22 september 2023

H Witts pris 2023 för bästa artikel publicerad på tidningenbalans.se tilldelas Jan Kellgren, Linköpings universitet och Eleonore Kristoffersson, Örebro universitet.

En man som ler mot kameran.
Jan Kellgren, professor i skatterätt.

Artikeln, Skattemoralkrav vid offentlig upphandling, belyser en högst relevant och samtida debatt om skattens betydelse i samband med offentlig upphandling ur ett hållbarhetsperspektiv.

– Jätteroligt, hedrande och peppande! Roligt när teori och praktik möts och det blir uppskattat. Och överraskande! Min bakgrund ligger ju inte inom upphandling! Men det finns mycket viktigt att göra i mötet mellan olika kunskapsfält, som till exempel upphandling och beskattning, säger Jan Kellgren, professor i skatterätt vid avdelningen affärsrätt, Linköpings universitet.

Juryns motivering

”Artikeln tar upp en mycket relevant och aktuell diskussion kring skatternas roll vid offentlig upphandling utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Det centrala temat är om det är rimligt att myndigheter utan specialistkompetens eller utredningsresurser ska kunna kräva skattemoralrelaterade krav på anbudsgivare inom ramen för offentlig upphandling.

Författarna illustrerar problematiken med ett intresseväckande exempel från en kommun där ställda skattemoralkrav i upphandlingen är mer eller mindre omöjliga att följa upp. Författarna tar tydlig ställning i frågan och läsaren får genom deras forskning värdefulla rekommendationer. Denna välskrivna och lättillgängliga artikel visar att området skatt som hållbarhetsfråga växer i betydelse. Juryn hoppas att artikeln ska stimulera till en fortsatt debatt i ämnet.”

Den vinnande artikeln publicerades på tidningenbalans.se den 28 oktober 2022.

CH Witts pris instiftades av PwC till CH Witts minne, en av Balans grundare. Priset delas ut i samarbete med FAR och delades ut första gången 1981. FAR är en branschorganisation inom redovisning, revision och rådgivning. I år delades priset ut i samband med firandet av branschorganisationen FAR:s 100-årsjubileum i Stockholms Stadshus.

Kontakt

Läs mer om forskning inom affärsrätt och välfärdsrätt vid Liu

Organisation

Senaste nytt från LiU

Studentantalet fortsätter öka – särskilt inom AI och IT-säkerhet

För femte året i rad ökar antalet studenter rejält på LiU. Sedan 2019 är ökningen nästan 40 procent. Fristående kurser är det som ökar mest och särskilt inom aktuella områden som AI och IT-säkerhet.

Vlatko Milic står med sin dator och tittar ut genom ett fönster.

Hans forskning kan leda till ökad matsäkerhet i Sverige

Uppsala eller Linköping? För Eskilstunasonen Vlatko Milic föll valet för 14 år sedan på LiU. Att han skulle bli kvar efter studierna, doktorera och bli forskare var inte självklart. Nu har han inlett forskning som skulle kunna öka Sveriges resiliens.

Person håller en liten glänsande skiva med pincett.

Bättre digitala minnen med hjälp av ädla gaser

Framtidens elektronik kan bli ännu mindre och mer effektiv genom att fler minnesceller får plats på mindre yta. Ett sätt att uppnå det är att tillsätta ädelgasen xenon vid tillverkningen av digitala minnen. Det har LiU-forskare visat i en ny studie.