28 mars 2025

Sedan hösten 2022 är Max Ahlqvist en av Linköpings universitets industridoktorander. På företaget Epiroc Rock Drills AB bedriver han forskning inom hållfasthetslära och material i kombination med sina vanliga arbetsuppgifter.

En utomhusmässa vid Linköpings universitet där industriföretag och studenter möts. Två stora kranar håller upp banderoller, och flera personer står runt specialbyggda cyklar och diskuterar.
Linköpings universitet har ett nära samarbete med industrin och anordnar regelbundet event, mässor och forskningsprojekt tillsammans med företag. På bilden syns en industrimässa där företag och studenter möts för att nätverka.

Max Ahlqvist har jobbat på Epiroc Rock Drills AB i 15 år och är ingenjör med expertis inom gjutning. För tre år sedan påbörjade han doktorandstudier och forskar inom gjutna metalliska material, framför allt gjutjärn. Han jobbar primärt med utmattningsfrågor av material och bedriver forskning kring det.

– Grenen av utmattning jag håller på med brukar benämnas som gigacykel-utmattning. Det är när man har mellan cirka 100 miljoner till miljarder cykliska belastningar och försöker förstå och kunna förutsäga när och hur materialen går sönder. För att kunna skapa bättre designkriterier och riktlinjer för att få våra produkter att hålla bättre eller bli mer förutsägbara, säger Max Ahlqvist.

Forskningen och hans ordinarie arbetsuppgifter går i princip hand i hand.

– Jag jobbar till mångt och mycket med det jag forskar om, fast kanske på ett mer produktnära plan då. Det jag gör på jobbet är mycket mer knutet till våra produkter och konkretiserar ner det till tillämpning. Forskningen är lite mer teoretiskt, generell och grundläggande. Det är lite olika vinklar på samma sak, säger han.

Ville gräva djupare

Industridoktoranden Max Ahlqvist.
Max Ahlqvist, industridoktorand på Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI) vid avdelningen för Mekanik och hållfastighetslära (SOLMEK).Fotograf: Magnus Wahman fotograf
Intresset för att börja forska väcktes i samband med att han vidareutbildade sig inom gjutning och läste en magisterutbildning vid Jönköpings Tekniska Högskola 2017-2019.

– Jag kände att jag ville gräva ännu djupare i de frågeställningarna som jag arbetar med och få möjligheten att verkligen djupdyka, säger han.

Förutom att han som industridoktorand nu har tiden att ägna sig åt forskning så följer även flera andra fördelar, tycker han. Sedan Max började vid LiU har hans nätverk breddats – han har fått flera nya kontakter med expertis inom samma område och har hittat nya samarbetspartners.

– Det är väldigt givande att kunna ha dialog och nätverket med universitetet, och även det som man får via forskarvärlden. På ett personligt plan är det kul att få prova på att ha ett annat jobb, fast utan att byta på sätt och vis.

Varför ska man bli industridoktorand?

– Man ska bli industridoktorand om man har hittat ett tekniskt område som man är väldigt intresserad av, eller som gör en väldigt nyfiken, säger Max, som tycker att det är en fantastik möjlighet med flera fördelar.

– Sen är det mycket jobb, man ska gå kurser, man ska skriva papper. Som helhet är det ändå väldigt givande.

Han lyfter att man har universitetet i ryggen som både möjliggör forskningen och backar upp med kunskap, nätverk och de verktyg som behövs.

– På ett företag kan det vara svårt att hitta kompetens som kan hjälpa en och putta i rätt riktning. Universiteten är specialiserade på det, man har ett stort nätverk och dem är otroligt duktiga.

Eget initiativ

Vägen till att bli industridoktorand var inte utstakad från början. Det började med ett eget initiativ. Efter en process, som bland annat involverade samtal med arbetsgivaren och universitetet, mynnade det senare ut i en överenskommelse.

– Det är jag som har pushat för att få göra det här, jag tycker det är superkul. Det är verkligen ett privilegium att kunna ta det jag redan höll på med till nästa nivå och få tiden att gräva i det. Sen är inte allting guld och gröna skogar i akademin heller. Det kan vara frustrerande också. Det är lite som på jobbet, det är inte bara kul. Det finns lite administration och det finns alltid nedsidor. Men i det stora hela tycker jag det är väldigt rolig och lärorikt, säger Max Ahlqvist.

Max om...

...varför företag ska ta in doktorander

”Ofta har man ganska svåra tekniska frågeställningar där man vill veta mer. Man behöver få en edge eller vill pusha gränserna tekniskt. Då tror jag att det är ett bra sätt att få draghjälp i det arbetet. Man kan få långsiktig strategisk hjälp med problem som man vill lösa.”

...betydelsen av att vara industridoktorand

"Kontakten till universitetsvärlden blir mer naturlig. Man bygger relationer, kanaler och samarbetsmöjligheter. Man hittar nätverket, vet vem man ska ringa om man har vissa typer av problem och kan hitta sätt att samarbeta och ha hjälp av varandra."

Så kan du bli industridoktorand

Läs mer om oss och vårt arbete

Senaste nytt från LiU

Porträtt av man vid strömmen

Mathias Fridahl nominerad till Klimatpolitiska rådet

Mathias Fridahl, forskare vid Linköpings universitet, har nominerats till Klimatpolitiska rådet, en myndighet som utvärderar hur regeringens politik förhåller sig till Sveriges klimatmål.

Två män skriver under ett avtal.

LiU och Siemens Energy ingår strategiskt partnerskap

För att finna långsiktiga lösningar på framtida utmaningar inom energiområdet skriver Linköpings universitet och Siemens Energy AB ett avtal om strategiskt partnerskap.

Två personer står i en fabrik.

Alumner driver på elektrifieringen i Kenya

För snart sju år sedan gick flytten – från LiU till att starta bolag i Nairobi. I dag producerar Roam flera hundra egenbyggda elmotorcyklar i månaden. Och resan har bara börjat.