18 september 2023

Spelar du redan i orkester eller vill du prova på att spela i orkester? Ta med ditt orkesterinstrument och kom och spela massor av roliga och spännande verk för symfoniorkester!

Delar av stråksektionen i en orkester med fem personer som spelar violin.

Linköpings Akademiska Orkester bjuder in regionens instrumentalister till en eftermiddag där alla spelar a vista tillsammans under ledning av biträdande director musices Merete Ellegaard. A vista, eller egentligen ”prima vista”, betyder att läsa noter för första gången.

- Våra egna musiker finns på plats men vi hoppas att många fler instrumentalister vill komma och spela tillsammans med oss, säger Merete Ellegaard, dirigent. Det blir kul att träffa andra musiker och spela ihop. 

Deltagarna får träna sin förmåga att läsa noter och får möjlighet att utvecklas som orkestermusiker genom att spela med andra musiker än man är van vid, och spela med en annan dirigent. Om man aldrig har spelat orkester förut blir det en första lektion i vad det innebär att sitta i en symfoniorkester. 

- Du som kommer får spela rolig, känd och mindre känd musik tillsammans med likasinnade under avslappnade former. Man får låna noter på plats. Vi bjuder på eftermiddagsfika vilket ger ett strålande tillfälle att mingla och prata musik, eller annat, med andra orkestermusiker och knyta nya orkesterkontakter. Om man spelar i en annan symfoniorkester än LAO kan man ta med sig repertoarlistan till sin orkester och ge förslag på stycken som man gillade att spela under dagen.

Evenemanget är helt gratis och sker i samarbete med Sveriges Orkesterförbund Östergötland vars ordförande kommer att vara på plats under dagen. 

- Min ambition är att utveckla a vista-dagen till ett återkommande evenemang, fast med olika fokus. Den här första pilotomgången kommer vi att leverera ett smörgåsbord av stycken som är lämpliga för orkesterföreningar. Det blir ganska brett – både utifrån svårighetsgrad och musikstil, säger Merete Ellegaard.

Välkommen till Kulturskolans orkestersal, Östgötagatan 17, Linköping, den 30 september kl 13.00-17.00. 

Anmälan: mejla info@laorkester.se eller fyll i formuläret här.

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Universitetslektor Jonathan Josefsson mot en grå himmel.

Ojämlika villkor för unga vid FN:s klimatmöten

Unga kan idag få delta vid FN:s stora klimatmöten. Men ojämlika villkor och byråkrati gör det omöjligt för många, visar en studie gjord vid Linköpings universitet.

Forskare framför ett träd i en skog

LiU-forskare undersöker hållbar skogsförvaltning i Amazonas

Kan klimatåtgärder gå hand i hand med lokalbefolkningens behov i Amazonas? En forskargrupp från Linköpings universitet undersöker den frågan genom tvärvetenskaplig forskning i samarbete med samhällen i Mamirauá-reservatet i Brasilien.

Forskare undersöker vid en arkeologisk utgrävning.

Uråldriga frön ger ledtrådar om förändrat klimat

Spår som dolts i jorden i över 5 000 år har mycket att berätta. De ger ledtrådar om hur människor och maten de odlade påverkades när klimatet förändrades - kunskap som kan hjälpa oss att anpassa oss till förändringar nu och i framtiden.