För den oinvigde kan det först verka en aning otippat. Men, med hjälp av 3D-skrivare har studenter tillverkat golfbollar som delvis är gjorda av trä. Eller, närmare bestämt, träfiber. Materialet PLA Wood innehåller 40 procent träfiber och 60 procent plast och går att använda vid additiv tillverkning (3D-printning).
Studenterna går kurs i träteknik, som ges för de som utbildar sig till civilingenjör vid LiU. I kursens projekt ”Materialbyte” får de undersöka var det är möjligt att byta ut material, så som plast och metall, mot trä. Tekniker Per Nyberg brukar ta Fjällräven som exempel. För några år sedan bytte de material i en av sina ryggsäckskomponenter från metall till trä. I och med detta materialbyte reducerade de CO2-fooprint för denna komponent med 90 procent utan att förlora nödvändiga materialegenskaper.
Tema leksaker
Då kursen fick tema leksaker valde studenterna att jobba med golfbollar.– Vi tyckte att en golfboll lät väldigt roligt eftersom många av oss golfar på fritiden, säger Andrei Toader, student.
Gruppen tillverkar, testar och jämför bollar utskrivna med olika strukturer och i olika material. Vissa utskrivna i ett stycke, vissa i två delar.
Bollarna ska testas på Linköpings golfklubb. Den modell studenterna tror kommer gå bäst har ett skal av PLA-Wood, ett innanmäte av TPU (plast) och en metallkula i mitten.
– Jag tror den kommer funka, men den kommer inte uppnå samma studs som man får i en vanlig golfboll, säger Otto Kövamees, student.
– Man kommer ändra golfbollarna till 2030 så att de ska gå kortare. På det sättet kan det vara ett steg till framtidens golfboll, säger han.
Visionen – centrum för additivt tillverkning
Linköpings universitet har jobbat med additiv tillverkning länge. Men jämfört med traditionell tillverkning är produktionsmetoden fortfarande ny. Det behövs mer forskning, bland annat för att få mer kunskap om hur egenskaperna hos 3D-printade produkter skiljer sig från produkter som tillverkats på traditionellt vis. Universitetet har ambition att bygga upp ett nationellt centrum för additiv tillverkning och för drygt ett år sedan fick LiU ett viktigt tillskott: En 3D-skrivare för metall. Den har möjliggjort för ny forskning och samarbete med näringslivet.