perspektiv på kunskap, kultur och makt.
– Jag vill dela med mig till studenterna av mina personliga erfarenheter från fältet, om hur medielandskapet har förändrats och vilka etiska överväganden jag har fått ta i mötet med människor drabbade av kriser och svårigheter. Samt påvisa varför det är viktigt att de svenska nyheterna rapporterar om avlägsna konflikter som kan komma att göra avtryck globalt, berättar Claes JB Löfgren när han avslutat sin föreläsning.
Ingen i salen lämnades oberörd av att se de förtvivlade kvinnorna vars män precis förts bort för att avrättas, eller de skrattande politiska ledarna med automatvapen, eller Claes JB Löfgren själv på plats mitt i kriget där skottelden pågick bara något kvarter bort.
– För det mesta var jag inte rädd när jag var ute på mina uppdrag, men självklart har jag upplevt obehagliga situationer. Däremot var det ofta svårt känslomässigt, tänk dig att behöva lämna ett ensamt barn i nöd utan att veta vad som kommer att hända.
Han har arbetat som korrespondent i Mellanöstern, Ryssland, Afrika, Asien, Europa och USA. Han drevs av sin nyfikenhet, både på platser och människor, samt att få vara närvarande där det händer.
– Det var ett privilegium att jag fick se med egna ögon vad som hände i omvärlden och sedan få berätta om det. I dag när nationalismen vinner mark runt om i världen är ett trovärdigt nyhetsflöde viktigare än någonsin, dagens nationella samhällsproblem är en del av de globala och därför måste vi kunna titta ut över våra egna gärdesgårdar för att förstå vad som egentligen händer.
Under eftermiddagen föreläste även Nils Resare: "Att rapportera från världens vita fläckar”. Erik Berggren är kursansvarig och den som bjöd in de båda gästföreläsarna.