28 maj 2024

Efter att CETIS under flera år arbetat intensivt med att stärka teknikämnets status och för att teknikämnet skulle få egen stadieindelad timplan, beslutade regeringen för sju år sedan, 30 november 2017, om 200 timmar teknik fördelade på grundskolans tre stadier - 47, 65, respektive 88 timmar.

Ballonger i olika färger hänger i taket.
Fotograf: Pexels.com

I samband med att regeringen gav Skolverket i uppdrag att ta fram ett förslag på en stadieindelad timplan aktualiserades även frågan om att teknikämnet borde ha en egen timtid – som andra motsvarande självständiga skolämnen. De olika syften man tittade på inför förslaget för eget timplaneutrymme i teknik var flera. Teknikämnet ska stärkas. Eleverna ska få den undervisning de har rätt till. Teknikämnets karaktär ska bli tydligare. Teknik ska synas på schemat, eleverna ska veta när de har teknikundervisning. Eleverna ska undervisas, utmanas, stimuleras och erbjudas möjlighet att sträva mot högre betyg.

CETIS drev i fem år drivit kampanjen ”Tänk 200!”. Kampanjen utgick från att kursplanen och kunskapskraven i Teknik inom Lgr 11 utformats med antagandet att undervisningstiden skulle motsvara 200 timmars undervisning. Vi gläds fortfarande åt beslutet och vi slår ett slag för vårt inspirationsmaterial 200 timmar teknik som vi lanserade hösten 2018 för årskurs 1–9. Materialet utgår från ämnets förmågor och består av fem matriser med olika teman att arbeta efter. Du når materialet via vår arkivsida.

Några av argumenten var:

Teknik måste synas på schemat
Eftersom Teknik är ett eget skolämne bör det också synas på skolornas scheman redan från första klass!

Löfte om god undervisning
I kursplanen för Teknik finns flera progressionsstråk som förutsätter att eleverna har fått undervisning innan de tar nästa steg.
Kursplanen är ett löfte till eleverna! De ska som minst få möta det centrala innehåll som beskrivs där.

Teknik i alla skolår
Eleverna har mål att nå och kunskapskrav som gäller för åk 6. Då måste de få undervisning. Regeringens förslag är att Teknik ska undervisas med minst: 47 timmar i lågstadiet 65 timmar på mellanstadiet 88 timmar på högstadiet

Behöriga lärare
Se till att din kommun och din skola har siktet inställt på att fortbilda lärare i Teknik. Vem ska annars till exempel sätta betyg i åk 6? God undervisning av kompetenta lärare är vad eleverna förväntar sig.

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Nätverk för att mäta enighet bland forskare växer

2023 gick LiU med i ett världsomspännande försöksprojekt för att mäta hur eniga forskare är i brännande vetenskapliga frågor. Efter ett lyckat test har antalet lärosäten som anmält intresse mer än fördubblats. Samtidigt har projektet sina kritiker.

Jonatan Forslund och Emma Lundberg står vid ett bord och tittar på materialprover.

Hundratals material – i ett och samma rum

I Linköpings universitets eget materialbibliotek finns möjlighet att lära sig mer om olika material, dess egenskaper – och hur de känns. Med över 1500 prover samlade i ett och samma rum ger det LiU:s studenter en stor fördel.

Manlig person på stadsgata.

Förmånsbilar leder till fler och större fordon

När bensinpriset skjuter i höjden så är det medelinkomsttagare som först ändrar beteende. Det visar en landsomfattande studie vid LiU och VTI. Forskning visar även att skatterabatten på förmånsbilar leder till ökat bilinnehav samt större bilar.