13 februari 2025

Den 1 januari 2025 trädde en ny lag i kraft i Sverige, en lag som kan förändra textilindustrin. Den förbjuder att textilier slängs i brännbart eller i soporna, vilket både väcker frågor och ger nya möjligheter.

bild på färgglada trådrullar
Textilier som återvunnits och blivit tråd på ett företag som arbetar med mekanisk återvinning i Panipat utanför Delhi. Erik Sandberg var där våren 2023 för att studera goda exempel på textilåtervinning. Fotograf: Erik Sandberg

Erik Sandberg sitter på en bänk framför en byggnad
Fotograf: Charlotte Perhammar

– Vad ska vi göra med alla gamla kläder som nu måste tas om hand? frågar sig Erik Sandberg, professor i logistik.

Tillsammans med Rudrajeet Pal, professor i textilt management på Högskolan i Borås, utforskar han lösningar på de utmaningar som den nya lagen medför. Deras arbete kan bli nyckeln till en mer hållbar framtid.

Sortering av textilier

En av de största utmaningarna är hur och var alla insamlade textilier ska sorteras. Först måste man manuellt plocka ut det som är helt och rent och som kan återbrukas. Detta är både tids- och kunskapskrävande. Resten blir textilavfall som behöver sorteras efter material och färg för att kunna säljas vidare. De flesta textilier är gjorda av blandmaterial, vilket gör sorteringen svår och kostsam. Ny teknik och finansiering är nödvändiga.

– I Sverige har olika företag testat tekniskt avancerade sorteringsmaskiner, men kostnaderna har varit för höga, delvis på grund av logistiska problem, säger Erik Sandberg.

Två arbetare på en textilåtervinningsfabrik i Indien
Bild från företag som arbetar med mekanisk återvinning i Panipat utanför Delhi. Erik Sandberg var där våren 2023 för att studera goda exempel på textilåtervinning. Fotograf: Erik Sandberg
För närvarande sorteras cirka 10 procent av alla insamlade textilier i Sverige. Resten skickas till företag i Baltikum, Polen och Tyskland för sortering. Det som inte sorteras i Europa säljs vidare till länder som Indien, som i sin tur sorterar och säljer vidare till Afrika.

Glapp mellan tillgång och efterfrågan

Idag går de textilier som är hela och säljbara till återbruk, exempelvis secondhandbutiker. Men marknaden för secondhand är redan mättad i Europa. Vad ska man göra med överskottet och textilavfallet?

– Ull och vit bomull har köpare, men blandmaterialen, som det finns mest av, är svårare att sälja. En liten del blir trasor och stoppning, men fler idéer behövs. I Polen finns till exempel ett företag som tillverkar utemöbler av textilavfall, berättar Erik Sandberg.

Vinsten med nya lagen

Trots utmaningarna ser Erik Sandberg fördelarna med den nya lagen.

– Ge lagen en chans, det finns mycket att vinna, uppmanar han. Textil- och modeindustrin är en av världens mest miljöpåverkande industrier. Det är därför viktigt att den utvecklas till att bli mer cirkulär och hållbar. Vinsten med den nya lagen är att den riktar uppmärksamheten mot textiliernas betydelse. Idag är det en självklarhet att inte slänga en glasburk i soporna. Dit måste vi nå även med textilierna.

Lagen är bara början

För att en cirkulär textilindustri ska fungera krävs förändringar på alla nivåer, från modeskapare och producenter till konsumenter och ansvariga för sophantering.

– Det svåraste är att skapa efterfrågan; att bygga försäljningen och hitta avsättning för avfallet. Det lättaste borde vara konsumentens uppdrag, att handla mindre, så att det blir mindre avfall i slutänden. Och det borde vara självklart med rena material i modet så att konsumenterna efterfrågar det.

De två projekten som Erik Sandberg och Rudrajeet Pal vid Högskolan i Borås samarbetar i avslutas under 2025 och 2026. De kommer att öka förståelsen för logistikens betydelse vid utformning och design av textila värdekedjor.

Mer om lagen på Naturvårdsverket:
Krav på separat insamling av textilavfall


Läs mer om forskningen

Senaste nytt från LiU

En manlig och en kvinnlig forskare på lab.

Konstgjord beröring mot smärta i nytt forskningsprojekt

Kan ett plagg gjort av smarta textilier – kanske en tröja som kramar dig – lindra långvarig smärta? Det ska forskare inom bland annat neurovetenskap, materialvetenskap och textilvetenskap ta reda på i ett nytt tvärvetenskapligt forskningsprojekt.

En bägare fylld med vatten där en liten solcell löses upp.

Nästa generations solcell är helt återvinningsbar

I en studie publicerad i Nature har forskare vid LiU utvecklat en metod för att återvinna alla delar av en solcell upprepade gånger utan miljöfarliga lösningsmedel. Den återvunna solcellen har samma effektivitet som den ursprungliga.

Flera personer arbetar på labb.

Forskning sprider ljus över könsskillnader i sjukdomar

LiU-forskare gjorde en oväntad upptäckt när de undersökte kvinnor som har unik genetisk egenskap. Insikterna från denna forskning bidrar till en bättre förståelse av människans mest gåtfulla kromosom – X-kromosomen.