Barnafrids inspirationslunch består av en serie digitala seminarier med goda exempel från verksamheter, bland annat arbetssätt, metoder och samverkan ofta med ett våldsförebyggande perspektiv. I april, maj och september kommer dessa inspirationsluncher ha fokus på den nya socialtjänstlagen och hur det påverkar socialtjänstens arbete med barn och unga som utsätts för våld och ge inspiration till arbetssätt som stödjer detta.
25 april, 12.00-12.40
Fokus nya socialtjänstlagen: Familjehuset Klippan om tidigt samordnade insatser
Familjehuset Klippan har under flera år arbetat med att erbjuda tidiga samordnade insatser genom en integrerad mottagning. Kommunen och primärvården arbetar tillsammans för att möta barn och unga med lindrig psykisk ohälsa och deras familjer. På mottagningen arbetar medarbetare från socialtjänstens tidiga insatser, vårdcentralen Kustens Första linje, kommunens centrala elevhälsa och Rehabmottagningen Kusten. Under inspirationslunchen berättar Familjehuset Klippan om hur arbetet bedrivs i praktiken, hur de jobbar i team kring barn och unga och på så sätt kan erbjuda tidigt samordnade insatser. De kommer även att berätta om de framgångsfaktorer man har identifierat, hinder längs vägen och synen på framtiden.
16 maj, 12.00-12.40
Fokus nya socialtjänstlagen: Mölndals stads utvärdering av öppenvårdsinsatser riktade till familjer där det förekommer våld
Socialtjänsten i Mölndal har under en tid arbetat med individbaserad systematisk uppföljning (ISU) för att följa upp öppenvårdsinsatser för barn och unga och skapa kunskap om insatsernas effekter, både på individ- och gruppnivå. Genom att kombinera traditionell uppföljning av mål i insatser med mätbara faktorer i en familjebehandlande insats, så som kön, intensitet och metod, vill socialtjänsten i Mölndal säkerställa att verksamheten bedrivs utifrån kunskap och beprövad erfarenhet och håller en god kvalitet.
Under den här inspirationslunchen berättar två förste socialsekreterare om arbetet med ISU, de metoder som provats, fördelar och utmaningar med att på ett nytt sätt granska verksamheten och våga göra förändringar utifrån resultatet.
19 september, 12.00-12.40
Fokus nya socialtjänstlagen: Hur många deltagare borde vi ha?
Med den nya socialtjänstlagen kommer ett krav på att planera alla insatser, och då ta särskild hänsyn till förebyggande och främjande arbete. Men hur många ska vi då planera för att nå? Hur stora är behoven i befolkningen?
I samarbete med RISE har Göteborgs Stad genomfört ett projekt där de har analyserat målgrupperna för deras föräldrastödsprogram. Utifrån statistik om föräldrarna i Göteborg har antalet som de skulle behöva ha som deltagare beräknats i respektive program per år för att över tid nå hela programmets målgrupp. Samtidigt har deltagarna i programmet jämförts med respektive målgrupp för att se om det finns grupper som nås i lägre utsträckning än andra.
Under den här inspirationslunchen presenterar en utvecklingsledare från Göteborgs Stad resultat från arbetet. Han kommer också resonera kring hur liknande analyser kan göras när det gäller målgruppen barn som upplevt eller utsatts för våld i nära relation.