13 september 2024

Nu är det klart att ett nytt elektronmikroskop kommer till Linköpings universitet. Två år efter första bidraget är upphandlingen klar.

Legomodell av ett elektronmikroskop
Thermo Fischer Scientific kommer att leverera det nya mikroskopet till LiU. Under tiden har de skickat en lego-version. Fotograf: Olov Planthaber

Två år efter det ursprungliga bidraget har upphandlingen av nästa generations avancerade svepelektronmikroskop till ARTEMI äntligen kommit till ett avslut. Vetenskapsrådet gav ett första bidrag till att ett nytt avancerat mikroskop skulle installeras vid Linköpings universitet.

På grund av en svag svensk krona och stigande priser på elektronik under pandemin krävdes ytterligare ett bidrag från Wallenberg Initiative for Sustainable Materials (WISE) för att starta upphandlingen. Till slut, i början av sommaren, kunde därför ett beslut om mikroskopet fattas. Det står nu klart att Thermo Fisher Scientific kommer att installera nästa generations instrument, “Illiad”, i Ångströmhuset på Campus Valla i Linköping. 

Kostnaden för det nya instrumentet är 53 miljoner kronor och det kommer att ersätta det tidigare mikroskopet som installerades 2011 (till en kostnad av 43 MSEK). Leverans förväntas i december 2025, med en installationsprocess som sträcker sig in i början av 2026.

Det nya instrumentet kommer att överträffa det nuvarande mikroskopets prestanda på alla tänkbara sätt. 

“Den viktigaste egenskapen hos ett högpresterande mikroskop är upplösning” säger Per Persson, direktör för ARTEMI och professor i tunnfilmsfysik vid LiU. “Det nya instrumentet kommer naturligtvis att vara bättre på detta än vårt nuvarande, men till exempel kommer spektroskopi att vara revolutionerande och jämförbart med en synkrotron som MAXIV.” 

Legomodell av ett elektronmikroskop.

Det nya mikroskopet kommer att vara utrustat med detektorer som möjliggör parallella mätningar av struktur och kemi med hög hastighet och hög upplösning. Av den anledningen kommer det att behövas nya lokala lösningar för lagring och hantering av den kraftigt ökade mängden data. 

“Vi kommer att kunna utforska material på en detaljnivå som inte varit möjlig tidigare. Detta mikroskop kommer att gynna många forskare i Sverige, både inom materialvetenskap, oorganisk kemi och angränsande discipliner”, säger Per Persson.


Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Porträtt Feng Gao.

Han ska skapa framtidens flexibla röntgenteknik

Professor Feng Gao har beviljats 31 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse över fem år för att utveckla en ny typ av röntgenteknik. Målet är ett flexibelt material som kan förbättra bildkvaliteten i röntgendetektorer.

Person (Robert Forchheimer) med mobiltelefon.

Gratisapparnas dolda kostnader – mer än personliga data

Prokrastinering, minskad sömn och försämrat fokus är en del av priset vi betalar för kostnadsfria appar till mobilen. Det menar forskare vid LiU och Rise som undersökt vilka kostnader som egentligen döljer sig bakom gratisapparna.

Vatten framför en bro och en byggnad. Blå himmel och ett träd i höstfärger.

LiU klättrar i global rankning

Linköpings universitet tar sig upp till plats 201–250 när brittiska Times Higher Education släpper sin årliga rankning för världens lärosäten.