LiU har strategiska samarbetsavtal med åtta utvalda partner: Linköpings och Norrköpings kommun, Region Östergötland, Tekniska verken, Statens väg- och transportforskningsinstitut, ABB, Ericsson samt Saab. LiU:s ambition är att ha en bredd i valet av partner och i aktuella samverkansfrågor, som en del av arbetet med att skapa ömsesidigt utbyte med omgivande samhälle.
– Syftet med strategiska partnerskapen är att vi ömsesidigt ska utvecklas och stärka konkurrenskraften inom våra respektive kritiska områden. Dels handlar det om att föra dialog runt strategiska utmaningar som finns på båda sidor och hur vi kan mötas i arbetet runt dessa. Sen handlar det också om att förstärka och fördjupa vår samverkan inom forskning runt grund- och forskarutbildning och även kopplat till olika typer av nyttiggörande och innovation, säger Ingela.
Gunnar Holmberg är adjungerad professor på LiU samt ansvarig för relationen mellan Saab och LiU från Saabs sida:
– Samverkan med universitet är centralt för teknikföretag som Saab. Det är en ständig utmaning att vara tillräckligt bra inom en mängd teknologier och i framkant på ett antal av de här teknologierna. Det betyder att man jobbar på olika tidshorisonter för att vara bäst i någon form av helhet. Genom att samverka kan industri och akademi skapa fundamentala kunskaper med god relevans.
Relationen LiU och Saab emellan förväntas fortsätta spira under överskådlig tid.
– Vi kommer att vara viktiga för varandra under lång tid framöver och vi kanske har skäl att samverka ännu mer sammanflätat inom ett antal teman. Jag brukar beskriva det som att forskningsresultat överförs bäst i ett par skor. Det är inte forskningsrapporten som är viktigast, utan att personer rör sig mellan Saab och universitetet. Saabs medarbetare behöver ha möjlighet att forska på universitetet, samverka med och rekrytera forskare, liksom sist men inte minst rekrytera nyutexaminerade, avslutar Gunnar.