22 september 2023

H Witts pris 2023 för bästa artikel publicerad på tidningenbalans.se tilldelas Jan Kellgren, Linköpings universitet och Eleonore Kristoffersson, Örebro universitet.

En man som ler mot kameran. Jan Kellgren, professor i skatterätt.

Artikeln, Skattemoralkrav vid offentlig upphandling, belyser en högst relevant och samtida debatt om skattens betydelse i samband med offentlig upphandling ur ett hållbarhetsperspektiv.

– Jätteroligt, hedrande och peppande! Roligt när teori och praktik möts och det blir uppskattat. Och överraskande! Min bakgrund ligger ju inte inom upphandling! Men det finns mycket viktigt att göra i mötet mellan olika kunskapsfält, som till exempel upphandling och beskattning, säger Jan Kellgren, professor i skatterätt vid avdelningen affärsrätt, Linköpings universitet.

Juryns motivering

”Artikeln tar upp en mycket relevant och aktuell diskussion kring skatternas roll vid offentlig upphandling utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Det centrala temat är om det är rimligt att myndigheter utan specialistkompetens eller utredningsresurser ska kunna kräva skattemoralrelaterade krav på anbudsgivare inom ramen för offentlig upphandling.

Författarna illustrerar problematiken med ett intresseväckande exempel från en kommun där ställda skattemoralkrav i upphandlingen är mer eller mindre omöjliga att följa upp. Författarna tar tydlig ställning i frågan och läsaren får genom deras forskning värdefulla rekommendationer. Denna välskrivna och lättillgängliga artikel visar att området skatt som hållbarhetsfråga växer i betydelse. Juryn hoppas att artikeln ska stimulera till en fortsatt debatt i ämnet.”

Den vinnande artikeln publicerades på tidningenbalans.se den 28 oktober 2022.
 
CH Witts pris instiftades av PwC till CH Witts minne, en av Balans grundare. Priset delas ut i samarbete med FAR och delades ut första gången 1981. FAR är en branschorganisation inom redovisning, revision och rådgivning. I år delades priset ut i samband med firandet av branschorganisationen FAR:s 100-årsjubileum i Stockholms Stadshus.

 

Kontakt

Läs mer om forskning inom affärsrätt och välfärdsrätt vid Liu

Organisation

Senaste nytt från LiU

Luciatåg utomhus på kvällen

Mörk Lucia: Linneornas luciatåg med urkraft

Sent på kvällen på luciadagen bjuder Den akademiska damkören Linnea på ”Mörk Lucia”. Det är en ny tradition, men byggd på gamla traditioner, som är på väg att etableras.

Person (Qilun Zhang) i blå labbrock arbetar i dragskåp.

Trämaterial ger pålitliga organiska solceller

En rå variant av ett av naturens vanligaste organiska material – lignin – kan användas för att skapa stabila och miljövänliga organiska solceller. Det visar forskare vid LiU och KTH i en studie publicerad i Advanced Materials.

Kvinnlig professor håller i en fejkad nyfödd bäbis, avsedd för undervisning.

Individanpassad förlossning målet för ny studie

Kan ett nytt verktyg med uppdaterade riktlinjer för hur en förlossning går framåt och med betoning på kvinnan i centrum bidra till en mer individanpassad förlossningsvård? En studie som får 19 miljoner kronor från Vetenskapsrådet ska undersöka det.