22 september 2023

H Witts pris 2023 för bästa artikel publicerad på tidningenbalans.se tilldelas Jan Kellgren, Linköpings universitet och Eleonore Kristoffersson, Örebro universitet.

En man som ler mot kameran.
Jan Kellgren, professor i skatterätt.

Artikeln, Skattemoralkrav vid offentlig upphandling, belyser en högst relevant och samtida debatt om skattens betydelse i samband med offentlig upphandling ur ett hållbarhetsperspektiv.

– Jätteroligt, hedrande och peppande! Roligt när teori och praktik möts och det blir uppskattat. Och överraskande! Min bakgrund ligger ju inte inom upphandling! Men det finns mycket viktigt att göra i mötet mellan olika kunskapsfält, som till exempel upphandling och beskattning, säger Jan Kellgren, professor i skatterätt vid avdelningen affärsrätt, Linköpings universitet.

Juryns motivering

”Artikeln tar upp en mycket relevant och aktuell diskussion kring skatternas roll vid offentlig upphandling utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Det centrala temat är om det är rimligt att myndigheter utan specialistkompetens eller utredningsresurser ska kunna kräva skattemoralrelaterade krav på anbudsgivare inom ramen för offentlig upphandling.

Författarna illustrerar problematiken med ett intresseväckande exempel från en kommun där ställda skattemoralkrav i upphandlingen är mer eller mindre omöjliga att följa upp. Författarna tar tydlig ställning i frågan och läsaren får genom deras forskning värdefulla rekommendationer. Denna välskrivna och lättillgängliga artikel visar att området skatt som hållbarhetsfråga växer i betydelse. Juryn hoppas att artikeln ska stimulera till en fortsatt debatt i ämnet.”

Den vinnande artikeln publicerades på tidningenbalans.se den 28 oktober 2022.
 
CH Witts pris instiftades av PwC till CH Witts minne, en av Balans grundare. Priset delas ut i samarbete med FAR och delades ut första gången 1981. FAR är en branschorganisation inom redovisning, revision och rådgivning. I år delades priset ut i samband med firandet av branschorganisationen FAR:s 100-årsjubileum i Stockholms Stadshus.

 

Kontakt

Läs mer om forskning inom affärsrätt och välfärdsrätt vid Liu

Organisation

Senaste nytt från LiU

Förmultnat löv.

En kemisk gåta löst – reaktionen som förklarar stora kolsänkor

En gåta som gäckat forskarvärlden i 50 år har nu fått sitt svar. Forskare från bland annat LiU har visat att en särskild typ av kemisk reaktion kan förklara varför organiskt material i sjöar och vattendrag är så motståndskraftigt mot nedbrytning.

Flaggor vajar utanför Studenthuset.

LiU:s nya universitetsdirektör – en erfaren och driven chef

Anna Thörn blir ny universitetsdirektör vid LiU. Hon jobbar för närvarande som regiondirektör i Region Dalarna och har tidigare haft flera chefsbefattningar i Östergötland, bland annat som kommundirektör i både Norrköping och Söderköping.

Studentsångare tågar på Valborg

Valborgstradition fyller 50 år

På valborgsmässoafton blir det som traditionen bjuder, vårsånger, vårtal och mösspåtagning med manskören Linköpings Studentsångare på Borggården utanför Linköpings slott. I år firar traditionen 50-årsjubileum.