– Mitt främsta tips inför julen är att minska konsumtionen och ändå dela trevliga stunder med vänner och familj och göra dem glada genom att till exempel ge bort personliga presenter som hantverk och egentillverkade saker. Det är ett bra sätt att visa att man har lagt ner tid och ansträngt sig för att glädja någon istället för att bara gå till en butik och köpa något opersonligt. Man kan till exempel göra hemmagjord tawashi (en sorts disksvamp), kosmetika eller godsaker, säger Hugo Guyader, universitetslektor i företagsekonomi vid Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling, IEI.
Gör egna presenter eller köp begagnat och lokalproducerat
Navitas, som är den största studentföreningen vid Linköpings universitet inriktad på hållbarhet, driver sedan två år tillbaka en secondhandbutik i A-huset, campus Valla. För att fira sitt 2-årsjubileum och samtidigt inspirera andra att fira hållbart höll de nyligen en pysselworkshop i Studenthuset där man kunde göra egna amplar i makramé, måla egna muggar och skapa sina egna juldekorationer. Vackra pappersfåglar gjorda av gamla notböcker. Foto Charlotte Perhammar Allt går att använda om man vill göra sina egna presenter och dekorationer, säger studenten Domenica de Janon som här viker en pappersängel. Foto Charlotte Perhammar
Vad krävs för att lyckas göra sina egna presenter och dekorationer?
– Det enda som krävs är viljan. Är du inspirerad kan allt används. Låt fantasin flöda och använd gärna återvunnet material som gamla böcker, tidningspapper, toarullar, garn och mjölkkartonger. Om du tycker att det är svårt kan du börja med lätta steg och projekt. Testa dig fram och du kommer att ha fina skapelser till slut, säger Domenica de Janon, student på masterprogrammet Outdoor and Sustainability Education.
Vill eller kan man ändå inte skapa själv kan man köpa något i LiU Student Second Hands butik eller titta i andra secondhandbutiker på stan eller på nätet.
– Det går också att köpa något lokalproducerat, för att stödja lokala hantverkare och för att undvika frakt som har ett stort miljöavtryck, eller att köpa etiska hållbara presenter som trätandborstar, återanvändbara kaffefilter och honungsljus utan kemiska ingredienser, säger Hugo Guyader.
Många hållbara produkter är dock dyrare än andra och just höga priser, eller låg betalningsvilja, är det främsta hindret för hållbar konsumtion menar Hugo Guyader.
– I brist på kunskap eller information om en produkts miljöfördelar baserar konsumenterna sina beslut på pris. Och eftersom det kan kosta mer att producera miljövänliga produkter som t.ex. ekologisk mat, en kostnad som inte tas av producenten eller återförsäljaren, blir det istället köparen som i slutändan får betala det högre priset.
Hur kan företag och politiker påverka människor att konsumera mer hållbart?
Minska konsumtionen eller köp något lokalproducerat eller etiska, hållbara presenter, säger Hugo Guyader.– Skatterna kan vara lägre för produkter som uppfyller rigorösa ekologiska kriterier så att priserna går ner. Företag kan påverka ett hållbart konsumentbeteende genom så kallad ”nudging”, vilket innebär att de gör det lättare för konsumenter att fatta miljövänliga beslut genom till exempel bättre märkningar eller genom att göra de miljövänliga produkterna till standardalternativ. Butiker kan utveckla lojalitetsprogram som belönar hållbara beteenden genom att dela ut poäng för återanvändning, reparation och återvinning av varor.
Hugo Guyader menar vidare att delningsekonomin, som handlar om att hyra eller låna saker i stället för att köpa och äga, är det som underlättat hållbar konsumtion mest de senaste 10 åren. Delningsekonomin drivs också på av digitaliseringen som onlineplattformar och GPS-teknik som gör det möjligt att öka nyttjandegraden av varor än mer. Så ett sätt att få en mer hållbar jul kan därför vara att hyra en julgran i stället för att köpa en, ifall det finns möjlighet till det.
– Vi i Navitas styrelse tipsar också om att man kan ge bort en upplevelse eller att ge välgörenhet i någon annans namn, säger Matilda Arvidsson, ordförande i Navitas.
För att minska avfallet kan man återanvända papper och omslagspapper eller skippa sådant helt och i stället använda tyg som kan återanvändas om och om igen. Det går även att använda röret för omslagspappret.
– Ett år gav jag bort strumpor i julklapp och slog in dem i röret, satte på horn och ritade ögon så att det blev som en ren, berättar Domenica de Janon.
Minska matsvinnet och ät mer grönt
Hur är det med julbordet, hur kan det bli mer klimatvänligt?
Det sitter i detaljerna. Foto Charlotte Perhammar – Våga bryta julbordsnormen! Duka inte fram mer mat än vad ni faktiskt kommer att äta och njuta av. Servera inte mat i överflöd utan begränsa julbordet, säger Matilda Arvidsson.
Domenica de Janon som är från Ecuador berättar att hon och några vänner som inte heller kommer att åka hem över julen ska ha en vegansk fest i stället för julbord.
– Att minska eller helt skära ner på köttprodukterna liksom att köpa lokala råvaror som är i säsong är bra sätt att göra julbordet mer klimatvänligt. Det finns många läckra vegetariska och veganska recept som kan serveras med smaker kopplade till julmat! Att laga mat och rätter tillsammans med familj och vänner ger dessutom minnesvärda upplevelser, säger Hugo Guyader.
Ta det lugnt och res miljövänligt
Varför inte göra en egen ampel i makramé? Foto Charlotte Perhammar För att undvika stress och hets kan man även begränsa antalet julklappar till 1 per person och satsa på social hållbarhet.
– Vi i Navitas styrelse tipsar om att spendera tid med familjen och återhämta sig. Att man stannar i Linköping eller Norrköping eller reser hemhem via kollektivtrafiken, säger Matilda Arvidsson.