10 december 2024

LiU:s studenter utforskar hur historiska skeenden påverkat dagens globala samhällsstruktur och hur de snabba digitala informationsflödena krymper avståndet mellan oss i vår värld. 

Claes J B Löfgren.
Föreläsning med Claes JB Löfgren. Just det här filmklippet visar Talibanernas erövring av Kabul 2021.  Fotograf: Karin Midner

I en nedsläckt sal på Campus Norrköping sitter ett 20-tal studenter som går andra året på LiU:s kandidatprogram Globala studier. De har fullt fokus på projektorduken och på dagens gästföreläsare, journalisten Claes JB Löfgren.

Seminariet handlar om global journalistik och frågan om medierna ger en riktig bild av vad som sker i världen och ingår i kursen Gestaltning och globalitet. Claes JB Löfgren inleder sin föreläsning vid Berlinmurens fall 1989.

– Jag antar att ingen av er var födda när det här hände, säger han och spanar ut över klassrummet.

Han fortsätter med nyhetsinslag från bland annat 11 september 2001 och den Arabiska våren 2011, samt senare händelser i USA, Ukraina och Ryssland. Med ens blir det påtagligt att de som är födda efter 2000 inte har samma globala referenser som de som är födda före millennieskiftet.

Två studenter om kandidatprogrammet

En globalt sammankopplad värld

Hayley Skytte French.

Fotograf: Karin Midner

– Jag har alltid varit väldigt intresserad av internationella relationer, i programmet Globala Studier jobbar vi mycket inom det området och med underliggande frågor som jämställdhet och migration. Både historiskt och det ser ut i dag.

Hayley Skytte French kommer ursprungligen från Danmark och är del av en global familj, som även har en koppling till ett litet land i Afrika som heter Malawi. I framtiden skulle hon vilja arbeta som diplomat. Kursen hon läser just nu, där Claes JB Löfgren var gästlärare, heter ”Gestaltning och globalitet” och den har skapat nya tankar hos henne.

– Vi lever i en globalt sammankopplad värld, där journalistik och gestaltningen av det globala jätteviktigt eftersom det formar våra intryck och åsikter om vad som sker i världen idag.

Dessutom nämner hon att vi har gått in en era där missinformationen existerar i allas vardag, vilket gör det extra tydligt hur viktiga de trovärdiga källorna är.

– Vi lever i en snabb tid som förändras hastigt. För att undvika ett polariserat samhälle är konkret information väldigt viktig, som trovärdig journalistik och andra avbildningar av värden. Vi litar mer och mer på digitala medier som sprider information. Jag tycker det är läskigt att vem som helst kan lägga ut vad som helst. En tydlig, trovärdig avsändare är väldigt viktig, alltså att den som skriver är objektiv och inte förvränger för att uppnå egna syften.

En ökad förståelse för hur allt hör ihop

– Jag letade rätt länge efter ett högskoleprogram som hade en betydelse för mig, jag fann Globala Studier i Norrköping och det känns perfekt. Jag har fått en ny inblick och ökad förståelse för omvärlden och hur vi människor är sammankopplade.

Salah Abou Nada är från Palestina, men född och uppvuxen i Libanon. Han kom till Sverige när han var 19 år, nu är han 31 och bor i Norrköping.

– Jag trivs i Sverige, jag har lärt mig att förstå och tycka om den svenska kulturen, samhället och de svenska lagarna. I framtiden vill jag åka tillbaka och hjälpa de som bestämmer där att implementera ett nytt samhällssystem, som liknar det som finns i Sverige, med personnummer, skatter och lagar. Jag tycker att det svenska skattesystemet är bra, det är till för alla och gör inte skillnad på olika folkgrupper.

Genom sin utbildning har han fått nya insikter i globala frågor. Han beskriver hur avstånden i världen har krympt, hur en större händelse som sker i ett land kan påverka och förändra människor, miljö och politik över hela jordklotet.

– Jag har fått en ökad förståelse för hur allt hör ihop. Världen är som ett enda stort land. I kurserna har jag lärt mig om olika händelser som har skapat en stor global påverkan, i vissa fall har jag fått se andra vinklar än de jag tidigare kände till. Jag rekommenderar det här programmet till alla som är intresserad av sin omvärld och vad som händer i den.

Salah Abou Nada.
Fotograf: Karin Midner

Claes JB Löfgren gav en föreläsning som berör

Seminariet ingår i kursen Gestaltning och globalitet (15 hp) som har sin utgångspunkt i olika globala perspektiv på kunskap, kultur och makt.

– Jag vill dela med mig till studenterna av mina personliga erfarenheter från fältet, om hur medielandskapet har förändrats och vilka etiska överväganden jag har fått ta i mötet med människor drabbade av kriser och svårigheter. Samt påvisa varför det är viktigt att de svenska nyheterna rapporterar om avlägsna konflikter som kan komma att göra avtryck globalt, berättar Claes JB Löfgren när han avslutat sin föreläsning.

Ingen i salen lämnades oberörd av att se de förtvivlade kvinnorna vars män precis förts bort för att avrättas, eller de skrattande politiska ledarna med automatvapen, eller Claes JB Löfgren själv på plats mitt i kriget där skottelden pågick bara något kvarter bort.

– För det mesta var jag inte rädd när jag var ute på mina uppdrag, men självklart har jag upplevt obehagliga situationer. Däremot var det ofta svårt känslomässigt, tänk dig att behöva lämna ett ensamt barn i nöd utan att veta vad som kommer att hända.

Han har arbetat som korrespondent i Mellanöstern, Ryssland, Afrika, Asien, Europa och USA. Han drevs av sin nyfikenhet, både på platser och människor, samt att få vara närvarande där det händer.

– Det var ett privilegium att jag fick se med egna ögon vad som hände i omvärlden och sedan få berätta om det. I dag när nationalismen vinner mark runt om i världen är ett trovärdigt nyhetsflöde viktigare än någonsin, dagens nationella samhällsproblem är en del av de globala och därför måste vi kunna titta ut över våra egna gärdesgårdar för att förstå vad som egentligen händer.

Under eftermiddagen föreläste även Nils Resare: "Att rapportera från världens vita fläckar”. Erik Berggren är kursansvarig och den som bjöd in de båda gästföreläsarna.

Claes J B Löfgren.
  Fotograf: Karin Midner
Claes J B Löfgren har arbetat i många år som utrikeskorrespondent på bland annat Sveriges Radio och Sveriges Television.

Blir du nyfiken på programmet?

Senaste nytt från LiU

Manlig person på stadsgata.

Förmånsbilar leder till fler och större fordon

När bensinpriset skjuter i höjden så är det medelinkomsttagare som först ändrar beteende. Det visar en landsomfattande studie vid LiU och VTI. Forskning visar även att skatterabatten på förmånsbilar leder till ökat bilinnehav samt större bilar.

Forskare diskuterar i labbet.

LiU Composite Lab öppnar dörrarna för avancerad materialforskning

Här ska forskning på nya material inom till exempel kolfiber, polymerer och komposit pågå i samverkan med näringslivet, forskningsinstitut, andra lärosäten och studenter. LiU Composite Lab är ett nyetablerat laboratorium, våren 2025.

Kvinnlig forskare och buss.

Forskning ska spara pengar och miljö i kollektivtrafiken

Är bussbiljetten för dyr? Det kan bero på att de offentliga upphandlingarna inom kollektivtrafiken ställer allt högre krav på entreprenörerna. I ett fyraårigt projekt ska LiU-forskare studera hur upphandlingen kan bli mer cirkulär.