12 april 2024

Rektorn vid Linköpings universitet, Jan-Ingvar Jönsson, har blivit utsedd till ny ordförande för det europeiska nätverket för innovativa universitet i Europa, ECIU.

En person i profil.
"ECIU fyller en viktig funktion och jag är stolt över att de närmaste tre åren få verka som dess ordförande", säger Jan-Ingvar Jönsson. Fotograf: David Brohede

ECIU (European Consortium of Innovative Universities) består av 13 lärosäten i Europa och ett i Mexiko med den gemensamma nämnaren att de är innovativa inom högre utbildning och att entreprenörskap och samverkan med omgivande samhälle är centralt i deras verksamhet.

För att lösa vår samtids stora globala utmaningar krävs ett mer aktivt samarbete inom akademin. ECIU fyller en viktig funktion och jag är stolt över att de närmaste tre åren få verka som dess ordförande, säger Jan-Ingvar Jönsson.

ECIU har bland annat bildat ett virtuellt universitet, ECIU University, med utmaningsbaserat lärande som ger studenterna möjlighet att utifrån sina teoretiska kunskaper finna lösningar på verkliga problem, tillsammans med andra studenter inom nätverket.

Det är ett innovativt sätt att bedriva utbildning över landsgränserna där studenternas lösningar kan skapa verklig nytta, konstaterar Jan-Ingvar Jönsson.
Kurserna som studenterna kan söka varierar i längd och utformning. Från någon enstaka högskolepoäng upp till en hel termins studier. Vissa kurser är helt online, andra bygger på självstudier och en variant är en kombination där kortare tid utomlands förekommer.


Läs mer om ECIU

Senaste nytt från LiU

Patrik Thollander, professor i energisystem vid Linköpings universitet.

Så kan industrins globala koldioxidutsläpp minska

De globala koldioxidutsläppen från industrin kan minska med fem procent. Men då måste företag och beslutsfattare ta ett helhetsgrepp på energieffektivisering och inte stirra sig blinda på teknisk utveckling. Det menar forskare vid bland annat LiU.

Pipettspets mot svart bakgrund.

Pipetten som kan aktivera enskilda hjärnceller

Forskare vid LiU har utvecklat en pipett som kan leverera joner till enskilda hjärnceller utan att skapa störningar i den känsliga miljön utanför cellerna. Tekniken kan ge viktiga insikter om hur enskilda celler påverkas och hur de samarbetar.

En kvinna i vit blus.

Barn med NPF-diagnoser gynnas av riktad fritidsverksamhet

Barn med neuropsykiatriska diagnoser har ofta svårt att delta i öppna fritidsaktiviteter.  I en ny doktorsavhandling från LiU studeras den riktade verksamheten KFUM Funkis i Linköping. Resultatet visar på utmaningar men framförallt på möjligheter.