Driftiga, redan från början. Så beskriver universitetslektorn Kalle Eldebo fysioterapeutstudenterna. Han kan nog jämföra eftersom han annars brukar undervisa blivande civilingenjörer på Tekniska fakulteten.
- Man kan ju tro att entreprenörskap är något slags urkraft som bara vissa har. Men nej, det finns tydlig systematik i att skapa idéer och metoder för att genomföra dem. Och inte minst för att presentera idéerna och möta användare, säger Kalle Eldebo.
Kajsa Johansson och Kalle Eldebo. Foto Ulrik Svedin
Obligatorisk
Kursen i entreprenörskap är obligatorisk, och baseras på nationella och lokala kunskapsmål för fysioterapeutprogrammet, kopplade till Medicinska fakultetens inriktning mot problembaserat lärande.
- Inom vården är vi inte lika vana vid dessa verktyg. Hur ska vi paketera kunskap och förändra utifrån användarnas/patienternas behov? I förlängningen handlar det om att höja kvaliteten på vård och rehabilitering, säger Kajsa Johansson, docent och universitetslektor på fysioterapeutprogrammet.
- Utmaningen i studenternas framtida yrkesliv är att både utveckla och bedriva fysioterapi i ett samhälle som förändras, tillägger hon.
De får träning i attHögaktuellt nu är hur framtidens digitala vård ska utvecklas. Det kan vara ledarskap, omvärldsspaning och utrustning. Inom entreprenörskap finns kunskap om processer och verktyg för förändring, nyskapande och analys, tillägger hon.
jobba med nya idéer
Foto Charlotte PerhammarKalle Eldebo har skapat en kurs som passar vården. Han beskriver kursen som en träning i att förbättra verksamhet genom innovation.
Göra skillnad
- De får träning i att jobba med nya idéer och nya möjligheter utan att ta hänsyn till det man har i dag. Att i stället tänka på vad skulle man kunna göra. Studenterna hittar luckor. Deras idéer skulle kunna göra skillnad och skapa ett annat värde, säger han.
Det faktum att fysioterapeutstudenterna ofta har arbetserfarenhet och är nästan färdigutbildade gör att idéerna kommer naturligt:
- Det här ska matcha oavsett om de jobbar med en ny startup eller om de jobbar i vården. Vi begär inga nya, häftiga lösningar. Men utifrån studenternas erfarenheter så bubblar det alltid fram bra idéer.
Här finns mycketStudenterna måste göra ett grundligt arbete med intervjuer inom vårdverksamhet.
samhällsnytta
- Den här synen på entreprenörskap är klockren! Här finns mycket samhällsnytta. Det finns en bild av entreprenörer: Pengahunger, att man ska bli miljonär. Vi behöver tvätta bort den stämpeln, säger Kalle Eldebo.