08 november 2024

I filmserien Moving Worlds visas sju filmer som på olika sätt utforskar de globala krafter som formar dagens värld – krafter som driver migration, konflikter, miljöförstörelse, men också människors motstånd till förändring. Filmvisningarna äger rum på Cnema och efterföljs av en diskussion.

Neferti Tadiar, gästprofessor i Moa Martinsons namn, och Jonathan Beller, gästprofessor vid REMESO.
Neferti Tadiar, gästprofessor i Moa Martinsons namn, och Jonathan Beller, gästprofessor vid REMESO. Fotograf: Karin Midner

Moving Worlds är en filmserie som skapats av Neferti Tadiar, gästprofessor i Moa Martinsons namn, och Jonathan Beller, gästprofessor vid REMESO. Filmserien kommer att generera kunskap och skapa diskussioner om viktiga ämnen som migration, kapitalism, rasism, kolonialism samt miljö- och social förändring.

– Filmserien är till för alla, särskilt de som är intresserade av att förstå globala förändringar och relatera dem till sitt eget samhälle, säger Jonathan Beller.

– Ämnena är viktiga på grund av de dramatiska och ofta våldsamma förändringarna i världen, som påverkar människors dagliga liv och framtida möjligheter. Filmerna hjälper till att visualisera möjliga och verkliga världar, säger Neferti Tadiar. 

Syftet med filmserien är att utforska globala förändringar genom filmer från olika länder, som belyser frågor som intima relationer och skapar känslor som litteraturen inte kan fånga.

– Filmerna i Moving Worlds är annorlunda än andra filmer, de framställer inte en förfabricerad verklighet, utan visar verkligheten naknare och skapar tankar hos publiken, säger Jonathan Beller.

– Till exempel visas radikala förändringar i människors liv runt om i världen, och hur de hanterar dessa förändringar, men också vad som tvingar dem att flytta. Filmerna är en möjlighet för att skapa en förståelse för varför människor måste flytta, samt hur de skapar sina liv under andra förhållanden än vad vi har här i Sverige”, säger Neferti Tadiar.

Filmserien är öppen för alla som är intresserade av att utforska sin relation till världen, oavsett förkunskaper. Varje filmvisning åtföljs av en diskussion som leds av Neferti och Jonathan. Samtalet är en viktig del av filmserien. Det ger bio-publiken möjlighet att utbyta åsikter om vad de sett, känt och tänkt under filmen.

Det är viktigt att engagera sig i diskussioner med andra, eftersom det möjliggör en kollektiv strävan i att förstå världen bättre, säger Neferti Tadiar.

– Det är aldrig för tidigt eller för sent att lära sig om världen. Saker förändras så snabbt, det finns mycket att lära sig genom filmkonsten; den kan ge oss så mycket kunskap”, säger Jonathan Beller.

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Polisbil, avspärrat.

Ny forskning stärker kommuners krisberedskap

Sveriges kommuner står inför stora krisutmaningar. För att möta dessa krav startar nu ett forskningsprojekt som undersöker hur ledarskapet för att utveckla och organisera förmåga till kommunal krisberedskap kan stärkas.

Gymnasieelev i laboratorium.

Styrkeprovet i LiU-labbet: Knopen mot splitsen!

Vilket håller bäst under seglingen? En knop, eller en splits? Max Zetterström som går Seglargymnasiet i Motala fick chansen att ta reda på det i sitt gymnasiearbete – i LiU:s testlabb.

Champagneflaska med Sectra på etiketten

Sectra – världsledande företag med rötter i LiU-forskning

Det började som extrauppdrag för fyra forskare och växte till ett spjutspetsföretag inom medicinsk IT och cybersäkerhet. Följ med på Sectras resa mot dagens globala verksamhet.