05 maj 2025

Behovet av behöriga lärare i fritidshem är stort över hela landet – och Gotland är inget undantag. Nu öppnar Linköpings universitet, i samarbete med Region Gotland och Lärcentrum Gotland, en konkret väg till behörighet för redan verksamma inom fritidshem.

Visby.
Fotograf: ferrantraite

Utbildningen riktar sig till yrkesverksamma som vill kombinera arbete med studier, och ges på distans med lokala träffar i Visby. Det innebär att personer som redan arbetar i fritidshem får möjlighet att utbilda sig till lärare utan att behöva lämna ön. Satsningen är resultatet av ett nytt samarbete mellan Linköpings universitet, Region Gotland och Lärcentrum Gotland.

– Många som jobbar i fritidshem har lång erfarenhet, men saknar formell lärarutbildning. Att nu kunna studera på hemmaplan gör det möjligt för fler att ta steget och bli behöriga, säger Helene Elvstrand, programansvarig och biträdande professor vid Linköpings universitet.

Flexibelt upplägg med lokal närvaro

Utbildningen ges i så kallad decentraliserad form: undervisningen sker huvudsakligen digitalt via universitetets lärplattform, men kompletteras med regelbundna träffar i Visby. Där samlas studenterna i en studiegrupp som ger möjlighet till gemenskap, diskussioner och lokal förankring.

Upplägget kräver engagemang från både studenter och arbetsgivare – men ger i gengäld stor flexibilitet.

– Vi vet att det är en utmaning att kombinera arbete och studier, särskilt i en verksamhet som fritidshem. Därför planerar vi att erbjuda utbildningen vid två olika tillfällen, vilket gör det möjligt för fler att delta utan att det påverkar deras arbete negativt, säger Helene Elvstrand.

Viktigt steg för Gotland

Satsningen är en del i Linköpings universitets långsiktiga strategi att göra lärarutbildningar tillgängliga i hela landet. För Region Gotland innebär det en möjlighet att långsiktigt öka andelen behöriga lärare i fritidshemmen – och därigenom stärka kvaliteten i hela utbildningskedjan.

Regional förankring

– Vi är mycket glada över att Gotland fått möjligheten att bli studieort för utbildning till lärare i fritidshem. Andelen pedagogiskt högskoleutbildade inom fritidshemsverksamheten är i dagsläget lägre än i riket som helhet. Det kommer att underlätta för befintliga medarbetare, exempelvis barnskötare, som är intresserade av att karriärväxla till lärare när utbildningen placeras på Gotland. En annan faktor är att studerande förhoppningsvis stannar kvar i tjänst på ön efter utbildning, säger Jörgen Norström, grundskolechef inom Region Gotland.

Fakta

  • Programstart: Höstterminen 2026
  • Plats: Visby (decentraliserad utbildning)
  • Målgrupp: Obehöriga som arbetar i fritidshem
  • Studietakt: 75 %, kombinerat med arbete
  • Samverkanspartners: Region Gotland och Lärcentrum Gotland

Mer om programmet

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Porträttfoto, kvinna.

Ministern fick se högteknologi inom svenskt jordbruk

Klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari besökte Agtech Sweden och imponerades av alla de tekniska innovationer som nu växer fram inom svenskt jordbruk.

Kvinna som står bredvid ett träd.

26 miljoner till forskning om miljö och hållbarhet

Fem projekt vid LiU får pengar när Familjen Kamprads stiftelse delar ut medel till forskning som kan bidra till bättre miljö och bättre livskvalitet för äldre. Projekten vid Linköpings universitet handlar mycket om hållbarhet.

Patrik Thollander, professor i energisystem vid Linköpings universitet.

Så kan industrins globala koldioxidutsläpp minska

De globala koldioxidutsläppen från industrin kan minska med fem procent. Men då måste företag och beslutsfattare ta ett helhetsgrepp på energieffektivisering och inte stirra sig blinda på teknisk utveckling. Det menar forskare vid bland annat LiU.