01 oktober 2024

En mer enhetlig dokumentation av barnmisshandel kan bidra till att vårdpersonal upptäcker våld snabbare och kan samordna sina insatser mer effektivt. Med en ny webbutbildning vill Barnafrid öka kunskapen om kodning och dokumentation inom barnsjukvården.

Närbild på barnhänder som leker med färgglada klossar nära en vuxen som arbetar på en bärbar dator.
iStock Fotograf: lithiumcloud

I den elfte versionen av Internationell statistisk klassifikation av sjukdomar och relaterade hälsoproblem – systematisk förteckning (ICD-11), är det möjligt att registrera barnmisshandel mer detaljerat än tidigare. Socialstyrelsen planerar att publicera den svenska versionen av ICD-11 på WHO:s plattform under 2025.

Möter behov att uppdatera kunskap om kodning

Inför publiceringen har Barnafrid tillsammans med universitetet i Ulm tagit fram en ny webbutbildning om barnskydd för hälso- och sjukvården. Utbildningen riktar sig till personal som arbetar med att koda barnmisshandel och försummelse, till exempel barnläkare, barnpsykiatriker och vårdadministratörer.

Webbutbildningen omfattar både övergripande teorier om barnmisshandel och en fördjupning i barnskydd inom vården. Innehållet hanterar även kodning, juridiska aspekter och strategier för att involvera barn och föräldrar i medicinska beslut.

Välkommen att delta!

Webbutbildningen ”Barnskydd inom hälso- och sjukvården: kunskapsbas och dokumentation” kommer att vara tillgänglig från 1 oktober 2024 till 31 januari 2025. Kursens totala studietid är ungefär 18 timmar.

Skapa ett konto och starta utbildningen här

Utbildningen är framtagen i EU-projektet TICANDAC som är finansierat av EU:s Daphne-program.

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Studentantalet fortsätter öka – särskilt inom AI och IT-säkerhet

För femte året i rad ökar antalet studenter rejält på LiU. Sedan 2019 är ökningen nästan 40 procent. Fristående kurser är det som ökar mest och särskilt inom aktuella områden som AI och IT-säkerhet.

Vlatko Milic står med sin dator och tittar ut genom ett fönster.

Hans forskning kan leda till ökad matsäkerhet i Sverige

Uppsala eller Linköping? För Eskilstunasonen Vlatko Milic föll valet för 14 år sedan på LiU. Att han skulle bli kvar efter studierna, doktorera och bli forskare var inte självklart. Nu har han inlett forskning som skulle kunna öka Sveriges resiliens.

Person håller en liten glänsande skiva med pincett.

Bättre digitala minnen med hjälp av ädla gaser

Framtidens elektronik kan bli ännu mindre och mer effektiv genom att fler minnesceller får plats på mindre yta. Ett sätt att uppnå det är att tillsätta ädelgasen xenon vid tillverkningen av digitala minnen. Det har LiU-forskare visat i en ny studie.