– Det känns mycket roligt och ligger helt i linje med hur jag vill arbeta, i nära samverkan med samhället och med hopp om att min forskning kan göra nytta. Dessutom lär jag mig väldigt mycket genom samverkan och kan lyssna in vilken kunskap som efterfrågas, det inspirerar, säger Mattias Fridahl.
Klimatpolitiska rådets roll
– Rådet fyller en viktig alarmfunktion när det behövs, men dess kritiska blick är också konstruktiv. Den sätter strålkastarljus på områden med stor potential till utveckling.
Mathias Fridahl har nominerats tillsammans med Anna-Maria Jönsson, professor vid Lunds universitet, och Camilla Sandström, professor vid Umeå universitet. De tillträder sina uppdrag den 1 juli 2025 och efterträder de nuvarande ledamöterna Elin Lerum Boasson, Henrik Smith och Viktoria Wibeck, vars mandat löper ut den 30 juni 2025.
Klimatpolitiska rådet är en del av Sveriges klimatpolitiska ramverk. För att stärka rådets oberoende i förhållande till regeringen lämnar rådet själv förslag på nya ledamöter, medan regeringen fattar det slutgiltiga beslutet. Ledamöterna utses för en bestämd period, vanligtvis högst tre år i följd, vilket innebär att rådet får en regelbunden förnyelse.
Forskningens bidrag
Mattias Fridahls bakgrund och expertis inom politiska processer och styrmedel kan vara en tillgång i rådets arbete.
– Min forskning fokuserar framför allt på politiska processer och utformning av effektiva styrmedel, vilket är till direkt nytta för rådet. Men jag strävar alltid efter att förankra min forskning i många perspektiv. Min breda tvärvetenskapliga bakgrund kan förhoppningsvis nyttjas för att analysera kopplingar mellan olika relevanta områden, vare sig det gäller kopplingar mellan vetenskapliga discipliner eller olika perspektiv i samhället, säger Mattias Fridahl.
Prioriteringar inom klimatpolitiken
På frågan om vad politiken kan göra för att stärka klimatarbetet framhåller Mattias Fridahl vikten av tydliga prioriteringar och att skifta fokus från om till hur omställningen ska genomföras:
– Våra förtroendevalda behöver utforma politik som leder till att klimatmålen kan uppnås. I det arbetet ingår att prioritera både enkla åtgärder med stor och snabb effekt och att tackla svårare utmaningar som tar längre tid. Det faktum att klimatomställningen är oundviklig rymmer också en fantastisk möjlighet att forma framtidens samhällen.